Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jesli T17-50 "blyskawicznie ostrzy", to rzeczywiscie musi byc milosc
Na śrubokręcie jest całkiem ok.
[ Dodano: Pon 16 Sty, 2012 14:35 ]
ledżon napisał/a:
Pytanie jak k-5 lub 5100 dałyby radę. Sensor ponad 16mln
Rozdzielczość będzie trochę niższa od 18MPix matryc Canona (vide pomiary Optycznych), DR i szumy zdecydowanie na plus IMX071.
ledżon napisał/a:
Światło, mniej więcej, f10, f12, f18.
To akurat bez sensu, bo powyżej f/8 obraz za bardzo degraduje dyfrakcja.
vulkanwawa [Usunięty]
Wysłany: Pon 16 Sty, 2012
Cytat:
@vulkanwawa, czy mógłbyś zaprezentować jakieś rawy, wrzucić na serwer, albo wysłac na gmail?
Ledżon co Cie konkretnie interesuję? to postaram się podesłać.
Sunders napisał/a:
gratuluje zakupu. Jesli T17-50 "blyskawicznie ostrzy", to rzeczywiscie musi byc milosc
... miłość to akurat do Body a nie do T 17-50 (na Tamrona mam gwarancję aż 5 lat i MADE IN JAPAN więc chyba nie jest źle) ten obiektyw będzie miał inne zadanie ale cóż zobaczymy jak się sprawdzi a jak na razie nie stać mnie na innego zooma , miałem porównanie z 5DMarkII i obiektyw L 70 - 200 mm z USM i obiektyw był trochę wolniejszy ale za to pięknie pracuje (wiadomo USM) i ... kosztuje
owszem, nie tylko tam zresztą, ale scenki takie czy owakie, potem porównywane do innych scenek, gdzie w testach różnie bywa ze światłem w trakcie danego testu, różnie także z doborem szkieł, itp, nie są super-miarodajne, o czym przekonują zdjęcia UŻYTKOWNIKÓW
To żadne RAWy Ci tak zdobyte nie pomogą. Tak jak pisze jaad75 - idz do sklepu, weź korpus i szkło, które zamierzasz użyć, pstryknij parę razy, obrób RAWy według swoich preferencji i po sprawie.
Rozdzielczość będzie trochę niższa od 18MPix matryc Canona (vide pomiary Optycznych), DR i szumy zdecydowanie na plus IMX071.
w praktyce to nie jest oczywiste, vide zdjęcia z ww aparatów
ledżon napisał/a:
Światło, mniej więcej, f10, f12, f18.
To akurat bez sensu, bo powyżej f/8 obraz za bardzo degraduje dyfrakcja.
To akurat ma sens. W tym 'gatunku' fotografii przynajmniej, jaką jest fotografia zdjęć na wysokości przelotowej, czyli obiekty w ruchu oddalone o 10000-12000 metrów,
operujemy światłem w przedziale f10-f20, przy zwierciadle 250mm i dobrej atmosferze (małe ruchy powietrza), z ogniskową 2000-4000mm, wszystko działa jak należy. Zarówno pentax k-r jak i kilka modeli canona daje rade.
Sensor 15mln w canonie 50d sprawuje się nieznacznie lepiej niż sensory 10-12 mln px z innych modeli aparatów. Czyli gęstość upakowania nie jest decydująca, a na pewno nie degraduje niczego tak długo jak inne parametry matrycy plus procesor obrazu są dobre. 16mln na pierwszy rzut oka wygląda dobrze, 18mln niekoniecznie - mam na myśli 550d, który testowałem w weekend, i który jest używany przez kilku miłośników tego rodzaju zdjęć.
Teraz pytanie brzmi, czy któryś z tych korpusów: 60d, k-5, nikon 5100, podoła i będzie wart wydania tych 3-4k, w stosunku do obrazowania przez dwukrotnie tańszy, ale dobry K-r; czy k-5 może być WYRAŹNIE lepszy od k-r, REBELI 500/550/600, w kategoriach: detal, pomiar światła, etc?
60d jest już w domu, i będzie testowany, o ile pogoda dopisze. Jeśli pod względem obrazowania dorówna 50d, będzie ok. 550d tego nie zrobił. 50d jest niestety nie do zdobycia, poza rynkiem wtórnym.
To żadne RAWy Ci tak zdobyte nie pomogą. Tak jak pisze jaad75 - idz do sklepu, weź korpus i szkło, które zamierzasz użyć, pstryknij parę razy, obrób RAWy według swoich preferencji i po sprawie.
Oczywiście, że pomogą. Przesylamy sobie rawy w gronie znajomych. Problem że nikt nie używa 5100 ani k-5. Rawy pstryknięte w sklepie to ostateczność. Jaki sens ma obraz w świetle żarowym, podczas gdy aparat stosowany jest wyłącznie przy świetle dziennym?
Nie wiem, czy posiadasz, bądź mialeś w rękach k-5. Jeśli tak, lepiej napisz jakie są Twoje wrażenia. Masz dużą wiedzę w temacie foto, ale nie skupiasz się na problemie IMO tylko proponujesz coś, co nie za bardzo ma jakikolwiek związek z tym o co pytam. W każdym razie dzięki...
