Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Sklepy zaopatrujące się poza oficjalną siecią dystrybucji Sigma Corporation – bez rekomendacji autoryzowanego dystrybutora. Uwaga: sprzęt oferowany w tych sklepach nie będzie prawdopodobnie objęty programem gwarancyjnym świadczonym przez polski serwis. Z uwagi na bezpieczeństwo serwisowo-gwarancyjne, rekomendujemy wyłącznie zakup obiektywów stosownie oznakowanych.
Dla wszystkich oprócz Ciebie sprawa jest oczywista. Kupowanie tańszego sprzętu spoza oficjalnej dystrybucji to ruletka. Będzie fajnie, jak wszystko pójdzie dobrze. Jak nie pójdzie, to masz pecha. Po to firmy wyznaczają oficjalne kanały, aby z nich korzystać. Sklep je ominął aby przyciągnąć klienta niższą ceną. Teraz i Ty i oni macie problem.
Kupowanie tańszego sprzętu spoza oficjalnej dystrybucji to ruletka. Będzie fajnie, jak wszystko pójdzie dobrze. Jak nie pójdzie, to masz pecha.
Nie, pretensje do firmy, która nie prowadzi napraw gwarancyjnych sprzętu spoza własnej dystrybucji, to idiotyzm. Tyle. Kupując trzeba wiedzieć kto ewentualne naprawy gwarancyjne realizuje i jeśli uznajemy, że zakup nam się opłaca, to możemy śmiało kupować gdziekolwiek. Nikt nie każe nam nabijać kiesy polskim dystrybutorom, fiskusowi i wszystkim darmozjadom po drodze.
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Pon 16 Sty, 2012
jaad75,
a gray market from b&h ?
zaserwisujesz w canonie?!
Sklepy zaopatrujące się poza oficjalną siecią dystrybucji Sigma Corporation – bez rekomendacji autoryzowanego dystrybutora. Uwaga: sprzęt oferowany w tych sklepach nie będzie prawdopodobnie objęty programem gwarancyjnym świadczonym przez polski serwis. Z uwagi na bezpieczeństwo serwisowo-gwarancyjne, rekomendujemy wyłącznie zakup obiektywów stosownie oznakowanych.
widze ze niektore osoby ktore zabieraja glos w dyskusji albo czytaja wyrywkowo albo bez zrozumienia wiec napisze po raz kolejny i mam nadzieje ostatni
w ogole nie dyskutuje na temat GWARANCJI
obiektyw jest w 100% sprawny i dzialajacy, nie ma w nim uszkodzenia, nic sie nie popsulo i ze starszym modelem Sony bedzie wspolpracowal poprawnie zatem jak dla mnie nie kwalifikuje sie na naprawe gwarancyjna i nie zostal oddany do naprawy gwarancyjnej wiec to czy gwarancje na ten konkretny obiektyw mozna zrealizowac w Gdyni czy tez nie to mnie w tej chwili nie obchodzi
Sigma aby zapewnic kompatybilnosc starszych obiektywow z nowymi aparatami ma gest i za darmo je klientom dostosowuje. Sprawny obiektyw czyni kompatybilnym z nowym aparatem.To nie jest uszkodzenie ze nie dziala on z nowymi aparatami. Patrze na komunikat Sigmy i nie widze nic zeby bylo to kwalifikowane jako naprawa gwarancyjna, nic nie pisze zeby kontaktowac sie z wlasciwym sobie serwisem w ktorym obowiazuje wykupiona gwarancja, pisze natomiast zeby skontaktowac sie z najblizszym i nic nie pisze ze z tego pozagwarancyjnego dopasowania wylaczone sa apraty z jakiejs dystrybucji.
Dorabiacie niestworzone historie a link ktory podala moronica dotyczy napraw gwarancyjnych i to tez nie jest tam ze na 100% nie bedzie tylko ze 'prawdopodobnie'.
Link moronicy nie odnosi sie do wymienionej przeze mnie sytuacji a do napraw gwaranyjnych. Zgadzam sie sie ze K-Consult majac wylacznosc i monopol na naprawy gwarancyjne w Polsce moze narzucic sobie takie warunki i jesli przyjdzie cos naprawiac na gwarancji to trzeba sie bedzie dostosowac. W moim przypadku K-Consult jak juz pisalem powinien rozmawiac z Sigma o pieniadzach a nie z klientem bo mnie K-Consult nie obchodzi za bardzo. Kupilem produkt Sigmy, Sigma mi cos obiecuje to zglaszam sie do jedynego serwisu Sigmy w Polsce i to nie ja mam placic za dostosowanie sprzetu a Sigma.
