Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
tu nie jest mowa o "czyjejś" interpretacji tylko o interpretacji samego autora, dodatkowo słowo interpretacja jest chyba nieprawidłowym określeniem tego o czym mówimy, chyba
Aaaaa.. OK. Rozumiem.
Tyle, że dla mnie, jeśli autor musi tłumaczyć swoje dzieło to raczej coś jest nie tak z tym dziełem, lub samym autorem
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pon 23 Sty, 2012
hijax_pl napisał/a:
Tyle, że dla mnie, jeśli autor musi tłumaczyć swoje dzieło to raczej coś jest nie tak z tym dziełem, lub samym autorem
Czasem tak, czasem nie. Teraz sporo rzeczy robione jest dla pieniędzy, nie ma co się oszukiwać, w tym przypadku dobrze, że autor coś skrobnął, jak widać po tym wątku są tacy, którzy nie dają radę zrozumieć prostych przekazów
Po pierwsze, to nikogo tu nie obraziłem, a chyba Ty użytkowniku hijax_pl właśnie starasz się to zrobić. Ale mniejsza o to, postaram się mieć poczucie humoru podobne do tego, którym Ty dysponujesz.
Jednak idąc Twoim tokiem rozumowania domyślam się, że coś musi być nie tak z większością autorów i ich prac wiszących w najbardziej prestiżowych galeriach na świecie. Bo podejrzewam, że miałbyś problemy z interpretacją większości z nich.
a chyba Ty użytkowniku hijax_pl właśnie starasz się to zrobić.
A dlaczego tak myślisz? Zupełnie tego nie rozumiem
Mariusz Lemiecha napisał/a:
Bo podejrzewam, że miałbyś problemy z interpretacją większości z nich.
Zapewne. Takich na przykład kropek Hirsta nie rozumiem. Zupełnie.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pon 23 Sty, 2012
Mariusz Lemiecha napisał/a:
Jednak idąc Twoim tokiem rozumowania domyślam się, że coś musi być nie tak z większością autorów i ich prac wiszących w najbardziej prestiżowych galeriach na świecie.
...a ja przeczytałem raz jeszcze wątek o mikrofibrze i nadal mi się zdaje, że to jest teza kreowana właśnie przez tutejszyna i mozera a nie hijax_pl. Jeden z nich nawet próbował udowodnić, to przez przykład ze szmatką o której to kwieciście wypowiada się expert.
Raczej coś jest nie tak z tymi, którzy owczym pędem te prace kupują (dosłownie i w przenośni), bo "to przecież Gursky!"
Z autorami jest wszystko w porządku - w końcu wykorzystują popyt na pewną kategorię rzeczy.
[ Dodano: Pon 23 Sty, 2012 17:41 ]
PS. Fajnie jakbyście podparli to wszystko przykładami - tzn pokazali konkretne wielkie dzieło, które ani nie jest zrozumiałe, ani nie wzbudza zainteresowania.
W tym wątku cena i nominalna wartość dzieła jest na dalekim planie. Do tej pory słowo "Interpretacja" istnialo tylko jako definicja. Teraz okazuje się, że powstają dzieła, gdzie nie wystarczy sam obiór, samo wrażenie i czasem zwykłe "leci w lewo". Teraz trzeba wejść w głąb siebie i... zinterpretować.
Raczej coś jest nie tak z tymi, którzy owczym pędem te prace kupują (dosłownie i w przenośni), bo "to przecież Gursky!"
Z autorami jest wszystko w porządku - w końcu wykorzystują popyt na pewną kategorię rzeczy.
Masz inną wrażliwość, dlatego tego nie rozumiesz, nie jest to jakiś przytyk skierowany
w Twoją stronę, stwierdzam fakt.
Najlepiej pomysł na fotografię według Gursky'ego widać na przykładzie tej bardzo drogiej rzeki... to jest rzeka przez pryzmat współczesnego przemysłu, czy infrastruktury, w tym kontekście rzeka ma być efektywnym i możliwie jak najbardziej regularnym przepływowym zbiornikiem wodnym, do tego najlepiej żeby na jej brzegach nic nie było, bo tak jest praktyczniej, czy tak jest z punktu widzenia zwykłego człowieka który chciałby odpocząć kąpiąc się w niej albo łapać pstrągi ? nie.
To jest właśnie Gursky. Możliwe że Tobą nie targają tego rodzaju egzystencjalne rozterki, i z tego wynika to niezrozumienie.
sigmiarz, ale zrozum, że do każdego obrazka jestem w stanie Ci wymyślić taką egzystencjalną interpretację. O to mi cały czas chodzi. To zdjęcie nie jest niczym szczególnym, nie wyróżnia się na tle innych. Dopiero jak usłyszysz "gursky", to zapala Ci się w głowie "no tak, tu trzeba znaleźć jakąś głębszą interpretację".
hijax_pl, nie wiem czy widziałem konkretnie to za 25 tys. A ma to znaczenie dla tematu? Jak tak to sobie poszukam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9