Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
PENTAX k-5, Nikon czy Canon? Do reportażu
Autor Wiadomość
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pon 16 Sty, 2012   

ledżon napisał/a:
Dzięki, znam.
Ale na IR są RAWy...

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Sunders napisał/a:
Jesli T17-50 "blyskawicznie ostrzy", to rzeczywiscie musi byc milosc :smile:
Na śrubokręcie jest całkiem ok.

[ Dodano: Pon 16 Sty, 2012 14:35 ]
ledżon napisał/a:
Pytanie jak k-5 lub 5100 dałyby radę. Sensor ponad 16mln
Rozdzielczość będzie trochę niższa od 18MPix matryc Canona (vide pomiary Optycznych), DR i szumy zdecydowanie na plus IMX071.
ledżon napisał/a:
Światło, mniej więcej, f10, f12, f18.
To akurat bez sensu, bo powyżej f/8 obraz za bardzo degraduje dyfrakcja.

vulkanwawa
[Usunięty]

Cytat:
@vulkanwawa, czy mógłbyś zaprezentować jakieś rawy, wrzucić na serwer, albo wysłac na gmail?

Ledżon co Cie konkretnie interesuję? to postaram się podesłać.

Sunders napisał/a:
gratuluje zakupu. Jesli T17-50 "blyskawicznie ostrzy", to rzeczywiscie musi byc milosc

... miłość to akurat do Body :mrgreen: a nie do T 17-50 (na Tamrona mam gwarancję aż 5 lat i MADE IN JAPAN więc chyba nie jest źle) ten obiektyw będzie miał inne zadanie ale cóż zobaczymy jak się sprawdzi a jak na razie nie stać mnie na innego zooma , miałem porównanie z 5DMarkII i obiektyw L 70 - 200 mm z USM i obiektyw był trochę wolniejszy ale za to pięknie pracuje (wiadomo USM) i ... kosztuje :wink:

ledżon 
Początkujący

hijax_pl napisał/a:
ledżon napisał/a:
Dzięki, znam.
Ale na IR są RAWy...

owszem, nie tylko tam zresztą, ale scenki takie czy owakie, potem porównywane do innych scenek, gdzie w testach różnie bywa ze światłem w trakcie danego testu, różnie także z doborem szkieł, itp, nie są super-miarodajne, o czym przekonują zdjęcia UŻYTKOWNIKÓW

jaad75 
Klub Pierdzieli

ledżon, a jeśli ktoś Ci wyśle sample, to będzie bardziej miarodajne? Przejdź się do sklepu z kartą i po sprawie.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

ledżon napisał/a:
o czym przekonują zdjęcia UŻYTKOWNIKÓW
To żadne RAWy Ci tak zdobyte nie pomogą. Tak jak pisze jaad75 - idz do sklepu, weź korpus i szkło, które zamierzasz użyć, pstryknij parę razy, obrób RAWy według swoich preferencji i po sprawie.

ledżon 
Początkujący

jaad75 napisał/a:
Rozdzielczość będzie trochę niższa od 18MPix matryc Canona (vide pomiary Optycznych), DR i szumy zdecydowanie na plus IMX071.

w praktyce to nie jest oczywiste, vide zdjęcia z ww aparatów

ledżon napisał/a:
Światło, mniej więcej, f10, f12, f18.
To akurat bez sensu, bo powyżej f/8 obraz za bardzo degraduje dyfrakcja.

To akurat ma sens. W tym 'gatunku' fotografii przynajmniej, jaką jest fotografia zdjęć na wysokości przelotowej, czyli obiekty w ruchu oddalone o 10000-12000 metrów,
operujemy światłem w przedziale f10-f20, przy zwierciadle 250mm i dobrej atmosferze (małe ruchy powietrza), z ogniskową 2000-4000mm, wszystko działa jak należy. Zarówno pentax k-r jak i kilka modeli canona daje rade.