To kto i jak to ureguluje to powinien sobie serwis, przedstawiciel i producent zalatwiac miedzy soba.
wklejony przeze mnie link odnosi sie do "bezpieczenstwa serwisowo-gwarancyjnego". ale zreszta jak wolisz siedziec i psioczyc na Sigme, K-Consult i probujacych tobie pomoc no to coz, twoj wybor. zobaczymy, czy dzieki temu obiektyw zacznie dzialac
Ostatnio zmieniony przez moronica Pon 16 Sty, 2012, w całości zmieniany 1 raz
W moim przypadku K-Consult jak juz pisalem powinien rozmawiac z Sigma o pieniadzach a nie z klientem bo mnie K-Consult nie obchodzi za bardzo. Kupilem produkt Sigmy, Sigma mi cos obiecuje to zglaszam sie do jedynego serwisu Sigmy w Polsce i to nie ja mam placic za dostosowanie sprzetu a Sigma.
Kiedy widzisz, najważniejsze nie jest to, jakiej firmy produkt kupiłeś, ale gdzie go kupiłeś. Rozmawiaj ze sprzedawcą. Każdy rynek ma swoje zwyczaje, to, że np. producenci samochodów robią jakieś swoje akcje niezależnie od miejsca zakupu to być może rynkowy zwyczaj, a być może jakieś przepisy dotyczące bezpieczeństwa to wymuszają – nie wiem. To, że być może inny producent foto ma inne zwyczaje (np. Canon zdaje się honoruje wszystko z terenu UE) też jeszcze nie oznacza, że można w ciemno uznać to za normę na całym rynku.
Rozumiem Twoje rozgoryczenie sytuacją, ale naprawdę w złą stronę kierujesz swoje żale.
telemach, ja rozumiem to tak, że kupiłeś obiektyw, który jest sprawny, ale w kombinacji z Twoim aparatem nie działa najlepiej. Swoją drogą tak to już z tzw kundelkami jest
Rozwiązaniem jest aktualizacja oprogramowania sterownika obiektywu, która to usługą jest płatną.
Na jakiej podstawie żądasz, by tę usługę wykonano Ci bezkosztowo?
co jak co nadal uwazam ze napisanie na stronie internetowej jednego zdania typu
'ze z wymienionej czynnosci serwisowej wylaczone sa wszystkie obiektywy zakupione
poza dystrybucja K-Consult' nie boli ale moze sie myle i powinienem jak wiekszosc tutaj
przyklasnac przedstawicielowi Sigmy bo robi jak trzeba i w ten sposob robi sie interesy
bo im mniej klient wie tym wiecej zarabiamy; sklepu tez by nie zabolalo gdyby napisali ze dany obiektyw moze nie wspolpracowac z konkretnymi aparatami lub ze naprawy gwarancyjne realizowane sa wylacznie poprzez nich i nie nalezy odsylac sprzetu do serwisu Sigmy; jak klient kupil obiektyw i cos mu sie popsulo to chce naprawic, jak wyszuka slowa 'serwis sigma polska' to trafi na strone 'http://www.sigma-foto.pl/obsluga-serwisowa,s.html
a tam pisze
Cytat:
Jeśli posiadasz produkty marki Sigma będące na gwarancji, lub chcesz skorzystać z naszych usług, skontaktuj się z wyłącznym autoryzowanym serwisem.
Pamiętaj! Zanim zgłosisz problem z obiektywem, upewnij sie, że posiadasz wypełnioną przez punkt sprzedaży kartę gwarancyjną oraz dowód sprzedaży (dotyczy napraw gwarancyjnych).
nigdzie tam nic nie pisze o innych dystrybucjach albo o jakichs odstepstwach;
rozumiem ze wiekszosc z was zaklada ze to normalne i klient powinien przeczytac dokladnie caly serwis, wszystkie podstrony bo moze gdzies drobnym drukiem jest dopisane cos takiego co go moze wylaczyc z naprawy gwarancyjnej
firmie K-Consult 'gratuluje' wyobrazni lub kreatywnego podejscia do biznesu;
ja bym napisal wprost co i jak zeby ani sobie ani klientowi nie robic problemu
ale ja mam odmienne podejscie do uczciwosci rynkowej
telemach, pisałeś do k-consulta w tej sprawie? W sprawie braku odpowiedniego obwarowania na informacji na stronie, którą zalinkowałeś?
I... przyłączam się do pytania zadanego przez MC:
MC napisał/a:
A ja się jeszcze tak - na marginesie - zastanawiam i pytam - jak wygląda karta gwarancyjna dołączona do obiektywu?
telemach, pisałeś do k-consulta w tej sprawie? W sprawie braku odpowiedniego obwarowania na informacji na stronie, którą zalinkowałeś?
I... przyłączam się do pytania zadanego przez MC:
MC napisał/a:
A ja się jeszcze tak - na marginesie - zastanawiam i pytam - jak wygląda karta gwarancyjna dołączona do obiektywu?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 11