@vulkanwawa
jakieś fotki strzelone przy ISO100-200, na największej ogniskowej, w plenerze, najlepiej pokazującej także niebo - byłoby świetnie. A jeśli wawa w Twoim nicku, oznacza warszawę jako miejsce zamieszkania, wpadnij, podepniemy do teleskopu i będzie jasne;).
Dwie firmy/sklepy bodaj, na Mokotowie i w Wesołej, posiadają na stanie k-5. Ale jechać do nich z syntą 12"? Taa, super pomysł ha ha.
Nie ma sensu jeśli chcesz osiągnąć najlepszą możliwą rozdzielczość.
ledżon napisał/a:
Sensor 15mln w canonie 50d sprawuje się nieznacznie lepiej niż sensory 10-12 mln px z innych modeli aparatów.
W kwestii wpływu dyfrakcji na rozdzielczość - niekoniecznie. W kwestii szumów, DR i bandingu jest zdecydowanie gorszy od 12MPix sensorów Sony.
ledżon napisał/a:
18mln niekoniecznie - mam na myśli 550d
Akurat 18MPix sensor Canona jest widocznie lepszym od starszej 15MPix wersji...
ledżon napisał/a:
czy k-5 może być WYRAŹNIE lepszy od k-r, REBELI 500/550/600, w kategoriach: detal, pomiar światła, etc?
K-5 jest wyraźnie lepszy od K-r, w jakiejkolwiek kategorii, poza gabarytami i ceną. Natomiast w kategorii detal jest nieznacznie gorszy od 18MPix Canonów.
Tyle, że ciut inaczej się liczy przysłonę w obiektywach i teleskopach
Być może. Piszę o tym, co widzę. Z doświadczenia swojego i sfotografowanych tą metodą setkach samolotów. I bazując na doświadczeniu osób parających się tym hobby od kilku ładnych lat.
[ Dodano: Pon 16 Sty, 2012 17:55 ]
jaad75 napisał/a:
ledżon, a jeśli ktoś Ci wyśle sample, to będzie bardziej miarodajne? Przejdź się do sklepu z kartą i po sprawie.
hej, to byłoby super, nikt nie lubi problemów, i nie tworzy ich przecież na siłę, problem w tym, że specyfika tych fotek jest taka a nie inna i sklepowe pstryki niewiele dadzą, niestety
hej, to byłoby super, nikt nie lubi problemów, i nie tworzy ich przecież na siłę, problem w tym, że specyfika tych fotek jest taka a nie inna i sklepowe pstryki niewiele dadzą, niestety
Dziwię się jednak, że w tej kwestii mają Ci coś dać przypadkowe zdjęcia od przypadkowej osoby. Choćby w RAW.
Rawy pstryknięte w sklepie to ostateczność. Jaki sens ma obraz w świetle żarowym, podczas gdy aparat stosowany jest wyłącznie przy świetle dziennym?
Zależy Ci na RAWach czy JPGach? Chodzi Ci o kolory czy detal?
ledżon napisał/a:
Nie wiem, czy posiadasz, bądź mialeś w rękach k-5. Jeśli tak, lepiej napisz jakie są Twoje wrażenia.
Bawiłem się i K5 i D7000 i D5100. I mogę powiedzieć, że znam te puszki na wylot.
Wszystkie te trzy aparaty mają tę samą matrycę - Sony IMX71. K5 ma troszkę lepiej skalibrowany przetwornik ADC dzięki czemu uzyskuje największy DR. Ma też ISO80.
K5 i D7000 bez problemu sprawdzą się z manulanym szkłem jakim dla aparatu jest dobson. D5100 nie będzie Ci mierzyć światła.
Jeśli chodzi o detal to trudno mi się odnieść - nie wiem czy przypadkiem Twój zestaw nie jest wąskim gardłem i nie da lepszego detalu powyżej 15Mpx (na APS-C). W tym temacie po prostu musisz sobie sam w domu przetestować.
K-5 jest wyraźnie lepszy od K-r, w jakiejkolwiek kategorii, poza gabarytami i ceną. Natomiast w kategorii detal jest nieznacznie gorszy od 18MPix Canonów.
Dzięki, to jest konkretna odpowiedź. Co do reszty, nie mam wiedzy w dziedzinie optyki/foto. Nie chcę polemizować posługując się tabelami, wykresami. W fotografii samolotów na wysokości przelotowej jak do tej pory (poparte po prostu obrazami) prym wiedzie 50d.
K-r jest dobry. 550d wypada zaś gorzej od poczciwych modeli, takich jak: 400d, 450d, 40d..
Czy to jakaś osobnicza przypadlość tego modelu, czy 18mln to za wiele, nie wiem.
Jeśli będzie chwila błękitu porównam go w najbliższych dniach z 60d. W razie dalszych rozczarowań: albo serdecznie zaproszę kogoś do siebie posiadającego k-5, albo rzeczywiście zatacham telekop gdzieś w miasto. Głupio wydać parę złotych nie osiągając nic lepszego lub wręcz cofając się.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9