Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Otwarty przez: komor
Pią 20 Sty, 2012
Canon 5d mk II czy Nikon d700 potrzebna porada
Autor Wiadomość
tkosiada 
Rozmowny

Wysłany: Pon 16 Sty, 2012   

moronica napisał/a:
Kameleon, tak juz jakos jest, ze praktycznie zaden korpus nie jest juz niespodzianka i znana jest specyfikacja ...

a tam specyfikacja, juz wiadomo jaki bedzie DR i szumy, o pracy AF nie wspominając
D800 - ponad 200 stron o jeszcze nie istniejacej puszce,mam ubaw jak to czytam

Reklama

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 17 Sty, 2012   

tkosiada napisał/a:
D800 - ponad 200 stron o jeszcze nie istniejacej puszce,mam ubaw jak to czytam

To jest jak dzielenie skóry na niedźwiedziu, który znajduje się w niezasadzonym jeszcze lesie. :lol:

jaad75 
Klub Pierdzieli

Niezupełnie, przecież conajmniej kilka osób na świecie używa tych puszek od kilku ładnych miesięcy...

muzyk 

jaad75 napisał/a:
przecież conajmniej kilka osób

Jedną z nich znam :wink:

Kameleon 
Bywalec

Nie mniej od "osiągów" "d800ki" ciekawi mnie kiedy pojawi się na rynku. Jeśli kupie d700 a zaraz potem pojawi się w sprzedaży d800 w cenie w której bym się "zmieścił" to się trochę wkurzę. A czekanie pół roku lub więcej odpada

maput 
Optyczny

Kameleon napisał/a:
Nie mniej od "osiągów" "d800ki" ciekawi mnie kiedy pojawi się na rynku. Jeśli kupie d700 a zaraz potem pojawi się w sprzedaży d800 w cenie w której bym się "zmieścił" to się trochę wkurzę. A czekanie pół roku lub więcej odpada

Na to, że cena będzie podobna, raczej bym nie liczył. Na to, że będzie na półkach w ciągu trzech najbliższych miesięcy też nie. Jak będzie od czerwca, to uznam to za niezły wynik ;)

Malcolm_X 
Uczestnik

Wysłany: Sro 18 Sty, 2012   

@Kameleon

Nawet jak d800 się pojawi to cena będzie kosmiczna. Możesz tak czekać 5 miechów i tak nie ukaże się żadne d800

A co do zestawu d700 + 24-70/2.8 ? Będziesz robił nim śluby ? chodzi mi konkretnie o ten zoom. Jeśli nie, to zastanów się. W tym szkle jest znany problem, dotyczy płytki wew. szkła, która koliduje prędzej/czy później z mechanizmem podczas kręcenia pierścieniem ostrości.

To delikatne szkło, niestety Nikon "dał ciała" mocując płytkę elektroniki znajdującą się pod pierścieniem zooma na jedną śrubkę! Lekkie puknięcie lub uderzenie może w niektórych egzemplarzach powodować poluzowanie się tej płytki i zablokowanie pierścienia zooma. :roll: I nie jest to pojedynczy przypadek. Ja osobiście miałem to szkło i było ono już leczone na ta przypadłość przez angielski serwis. :cry: Był temat rzeka na o tym problemie na różnych forach(min:. Nikoniarze) jak i poszukać na wielu innych zagranicznych forach. To nie jest tylko kwestia Polski! Tego typu problemy z tym szkłem wystepują na całym świecie!

http://www.flickr.com/gro...57615300077438/

Na złą pracę zooma mają dwa czynniki wpływ:
1) Luzująca się płyta z elektroniką która jest pod pierścieniem i na dodatek przykręcona na jedną śrubkę (kpina)
2) Wycierająca się prowadnica zooma, którą można przesmarować i dostaje się do niej odkręcając przednią soczewkę i kilka elementów przy okazji.