Sensor 15mln w canonie 50d sprawuje się nieznacznie lepiej niż sensory 10-12 mln px z innych modeli aparatów. Czyli gęstość upakowania nie jest decydująca, a na pewno nie degraduje niczego tak długo jak inne parametry matrycy plus procesor obrazu są dobre. 16mln na pierwszy rzut oka wygląda dobrze, 18mln niekoniecznie - mam na myśli 550d, który testowałem w weekend, i który jest używany przez kilku miłośników tego rodzaju zdjęć.

Teraz pytanie brzmi, czy któryś z tych korpusów: 60d, k-5, nikon 5100, podoła i będzie wart wydania tych 3-4k, w stosunku do obrazowania przez dwukrotnie tańszy, ale dobry K-r; czy k-5 może być WYRAŹNIE lepszy od k-r, REBELI 500/550/600, w kategoriach: detal, pomiar światła, etc?

60d jest już w domu, i będzie testowany, o ile pogoda dopisze. Jeśli pod względem obrazowania dorówna 50d, będzie ok. 550d tego nie zrobił. 50d jest niestety nie do zdobycia, poza rynkiem wtórnym.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

ledżon napisał/a:
To akurat ma sens.
Tyle, że ciut inaczej się liczy przysłonę w obiektywach i teleskopach ;)

ledżon 
Początkujący

hijax_pl napisał/a:
ledżon napisał/a:
o czym przekonują zdjęcia UŻYTKOWNIKÓW
To żadne RAWy Ci tak zdobyte nie pomogą. Tak jak pisze jaad75 - idz do sklepu, weź korpus i szkło, które zamierzasz użyć, pstryknij parę razy, obrób RAWy według swoich preferencji i po sprawie.

Oczywiście, że pomogą. Przesylamy sobie rawy w gronie znajomych. Problem że nikt nie używa 5100 ani k-5. Rawy pstryknięte w sklepie to ostateczność. Jaki sens ma obraz w świetle żarowym, podczas gdy aparat stosowany jest wyłącznie przy świetle dziennym?

Nie wiem, czy posiadasz, bądź mialeś w rękach k-5. Jeśli tak, lepiej napisz jakie są Twoje wrażenia. Masz dużą wiedzę w temacie foto, ale nie skupiasz się na problemie IMO tylko proponujesz coś, co nie za bardzo ma jakikolwiek związek z tym o co pytam. W każdym razie dzięki...

@vulkanwawa
jakieś fotki strzelone przy ISO100-200, na największej ogniskowej, w plenerze, najlepiej pokazującej także niebo - byłoby świetnie. A jeśli wawa w Twoim nicku, oznacza warszawę jako miejsce zamieszkania, wpadnij, podepniemy do teleskopu i będzie jasne;).

Dwie firmy/sklepy bodaj, na Mokotowie i w Wesołej, posiadają na stanie k-5. Ale jechać do nich z syntą 12"? Taa, super pomysł ha ha.

jaad75 
Klub Pierdzieli

ledżon napisał/a:
To akurat ma sens.
Nie ma sensu jeśli chcesz osiągnąć najlepszą możliwą rozdzielczość.
ledżon napisał/a:
Sensor 15mln w canonie 50d sprawuje się nieznacznie lepiej niż sensory 10-12 mln px z innych modeli aparatów.
W kwestii wpływu dyfrakcji na rozdzielczość - niekoniecznie. W kwestii szumów, DR i bandingu jest zdecydowanie gorszy od 12MPix sensorów Sony.
ledżon napisał/a:
18mln niekoniecznie - mam na myśli 550d
Akurat 18MPix sensor Canona jest widocznie lepszym od starszej 15MPix wersji...
ledżon napisał/a:
czy k-5 może być WYRAŹNIE lepszy od k-r, REBELI 500/550/600, w kategoriach: detal, pomiar światła, etc?
K-5 jest wyraźnie lepszy od K-r, w jakiejkolwiek kategorii, poza gabarytami i ceną. Natomiast w kategorii detal jest nieznacznie gorszy od 18MPix Canonów.

ledżon 
Początkujący

hijax_pl napisał/a:
ledżon napisał/a:
To akurat ma sens.
Tyle, że ciut inaczej się liczy przysłonę w obiektywach i teleskopach ;)

Być może. Piszę o tym, co widzę. Z doświadczenia swojego i sfotografowanych tą metodą setkach samolotów. I bazując na doświadczeniu osób parających się tym hobby od kilku ładnych lat.

