Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Fujifilm X-Pro1
Autor Wiadomość
Chris62 
Entuzjasta

Wysłany: Pon 09 Sty, 2012   

Zamiast X100 od razu powinni coś takiego wypuścić.
No ale zobaczymy jak tym razem będzie z jakością...

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Chris62 napisał/a:
Rozumiem, że mówisz o firmwarze? Bo jakoś na zeszłorocznym zlocie nie kojarzę by ktokolwiek narzekał na jakość obsługi czy obrazka...

Chris62 
Entuzjasta

hijax_pl napisał/a:
Chris62 napisał/a:
Rozumiem, że mówisz o firmwarze? Bo jakoś na zeszłorocznym zlocie nie kojarzę by ktokolwiek narzekał na jakość obsługi czy obrazka...

Na firmware narzeka wielu, na jakość obrazka niektórzy (mydlane F2 na obrzeżach), ale mnie to nie interesuje bo nie interesuje mnie drogi aparat z przyspawanym obiektywem.
Za taką kwotę można kupic aparat z zestawem kilku stałek więc sorry Fuji ale X100 jak dla mnie NIE!.
No ten wygląda ciekawiej ale jak widzimy cena juz też jest raczej dla Pro.....
Niemniej jestam ciekaw czy okaże się jej wart....

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Pełny tekst z notki prasowej dot matrycy:

Cytat:
The new array (CFA - Color Filter Array) opens the way for an ideal sensor that does not require an optical low-pass filter. This filter is in fact essential for the reduction of false colors and moiré generated by conventional sensors, but at the same time, also degrades the resolution. Fujifilm has developed a new matrix that is inspired by the CFA random arrangement of the grain in the film, eliminating the need for optical low-pass filter to solve the problems of false colors and moiré. In the matrix, RGB pixels are arranged in groups of 6x6 pixels with high aperiodicity (randomness). Increasing the degree of randomness eliminates the root cause of the false color and moiré, a problem that occurs in conventional matrix elements during the filming of rows and other repeating patterns. The presence of a pixel R, G and B in each series of horizontal and vertical pixels minimizes the generation of false colors and provides superior color reproduction themselves.

I jak to ma wyglądać w praktyce:

Jakoś zbyt dużej losowości nie widać ;)

Marian 
Optyczny

Nie tylko nie widać tu losowości, ale wręcz przeciwnie, niesamowitą regularność.

TS
[Usunięty]

Ciekawe jaka interpolacja. Wybierając bloczek 2x2 subpiksele z reguły dostajemy RGGB... poza środkami i łączeniami bloków 6x6, gdzie pojawiają się 2x2 zielone.

komor 
Moderator

Wysłany: Wto 10 Sty, 2012   

hijax_pl napisał/a:
Jakoś zbyt dużej losowości nie widać

No bo pewnie tę „losowość” musi dać się odtworzyć/policzyć prostym algorytmem niezużywającym zbyt wiele mocy. :)

Marian 
Optyczny

Myślę że nieuprawnione jest tu używanie słowa losowość.

Wygląda mi to na nielosowe rozmieszczenie filtrów kolorowych w taki sposób, ktory zdaniem Fuji umożliwi im zmniejszenie błędów w postaci mory, w trakcie odgadywania wszystkich trzech kolorów RGB dla każdego piksela.
Tyle że to nadal będzie zgadywanie, niekoniecznie uwieńczone powodzeniem. A że może to zmniejszczyć, nawet znacznie, niebezpieczeństwo wystąpienia mory, to mógłbym się z tym zgodzić.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Marian napisał/a:
Wygląda mi to na nielosowe rozmieszczenie filtrów kolorowych w taki sposób, ktory zdaniem Fuji umożliwi im zmniejszenie błędów w postaci mory, w trakcie odgadywania wszystkich trzech kolorów RGB dla każdego piksela.
Tyle że to nadal będzie zgadywanie, niekoniecznie uwieńczone powodzeniem. A że może to zmniejszczyć, nawet znacznie, niebezpieczeństwo wystąpienia mory, to mógłbym się z tym zgodzić.
Zgadzam się w całej rozciągłości...

Tak patrząc na to przykładowe rozmieszenie w ramach grupy 6x6 nasuwa mi na myśl dwa spostrzeżenia:
- dwupoziomowa interpolacja (punkty liczone z 4xG są pomijane w pierwszym przebiegu)
- traktowanie pozycji 4x jako supercele do lepszej detekcji luminacji (czyli coś a'la EXR)

To tylko takie luźne, nieuczesane myśli moje ;) ...

Marian 
Optyczny

Wysłany: Sro 11 Sty, 2012   

Jeśli matryca rzeczywiście uczyni morę problemem marginalnym i bedzie w stanie rejestrować rozdzielczość prawie taką jaką posiadać będzie optyka tego aparatu, to bedzie to wielki plus tego aparatu. Ale wtedy olbrzymiego znaczenia nabierze dla mnie jakość i wygoda ręcznego ustawiania ostrości. Jak to bedzie znakomicie rozwiązane, no to nie będę miał wątpliwości czy go kupić.
W takiej sytuacji jakość autofokusa jest dla mnie sprawą trzeciorzędną.

sigmiarz 
Optyczny

Marian napisał/a:
Ale wtedy olbrzymiego znaczenia nabierze dla mnie jakość i wygoda ręcznego ustawiania ostrości.

jak się okazało będzie jednak hybrydowy viewfinder, co powinno pomóc w ustawianiu ostrości dzięki dobrodziejstwom cyfrowego podglądu punktu ostrości 100%, chyba coś takiego to ma, nawet sigma dp1 to ma, więc fuji prawdopodobnie również.

Losowość jest zielone są zawsze w tym samym miejscu, czerwone i niebieskie już nie :)

mrawi 
Rozmowny

Czerwone i niebieskie tworzą zawsze literę T, tylko na przemian odwróconą.

sigmiarz 
Optyczny

jak będziesz na to patrzył jak na standardowego bayera czyli jak 4 senselowe moduły wtedy zobaczysz losowość, nawet jeśli jest pozorna, ważne że nie ma problemu z morą.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Czw 12 Sty, 2012   

Parę oficjalnych sampli:
http://www.fujifilm.com/p.../sample_images/

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Czw 12 Sty, 2012   

ISO 1600 to na oko bije mojego d90

Odpowiedz do tematu