Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Do wszystkiego po trochu, Canon 600D zamiast kita
Autor Wiadomość
uniqe15
[Usunięty]

Wysłany: Sob 14 Sty, 2012   Do wszystkiego po trochu, Canon 600D zamiast kita

EF50 mm f/1.8 IS II czy 55-250mm f/4-5.6 IS

Więc jestem w pewnym... można by powiedzieć dylemacie otóż nie wiem który obiektyw wybrać. Nie mam zamiaru fotografować sportu, ścigających się samochodów czy piłkarzy, jednak chciałbym chociaż trochę ostrego nieporuszonego zdjęcia. Myślę że 50mm mógłby mnie znudzić dość szybko, cóż 55-250mm mam lekko "dalsze" możliwości ale tu mam dylemat, czy będę mógł zrobić jasne, nieporuszone zdjęcie (pomimo IS) przy pomocy 55-250mm? Zapomniałbym powiedzieć że krajobrazy czy inne szerokie kadry nie wchodzą w moją wyobraźnię. Cóż jak pewnie zauważyliście zaczynam przygodę z fotografią, nie mam zamiaru też wydawać 3-4 000 zł na pierwsze szkło bo może też się okazać nieudana inwestycja. Także jak już mówiłem, ludzie, trochę portretów, przyrody bliższej i dalszej. Osobiście wybrałbym obydwa ale budżet nie pozwala (800 zł)

Reklama

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Sob 14 Sty, 2012   

uniqe15, posiadasz juz ten korpus z jakims obiektywem? jesli tak to nalezaloby sie najpierw zastanowic, skad te problemy z ekspozycja i poruszeniem zdjec, a dopiero potem inwestowac w dalszy sprzet

uniqe15
[Usunięty]

Nie, nie posiadam. Kupiłem samo body, po przeczytaniu paru artykułów uznałem że lepiej będzie kupić któryś z w/w obiektywów niż zwykły 18-55mm.

Dodam że nie chce wywalić pieniędzy w błoto, tak się wyrażę.
Ostatnio zmieniony przez uniqe15 Sob 14 Sty, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

moronica 

do portretow zdecydowanie 50mm f/1.8. przyroda (ta dalsza) to juz grubsza inwestycja

uniqe15
[Usunięty]

Tak, tylko chodzi mi miej więcej o to czy uda mi sięna 55-250mm uzyskać coś zbliżonego do 50mm?

moronica 

ogniskowa taka sama tak (mniej wiecej, 55mm vs 50mm), uzyskasz. otwor przyslony a co za tym idzie - rozmycie tla, oczywiscie nie

uniqe15
[Usunięty]

Wysłany: Nie 15 Sty, 2012   

Jeszcze jedno pytanie jeżeli mam ogniskową podniesioną do maximum, 250mm to czy zdjęcie będzie gorszej jakości? nie mówię tu akurat o świetle a szczegółach i szumie.

moronica 

http://www.optyczne.pl/11...%87_obrazu.html

ostrosc bedzie nieco gorsza na 250mm, szum bedzie taki sam gdyz nie zalezy od obiektywu

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Nie 15 Sty, 2012   Re: Do wszystkiego po trochu, Canon 600D zamiast kita

uniqe15 napisał/a:
jednak chciałbym chociaż trochę ostrego nieporuszonego zdjęcia.

To zależy co masz na myśli pisząc "nieporuszonego". Zdjęcie moze być poruszone np. z powodu drgań Twojej ręki, lub też z powodu dobrania zbyt długiego czasu ekspozycji jeśli fotografowane obiekty się poruszają, itp.
W żadnym wypadku nie kojarz "zamrażania" ruchu jako efektu działania stabilizacji.

Szkoda, że przy tak ograniczonym budżecie nie wziąłeś jednak zestawu z 18-55IS, który wtedy kosztuje grosze, bo tak naprawdę nie masz funduszy by go czymś sensownym zastąpić. Może i nie preferujesz szerokich kątów, ale kupując jedynie teleobiektyw, nie masz nie tylko szerszego kąta, ale nawet "standardu" (okolice 35mm).
Taki Canon 55-250 to szkło tej samej "klasy" co 18-55, a miało być lepiej prawda? Chyba, że "lepiej" to głównie dłuższe ogniskowe.

50/1.8 może być niegłupim pomysłem, o ile egzemplarz będzie przyzwoity i się nie zrazisz jego stałoogniskowością. Masz szansę poznać co to jasne szkło, ale z drugiej strony trzeba będzie potrenować panowanie nad małą GO jesli chcesz wykorzystywać jego jasność ;)

Sunders 

uniqe15 napisał/a:
Kupiłem samo body, po przeczytaniu paru artykułów uznałem że lepiej będzie kupić któryś z w/w obiektywów niż zwykły 18-55mm.

IMO lepiej kup sobie używanego EF-S 18-135IS lub EF-S 17-85IS USM.
http://forum.optyczne.pl/...?t=1578&start=0
:smile:

mozer 
bo Pentax

Sunders, czy testy przypadkiem nie wskazują, że 17-85 jest gorszy od obiektywu kitowego? Poza tym po jakiego grzyba polecasz koledze uniwersalne zoomy, skoro wyraźnie napisał, że nie potrzebuje szerokiego kąta?

uniqe15, jeśli chcesz mieć coś dającego rzeczywiście lepszy obrazek niż obiektyw kitowy, to lepszym wyborem jest 50tka. Chyba, że chcesz robić dzikie zwierzęta - wtedy tele będzie konieczne.

Sunders 

mozer

1.
mozer napisał/a:
czy testy przypadkiem nie wskazują, że 17-85 jest gorszy od obiektywu kitowego?

Tak, ale jest gorszy przy takich ogniskowych, których uniqe15,jak sam wspomniałeś, nie potrzebuje.

2.
mozer napisał/a:
po jakiego grzyba polecasz koledze uniwersalne zoomy, skoro wyraźnie napisał, że nie potrzebuje szerokiego kąta?

Ponieważ z opisu tego, co zamierza fotografować IMO wynika, że źle ocenia swoje potrzeby, biorąc pod uwagę mozliwość zakupienia canona 55-250IS jako jedynego obiektywu.

mozer napisał/a:
uniqe15, jeśli chcesz mieć coś dającego rzeczywiście lepszy obrazek niż obiektyw kitowy, to lepszym wyborem jest 50

I tu się z Tobą zgadzam, z podanej przez uniqe15 dwójki do wyboru, wybór 50/1,8 też wydaje mi się lepszym od 55-250IS :smile:

mozer 
bo Pentax

Sunders napisał/a:
Tak, ale jest gorszy przy takich ogniskowych, których uniqe15,jak sam wspomniałeś, nie potrzebuje.

Naprawdę nie wiem co na to odpowiedzieć ;)

Sunders napisał/a:
Ponieważ z opisu tego, co zamierza fotografować IMO wynika, że źle ocenia swoje potrzeby

No można gdybać, ale ja akurat nie widzę sprzeczności między fotografią ludzi i przyrody, a chęcią posiadania długiego obiektywu.

Sunders 

mozer napisał/a:
ja akurat nie widzę sprzeczności między fotografią ludzi i przyrody, a chęcią posiadania długiego obiektywu

Ja też nie, ale jako jedynego posiadanego zamiast kitowego 18-55 - już tak :smile:

moronica 

nie ma obowiazku posiadania obiektywow z zakresu uwazanego za standardowy. ja naprawde rzadko uzywam ogniskowych ponizej 50mm

Odpowiedz do tematu