Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jak czytać zdjęcia Andreasa Gursky'ego
Autor Wiadomość
kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Pon 23 Sty, 2012   

Tutejszyn napisał/a:
I myslisz, że dam się wpuścić w kanał jak kozidron?

Tutejszyn jakie ty masz mniemanie o sobie :mrgreen: zostałbyś lepiej przy szmatce z mikrofibry :twisted:

Tutejszyn napisał/a:
Widzę, że zaraz powstanie mój fanclub. Miło :)

piszę ci to po raz trzeci, nie schlebiaj sobie :razz:

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

kozidron napisał/a:
tu nie jest mowa o "czyjejś" interpretacji tylko o interpretacji samego autora, dodatkowo słowo interpretacja jest chyba nieprawidłowym określeniem tego o czym mówimy, chyba :wink:
Aaaaa.. OK. Rozumiem.

Tyle, że dla mnie, jeśli autor musi tłumaczyć swoje dzieło to raczej coś jest nie tak z tym dziełem, lub samym autorem :D

kozidron
[Usunięty]

hijax_pl napisał/a:
Tyle, że dla mnie, jeśli autor musi tłumaczyć swoje dzieło to raczej coś jest nie tak z tym dziełem, lub samym autorem :D

Czasem tak, czasem nie. Teraz sporo rzeczy robione jest dla pieniędzy, nie ma co się oszukiwać, w tym przypadku dobrze, że autor coś skrobnął, jak widać po tym wątku są tacy, którzy nie dają radę zrozumieć prostych przekazów :wink:

Mariusz Lemiecha 
Uczestnik
Mariusz Lemiecha

hijax_pl napisał/a:

Po pierwsze, to nikogo tu nie obraziłem, a chyba Ty użytkowniku hijax_pl właśnie starasz się to zrobić. Ale mniejsza o to, postaram się mieć poczucie humoru podobne do tego, którym Ty dysponujesz.
Jednak idąc Twoim tokiem rozumowania domyślam się, że coś musi być nie tak z większością autorów i ich prac wiszących w najbardziej prestiżowych galeriach na świecie. Bo podejrzewam, że miałbyś problemy z interpretacją większości z nich.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Mariusz Lemiecha napisał/a:
a chyba Ty użytkowniku hijax_pl właśnie starasz się to zrobić.
A dlaczego tak myślisz? Zupełnie tego nie rozumiem :???:
Bo podejrzewam, że miałbyś problemy z interpretacją większości z nich.
Zapewne. Takich na przykład kropek Hirsta nie rozumiem. Zupełnie.

kozidron
[Usunięty]

Jednak idąc Twoim tokiem rozumowania domyślam się, że coś musi być nie tak z większością autorów i ich prac wiszących w najbardziej prestiżowych galeriach na świecie.

...a ja przeczytałem raz jeszcze wątek o mikrofibrze i nadal mi się zdaje, że to jest teza kreowana właśnie przez tutejszyna i mozera a nie hijax_pl. Jeden z nich nawet próbował udowodnić, to przez przykład ze szmatką o której to kwieciście wypowiada się expert.

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Raczej coś jest nie tak z tymi, którzy owczym pędem te prace kupują (dosłownie i w przenośni), bo "to przecież Gursky!" :)
Z autorami jest wszystko w porządku - w końcu wykorzystują popyt na pewną kategorię rzeczy.

[ Dodano: Pon 23 Sty, 2012 17:41 ]
PS. Fajnie jakbyście podparli to wszystko przykładami - tzn pokazali konkretne wielkie dzieło, które ani nie jest zrozumiałe, ani nie wzbudza zainteresowania.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

mozer napisał/a:
ani nie wzbudza zainteresowania.
Ale każde zaprezentowane to przecież już jakieś zainteresowanie wzbudziło. ;)
Na logikę, to nie ma takich prac ;)

mozer 
bo Pentax

hijax_pl, chodziło mi raczej o pozytywne zainteresowanie, a nie zainteresowanie "dlaczego tak coś beznadziejnego jest wysoko cenione" ;)

Tutejszyn 
Optyczny

W tym wątku cena i nominalna wartość dzieła jest na dalekim planie. Do tej pory słowo "Interpretacja" istnialo tylko jako definicja. Teraz okazuje się, że powstają dzieła, gdzie nie wystarczy sam obiór, samo wrażenie i czasem zwykłe "leci w lewo". Teraz trzeba wejść w głąb siebie i... zinterpretować.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

mozer, kojarzysz to:

Cytat:
The most expensive painting, by Ruby, a female elephant at the Phoenix Zoo, in Arizona, sold for $25,000.

:?:

mozer 
bo Pentax

hijax_pl, znaczy co - uważasz, że to było wielkie dzieło? :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Skoro się znalazło na poważnej aukcji. Skoro znalazło nabywców? ;)

Widziałeś w ogóle ten obraz? ;)

sigmiarz 
Optyczny

mozer napisał/a:
Raczej coś jest nie tak z tymi, którzy owczym pędem te prace kupują (dosłownie i w przenośni), bo "to przecież Gursky!"
Z autorami jest wszystko w porządku - w końcu wykorzystują popyt na pewną kategorię rzeczy.

Masz inną wrażliwość, dlatego tego nie rozumiesz, nie jest to jakiś przytyk skierowany
w Twoją stronę, stwierdzam fakt.

Najlepiej pomysł na fotografię według Gursky'ego widać na przykładzie tej bardzo drogiej rzeki... :) to jest rzeka przez pryzmat współczesnego przemysłu, czy infrastruktury, w tym kontekście rzeka ma być efektywnym i możliwie jak najbardziej regularnym przepływowym zbiornikiem wodnym, do tego najlepiej żeby na jej brzegach nic nie było, bo tak jest praktyczniej, czy tak jest z punktu widzenia zwykłego człowieka który chciałby odpocząć kąpiąc się w niej albo łapać pstrągi ? nie.
To jest właśnie Gursky. Możliwe że Tobą nie targają tego rodzaju egzystencjalne rozterki, i z tego wynika to niezrozumienie.

mozer 
bo Pentax

sigmiarz, ale zrozum, że do każdego obrazka jestem w stanie Ci wymyślić taką egzystencjalną interpretację. O to mi cały czas chodzi. To zdjęcie nie jest niczym szczególnym, nie wyróżnia się na tle innych. Dopiero jak usłyszysz "gursky", to zapala Ci się w głowie "no tak, tu trzeba znaleźć jakąś głębszą interpretację".

hijax_pl, nie wiem czy widziałem konkretnie to za 25 tys. A ma to znaczenie dla tematu? Jak tak to sobie poszukam :)

Odpowiedz do tematu