Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
No ale zobaczymy jak tym razem będzie z jakością...
Rozumiem, że mówisz o firmwarze? Bo jakoś na zeszłorocznym zlocie nie kojarzę by ktokolwiek narzekał na jakość obsługi czy obrazka...
Na firmware narzeka wielu, na jakość obrazka niektórzy (mydlane F2 na obrzeżach), ale mnie to nie interesuje bo nie interesuje mnie drogi aparat z przyspawanym obiektywem.
Za taką kwotę można kupic aparat z zestawem kilku stałek więc sorry Fuji ale X100 jak dla mnie NIE!.
No ten wygląda ciekawiej ale jak widzimy cena juz też jest raczej dla Pro.....
Niemniej jestam ciekaw czy okaże się jej wart....
The new array (CFA - Color Filter Array) opens the way for an ideal sensor that does not require an optical low-pass filter. This filter is in fact essential for the reduction of false colors and moiré generated by conventional sensors, but at the same time, also degrades the resolution. Fujifilm has developed a new matrix that is inspired by the CFA random arrangement of the grain in the film, eliminating the need for optical low-pass filter to solve the problems of false colors and moiré. In the matrix, RGB pixels are arranged in groups of 6x6 pixels with high aperiodicity (randomness). Increasing the degree of randomness eliminates the root cause of the false color and moiré, a problem that occurs in conventional matrix elements during the filming of rows and other repeating patterns. The presence of a pixel R, G and B in each series of horizontal and vertical pixels minimizes the generation of false colors and provides superior color reproduction themselves.
Nie tylko nie widać tu losowości, ale wręcz przeciwnie, niesamowitą regularność.
TS [Usunięty]
Wysłany: Pon 09 Sty, 2012
Ciekawe jaka interpolacja. Wybierając bloczek 2x2 subpiksele z reguły dostajemy RGGB... poza środkami i łączeniami bloków 6x6, gdzie pojawiają się 2x2 zielone.
Myślę że nieuprawnione jest tu używanie słowa losowość.
Wygląda mi to na nielosowe rozmieszczenie filtrów kolorowych w taki sposób, ktory zdaniem Fuji umożliwi im zmniejszenie błędów w postaci mory, w trakcie odgadywania wszystkich trzech kolorów RGB dla każdego piksela.
Tyle że to nadal będzie zgadywanie, niekoniecznie uwieńczone powodzeniem. A że może to zmniejszczyć, nawet znacznie, niebezpieczeństwo wystąpienia mory, to mógłbym się z tym zgodzić.
Wygląda mi to na nielosowe rozmieszczenie filtrów kolorowych w taki sposób, ktory zdaniem Fuji umożliwi im zmniejszenie błędów w postaci mory, w trakcie odgadywania wszystkich trzech kolorów RGB dla każdego piksela.
Tyle że to nadal będzie zgadywanie, niekoniecznie uwieńczone powodzeniem. A że może to zmniejszczyć, nawet znacznie, niebezpieczeństwo wystąpienia mory, to mógłbym się z tym zgodzić.
Zgadzam się w całej rozciągłości...
Tak patrząc na to przykładowe rozmieszenie w ramach grupy 6x6 nasuwa mi na myśl dwa spostrzeżenia:
- dwupoziomowa interpolacja (punkty liczone z 4xG są pomijane w pierwszym przebiegu)
- traktowanie pozycji 4x jako supercele do lepszej detekcji luminacji (czyli coś a'la EXR)
Jeśli matryca rzeczywiście uczyni morę problemem marginalnym i bedzie w stanie rejestrować rozdzielczość prawie taką jaką posiadać będzie optyka tego aparatu, to bedzie to wielki plus tego aparatu. Ale wtedy olbrzymiego znaczenia nabierze dla mnie jakość i wygoda ręcznego ustawiania ostrości. Jak to bedzie znakomicie rozwiązane, no to nie będę miał wątpliwości czy go kupić.
W takiej sytuacji jakość autofokusa jest dla mnie sprawą trzeciorzędną.
Ale wtedy olbrzymiego znaczenia nabierze dla mnie jakość i wygoda ręcznego ustawiania ostrości.
jak się okazało będzie jednak hybrydowy viewfinder, co powinno pomóc w ustawianiu ostrości dzięki dobrodziejstwom cyfrowego podglądu punktu ostrości 100%, chyba coś takiego to ma, nawet sigma dp1 to ma, więc fuji prawdopodobnie również.
Losowość jest zielone są zawsze w tym samym miejscu, czerwone i niebieskie już nie
jak będziesz na to patrzył jak na standardowego bayera czyli jak 4 senselowe moduły wtedy zobaczysz losowość, nawet jeśli jest pozorna, ważne że nie ma problemu z morą.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10