Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Kameleon, tak juz jakos jest, ze praktycznie zaden korpus nie jest juz niespodzianka i znana jest specyfikacja ...
a tam specyfikacja, juz wiadomo jaki bedzie DR i szumy, o pracy AF nie wspominając
D800 - ponad 200 stron o jeszcze nie istniejacej puszce,mam ubaw jak to czytam
Nie mniej od "osiągów" "d800ki" ciekawi mnie kiedy pojawi się na rynku. Jeśli kupie d700 a zaraz potem pojawi się w sprzedaży d800 w cenie w której bym się "zmieścił" to się trochę wkurzę. A czekanie pół roku lub więcej odpada
Nie mniej od "osiągów" "d800ki" ciekawi mnie kiedy pojawi się na rynku. Jeśli kupie d700 a zaraz potem pojawi się w sprzedaży d800 w cenie w której bym się "zmieścił" to się trochę wkurzę. A czekanie pół roku lub więcej odpada
Na to, że cena będzie podobna, raczej bym nie liczył. Na to, że będzie na półkach w ciągu trzech najbliższych miesięcy też nie. Jak będzie od czerwca, to uznam to za niezły wynik
Nawet jak d800 się pojawi to cena będzie kosmiczna. Możesz tak czekać 5 miechów i tak nie ukaże się żadne d800
A co do zestawu d700 + 24-70/2.8 ? Będziesz robił nim śluby ? chodzi mi konkretnie o ten zoom. Jeśli nie, to zastanów się. W tym szkle jest znany problem, dotyczy płytki wew. szkła, która koliduje prędzej/czy później z mechanizmem podczas kręcenia pierścieniem ostrości.
To delikatne szkło, niestety Nikon "dał ciała" mocując płytkę elektroniki znajdującą się pod pierścieniem zooma na jedną śrubkę! Lekkie puknięcie lub uderzenie może w niektórych egzemplarzach powodować poluzowanie się tej płytki i zablokowanie pierścienia zooma. I nie jest to pojedynczy przypadek. Ja osobiście miałem to szkło i było ono już leczone na ta przypadłość przez angielski serwis. Był temat rzeka na o tym problemie na różnych forach(min:. Nikoniarze) jak i poszukać na wielu innych zagranicznych forach. To nie jest tylko kwestia Polski! Tego typu problemy z tym szkłem wystepują na całym świecie!
Na złą pracę zooma mają dwa czynniki wpływ:
1) Luzująca się płyta z elektroniką która jest pod pierścieniem i na dodatek przykręcona na jedną śrubkę (kpina)
2) Wycierająca się prowadnica zooma, którą można przesmarować i dostaje się do niej odkręcając przednią soczewkę i kilka elementów przy okazji.
Kilka wad które można jeszcze dołączyć do tego super szkła to:
3) wysuwający się przedni człon, co w połączeniu z piaskiem lub pyłem powoduje duże tarcie i rysy na tubusie
4) Przepuszczające światło okienko od skali odległości(ale dla mnie, to najmniejszy problem)
5) Za krótkie śruby wkręcone w bagnet które potrafią się wyrwać z gwintem i mamy wtedy obiektyw w dwóch częściach (obiektyw potrafi się rozlecieć w plecaku jak jest podpięty pod większy aparat czyli D3/D3x, robi nam się wtedy podparcie tylko na końcu szkła i przeciążenia działające na szkiełko potrafią go uszkodzić.)
6) Gumy i ich wspaniałe właściwości (rozciąganie)
jak zatnie się ten pierścień, to serwis wymienia cały blok optyczny, stąd cena ponad 3k za naprawe. Z tego co wiem serwis u nas- za wymianę układu optycznego - żąda ok. 3-3,5tys.zł, w zależności jak się komu zablokowało....ja wolałem tym złodziejom nie aż tyle nie płacić, to jeden fachowiec zrobił to za 600
To delikatne szkło, niestety Nikon "dał ciała" mocując płytkę elektroniki znajdującą się pod pierścieniem zooma na jedną śrubkę! Lekkie puknięcie lub uderzenie może w niektórych egzemplarzach powodować poluzowanie się tej płytki i zablokowanie pierścienia zooma. I nie jest to pojedynczy przypadek. Ja osobiście miałem to szkło i było ono już leczone na ta przypadłość przez angielski serwis. Był temat rzeka na o tym problemie tutaj na forum jak i mozna poszukać na wielu innych zagranicznych forach. To nie jest tylko kwestia Polski! Tego typu problemy z tym szkłem wystepują na całym świecie!
Ciekaw jestem tylko czy uleczyli już nowsze modele tego szkła, wystarczyłoby dodać po prostu jeszcze jedną śrubkę mocującą i po kłopocie...a co ja pisze...heh ta śrubka to tylko jeden rodzaj uszkodzeń: to szkło jest w ogóle delikatniusie.