Kilka wad które można jeszcze dołączyć do tego super szkła to:
3) wysuwający się przedni człon, co w połączeniu z piaskiem lub pyłem powoduje duże tarcie i rysy na tubusie
4) Przepuszczające światło okienko od skali odległości(ale dla mnie, to najmniejszy problem)
5) Za krótkie śruby wkręcone w bagnet które potrafią się wyrwać z gwintem i mamy wtedy obiektyw w dwóch częściach (obiektyw potrafi się rozlecieć w plecaku jak jest podpięty pod większy aparat czyli D3/D3x, robi nam się wtedy podparcie tylko na końcu szkła i przeciążenia działające na szkiełko potrafią go uszkodzić.)
6) Gumy i ich wspaniałe właściwości (rozciąganie)

jak zatnie się ten pierścień, to serwis wymienia cały blok optyczny, stąd cena ponad 3k za naprawe. Z tego co wiem serwis u nas- za wymianę układu optycznego - żąda ok. 3-3,5tys.zł, w zależności jak się komu zablokowało....ja wolałem tym złodziejom nie aż tyle nie płacić, to jeden fachowiec zrobił to za 600 :mrgreen:

To delikatne szkło, niestety Nikon "dał ciała" mocując płytkę elektroniki znajdującą się pod pierścieniem zooma na jedną śrubkę! Lekkie puknięcie lub uderzenie może w niektórych egzemplarzach powodować poluzowanie się tej płytki i zablokowanie pierścienia zooma. I nie jest to pojedynczy przypadek. Ja osobiście miałem to szkło i było ono już leczone na ta przypadłość przez angielski serwis. Był temat rzeka na o tym problemie tutaj na forum jak i mozna poszukać na wielu innych zagranicznych forach. To nie jest tylko kwestia Polski! Tego typu problemy z tym szkłem wystepują na całym świecie!

Ciekaw jestem tylko czy uleczyli już nowsze modele tego szkła, wystarczyłoby dodać po prostu jeszcze jedną śrubkę mocującą i po kłopocie...a co ja pisze...heh ta śrubka to tylko jeden rodzaj uszkodzeń: to szkło jest w ogóle delikatniusie.

Kup zooma 24-120/4VR + 35/2,0 + 85/1,8 + mniej stresu :wink:

[ Dodano: Sro 18 Sty, 2012 12:35 ]
ups pomyliłem sie. Chciałem edytować ale za późno. Przepraszam :???:

Kameleon 
Bywalec

Malcolm_X, no to dałeś mi zagwostke. Zależy mi na jasności więc 24-120/4VR odpada. Poszukam alternatywy w Sigmie lub Tamronie ewentualnie. W tym momencie punkt dla Canona. Jestem rozdarty :neutral:

komor 
Moderator

Malcolm_X, a na ile ta wada jest powszechna? Bo wszelkie problemy w internecie bywają zbytnio rozmuchane. Nie zrobili też czasem jakiegoś silent update w przypadku tego obiektywu? Może nowe już nie mają tego problemu?

maput 
Optyczny

Kurcze tyle tych wad wyliczonych, a mi jak na złość po prawie 3 latach średnio intensywnego użytkowania żadna z nich się nie objawiła. Do tego w rankingach użytkowników to szkło nikonowe zazwyczaj jest w czubie.
Nie sugerowałbym się jednostkowymi usterkami - zdarzają się w każdym systemie i w każdym produkcie.
Ja poza rzekomym wpadaniu światła przez szybkę (nie zaobserwowałem na żadnym zdjęciu) nie słyszałem o tych pozostałych wadach. Musiał się się kolega Malcolm_X nieźle namęczyć przy ich szukaniu ;)

Malcolm_X 
Uczestnik

Kameleon napisał/a:
Malcolm_X, no to dałeś mi zagwostke. Zależy mi na jasności więc 24-120/4VR odpada. Poszukam alternatywy w Sigmie lub Tamronie ewentualnie. W tym momencie punkt dla Canona. Jestem rozdarty :neutral:

nie to, że chciałem ci obrzydzić zapał co do tego szkła. Szkła super optycznie, bije nawet starszego brata canona /24-70/2.8...tylko no właśnie ta obudowa. Cena 6600 dla świadomego amatora odpada(chodzi o obudowe odpada). Zestaw d700 + 24-70 musiałem sprzedać ze względu finansowych ale będę wchodził jeszcze raz w N. Zapewne kupie ponownie d700 ale nie 24-70 :roll: nie sorry 2x nie wejde w to. Gdyby to miało obudowe jak canonowski 24-70/24-105, byłaby bajka a tak. Za dużo zdrowia mnie to kosztowało i tylko czy aż, bo 600 zł drogą nie chodzi. Ale jakbym miał wydać, jak to jest u nas w serwisie, 3200 pl to chyba bym się powiesił. Bez przesady za taką cenę ? taka obudowa? to juz kitowce za 600 pl są wytrzymalsze. Owszem są przypadki, że są użytkownicy, którzy nie mają z nim problemów(n24-70) ale to nie znaczy, że będą w takiej sielance trwać. To kwestia czasu przy normalnym użytkowaniu chyba, że ktoś to szkło zabiera tylko w niedziele na spacerki

a propo naprawy...I kto mnie uratował ? Zadzwoniłem do p. Adama Bieńka, powiedział żeby przyjechać, przyjechałem, obejrzał, kazał przyjść za tydzień i już było zrobione. Słowem - szczerze polecam. Mieści się on przy al. Jerozolimskich 113. Tylko z tego co słyszałem, że teraz sie pozmieniało (chodiz o czas oczekiwania) Stał się tak popularny, że kres oczekiwania to ok. 2 tygodnie, a to właśnie dlatego, że najpierw obsługuje gości z prasy i z legitymacją prasową. :mrgreen:

a co do obrazka Sigma v Nikkor

Takie małe porównanie. Ta sama ogniskowa(50), to samo iso(200), to samo światło -f2.8- Po lewej sigma po prawej nikkor.

Jeżeli trafimy na bardzo dobrą sztuke sigmy to ostroscią nie odbiega aż tak wiele od 24-70 na 2.8.Może i wcale nie odbiega. Natomiast praca i szybkość AF w ciemnawych miejscach na korzyść Nikkora.W normalnych warunkach sie tego nie odczuje,natomiast jak jest ciemno albo pod światlo owszem. Na samplach powyżej ewidentnie lepszy Nikkor ale jak przetrawiałem i sigme i nikkora w sklepie, to u mnie aż takiej róznicy nie było. Zastanów się nad N28-70. Jakby młodszy brat miał taką obudowe to byłby RAJ. Tamron dobra sztuka jest naprawde ostry jak sie dobrze trafi.

maput napisał/a:
Kurcze tyle tych wad wyliczonych, a mi jak na złość po prawie 3 latach średnio intensywnego użytkowania żadna z nich się nie objawiła.

zazdroszcze, naprawdę :cool: Ja nim ani gwoździ nie wbijałem, po prostu zwyczajnie użytkowalem. A jestem pedentem i mam fioła na punkcie czystośći i dbanie o sprzęt :)

maput napisał/a:
Do tego w rankingach użytkowników to szkło nikonowe zazwyczaj jest w czubie.

bo tak jest, zoom No.1

maput napisał/a:
Ja poza rzekomym wpadaniu światła przez szybkę (nie zaobserwowałem na żadnym zdjęciu)

żadna wada.

Kameleon 
Bywalec

To nie wątek o obiektywach ale wziąłem poważnie pod uwagę alternatywę Sigmy lub Tamrona. Zwłaszcza że cena jest sporo niższa
.

Raideur 
Rozmowny

Wysłany: Czw 19 Sty, 2012   

Kameleon pewnie nie dotyczy to wszystkich ale nie po to sie placi by potem obklejac tasma izolacyjna...

http://www.youtube.com/watch?v=dhEZssWmAsM
http://www.youtube.com/wa...feature=related

mozna tego znalezc wiecej,mnie takie przypadki wlasnie zniechecily do nikona.

komor 
Moderator

Wysłany: Pią 20 Sty, 2012   

Mały reset wątku. Proszę dyskutować na temat wątku, a nie osobach.

Kameleon 
Bywalec

Wysłany: Nie 22 Sty, 2012   

Raideur, dzięki za te linki. Teraz zastanawiam się nad sensowną alternatywą dla tego szkła. Do nikona d700...

Odpowiedz do tematu