[ Dodano: Pon 16 Sty, 2012 17:55 ]
jaad75 napisał/a:
ledżon, a jeśli ktoś Ci wyśle sample, to będzie bardziej miarodajne? Przejdź się do sklepu z kartą i po sprawie.

hej, to byłoby super, nikt nie lubi problemów, i nie tworzy ich przecież na siłę, problem w tym, że specyfika tych fotek jest taka a nie inna i sklepowe pstryki niewiele dadzą, niestety

jaad75 
Klub Pierdzieli

ledżon napisał/a:
hej, to byłoby super, nikt nie lubi problemów, i nie tworzy ich przecież na siłę, problem w tym, że specyfika tych fotek jest taka a nie inna i sklepowe pstryki niewiele dadzą, niestety
Dziwię się jednak, że w tej kwestii mają Ci coś dać przypadkowe zdjęcia od przypadkowej osoby. Choćby w RAW.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

ledżon napisał/a:
Oczywiście, że pomogą.
Nie pomogą. Przynajmniej mi nie pomagały.
ledżon napisał/a:
Rawy pstryknięte w sklepie to ostateczność. Jaki sens ma obraz w świetle żarowym, podczas gdy aparat stosowany jest wyłącznie przy świetle dziennym?
Zależy Ci na RAWach czy JPGach? Chodzi Ci o kolory czy detal?
ledżon napisał/a:
Nie wiem, czy posiadasz, bądź mialeś w rękach k-5. Jeśli tak, lepiej napisz jakie są Twoje wrażenia.
Bawiłem się i K5 i D7000 i D5100. I mogę powiedzieć, że znam te puszki na wylot.

Wszystkie te trzy aparaty mają tę samą matrycę - Sony IMX71. K5 ma troszkę lepiej skalibrowany przetwornik ADC dzięki czemu uzyskuje największy DR. Ma też ISO80.
K5 i D7000 bez problemu sprawdzą się z manulanym szkłem jakim dla aparatu jest dobson. D5100 nie będzie Ci mierzyć światła.

Jeśli chodzi o detal to trudno mi się odnieść - nie wiem czy przypadkiem Twój zestaw nie jest wąskim gardłem i nie da lepszego detalu powyżej 15Mpx (na APS-C). W tym temacie po prostu musisz sobie sam w domu przetestować.

ledżon 
Początkujący

[quote="jaad75"]
ledżon napisał/a:
K-5 jest wyraźnie lepszy od K-r, w jakiejkolwiek kategorii, poza gabarytami i ceną. Natomiast w kategorii detal jest nieznacznie gorszy od 18MPix Canonów.

Dzięki, to jest konkretna odpowiedź. Co do reszty, nie mam wiedzy w dziedzinie optyki/foto. Nie chcę polemizować posługując się tabelami, wykresami. W fotografii samolotów na wysokości przelotowej jak do tej pory (poparte po prostu obrazami) prym wiedzie 50d.
K-r jest dobry. 550d wypada zaś gorzej od poczciwych modeli, takich jak: 400d, 450d, 40d..
Czy to jakaś osobnicza przypadlość tego modelu, czy 18mln to za wiele, nie wiem.

Jeśli będzie chwila błękitu porównam go w najbliższych dniach z 60d. W razie dalszych rozczarowań: albo serdecznie zaproszę kogoś do siebie posiadającego k-5, albo rzeczywiście zatacham telekop gdzieś w miasto. Głupio wydać parę złotych nie osiągając nic lepszego lub wręcz cofając się.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

ledżon napisał/a:
Głupio wydać parę złotych nie osiągając nic lepszego lub wręcz cofając się.
Zamawiaj przez internet, testuj przez parę dni i zwracaj bez podania przyczyny. ;)
Ostatecznie wybierz ten, który da najlepszy obrazek...

Odpowiedz do tematu