Kup zooma 24-120/4VR + 35/2,0 + 85/1,8 + mniej stresu
[ Dodano: Sro 18 Sty, 2012 12:35 ]
ups pomyliłem sie. Chciałem edytować ale za późno. Przepraszam
Malcolm_X, no to dałeś mi zagwostke. Zależy mi na jasności więc 24-120/4VR odpada. Poszukam alternatywy w Sigmie lub Tamronie ewentualnie. W tym momencie punkt dla Canona. Jestem rozdarty
Malcolm_X, a na ile ta wada jest powszechna? Bo wszelkie problemy w internecie bywają zbytnio rozmuchane. Nie zrobili też czasem jakiegoś silent update w przypadku tego obiektywu? Może nowe już nie mają tego problemu?
Kurcze tyle tych wad wyliczonych, a mi jak na złość po prawie 3 latach średnio intensywnego użytkowania żadna z nich się nie objawiła. Do tego w rankingach użytkowników to szkło nikonowe zazwyczaj jest w czubie.
Nie sugerowałbym się jednostkowymi usterkami - zdarzają się w każdym systemie i w każdym produkcie.
Ja poza rzekomym wpadaniu światła przez szybkę (nie zaobserwowałem na żadnym zdjęciu) nie słyszałem o tych pozostałych wadach. Musiał się się kolega Malcolm_X nieźle namęczyć przy ich szukaniu
Malcolm_X, no to dałeś mi zagwostke. Zależy mi na jasności więc 24-120/4VR odpada. Poszukam alternatywy w Sigmie lub Tamronie ewentualnie. W tym momencie punkt dla Canona. Jestem rozdarty
nie to, że chciałem ci obrzydzić zapał co do tego szkła. Szkła super optycznie, bije nawet starszego brata canona /24-70/2.8...tylko no właśnie ta obudowa. Cena 6600 dla świadomego amatora odpada(chodzi o obudowe odpada). Zestaw d700 + 24-70 musiałem sprzedać ze względu finansowych ale będę wchodził jeszcze raz w N. Zapewne kupie ponownie d700 ale nie 24-70 nie sorry 2x nie wejde w to. Gdyby to miało obudowe jak canonowski 24-70/24-105, byłaby bajka a tak. Za dużo zdrowia mnie to kosztowało i tylko czy aż, bo 600 zł drogą nie chodzi. Ale jakbym miał wydać, jak to jest u nas w serwisie, 3200 pl to chyba bym się powiesił. Bez przesady za taką cenę ? taka obudowa? to juz kitowce za 600 pl są wytrzymalsze. Owszem są przypadki, że są użytkownicy, którzy nie mają z nim problemów(n24-70) ale to nie znaczy, że będą w takiej sielance trwać. To kwestia czasu przy normalnym użytkowaniu chyba, że ktoś to szkło zabiera tylko w niedziele na spacerki
a propo naprawy...I kto mnie uratował ? Zadzwoniłem do p. Adama Bieńka, powiedział żeby przyjechać, przyjechałem, obejrzał, kazał przyjść za tydzień i już było zrobione. Słowem - szczerze polecam. Mieści się on przy al. Jerozolimskich 113. Tylko z tego co słyszałem, że teraz sie pozmieniało (chodiz o czas oczekiwania) Stał się tak popularny, że kres oczekiwania to ok. 2 tygodnie, a to właśnie dlatego, że najpierw obsługuje gości z prasy i z legitymacją prasową.
a co do obrazka Sigma v Nikkor
Takie małe porównanie. Ta sama ogniskowa(50), to samo iso(200), to samo światło -f2.8- Po lewej sigma po prawej nikkor.
Jeżeli trafimy na bardzo dobrą sztuke sigmy to ostroscią nie odbiega aż tak wiele od 24-70 na 2.8.Może i wcale nie odbiega. Natomiast praca i szybkość AF w ciemnawych miejscach na korzyść Nikkora.W normalnych warunkach sie tego nie odczuje,natomiast jak jest ciemno albo pod światlo owszem. Na samplach powyżej ewidentnie lepszy Nikkor ale jak przetrawiałem i sigme i nikkora w sklepie, to u mnie aż takiej róznicy nie było. Zastanów się nad N28-70. Jakby młodszy brat miał taką obudowe to byłby RAJ. Tamron dobra sztuka jest naprawde ostry jak sie dobrze trafi.
maput napisał/a:
Kurcze tyle tych wad wyliczonych, a mi jak na złość po prawie 3 latach średnio intensywnego użytkowania żadna z nich się nie objawiła.
zazdroszcze, naprawdę Ja nim ani gwoździ nie wbijałem, po prostu zwyczajnie użytkowalem. A jestem pedentem i mam fioła na punkcie czystośći i dbanie o sprzęt
maput napisał/a:
Do tego w rankingach użytkowników to szkło nikonowe zazwyczaj jest w czubie.
bo tak jest, zoom No.1
maput napisał/a:
Ja poza rzekomym wpadaniu światła przez szybkę (nie zaobserwowałem na żadnym zdjęciu)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 11