Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
O Sony Alfa 350 teraz doczytałem i chyba nie był by to dobry zakup.
Ale zdajesz sobie sprawę, że wymieniony wcześniej A35, to zupełnie co innego, niż A350?
Z wymienionych aparatów, nalepszy był 1100D, ale nie oznacza to, że żona będzie z niego zadowolona, zwłaszcza, że z tego co piszesz Wasza wiedza w kwestii technicznej obsługi aparatu jest niewielka.
Dlatego nie warto się łapać za lustrzanki - kompakt wystarczy, a do tego będzie bardziej praktyczny /w tym oczywiście przypadku/. Hybryda soniacza jest mniej poręczna od tych które podałem wcześniej /moim oczywiście zdaniem/- w tym przypadku już lepiej na lustrzankę wydać.
No właśnie już to dostrzegłem że to dwa różne aparaciki i ten A35 wychodzi dużo lepiej.
Co do lustrzanki to myślę, że małymi kroczkami będzie się uczyć - jest ambitna. Kupie jej troszkę literatury na ten temat... no i jest forum optyczne.pl gdzie można sporo się po edukować:) Więc skłaniał bym się ku lustrzance bo od czegoś trzeba zacząć, a myślę że jakość zdjęć będzie znacząco lepsza niż przy kompakcie. Może z czasem dokupimy inny obiektyw i lampę.
Jeszcze mam jedno pytanie czy w tej kwocie kupie jakiś aparacik z obiektywem ze stabilizacją ??
D200+ 50/1.8D, albo 35/1.8DX
Dobry obrazek, na stałce łatwiej się nauczyć świadomej fotografii, jest co trzymać.
NO chyba, że musi być nówka. Wtedy zostają kompakty, bo nowe lustra w tej cenie to plastik i wizjery pentamirror...
Czy taka stabilizacja dużo daje?? Może faktycznie zakupić coś takiego??http://allegro.pl/sony-alpha-slt-a35k-obiektyw-sony-dt-18-55-mm-fv-i2081565928.html
Przepraszam, że tak drąże masło maślane, ale nie chciał bym wywalić pieniędzy na darmo.
2-4EV, w zależności od systemu i obiektywu, czyli pozwala wydłużyć czas naświetlania od 4 do 16 razy. Oczywiście nic nie pomoże na poruszające się obiekty - te będą "rozmazane zawsze", jeśli będą poruszały się odpowiednio szybko i czas naświetlania nie będzie do szybkości ruchu dostosowany. Krótko mówiąc, stabilizacja to podręczny ekwiwalent statywu, przy umiarkowanych (w stosunku do ogniskowej) czasach naświetlania.
Czyli do zdjęć pościeli przydała by się ta stabilizacja ?
Znalazłem tego canona (100 zł więcej chyba warto dodać do stabilizacji) i jeszcze soniaka (sony z tego co czytałem jest taki bardziej masywniejszy w ręku a canon troszkę plastikowy).
pablooo, ja bym raczej pomyslala o statywie chyba ze sie zatroszczycie o dobre swiatlo. przy kiepskim swietle i ciemnym obiektywie stabilizacja nie wystarczy, czasy beda zbyt dlugie
te dwa z góry są w miarę ok, ale to ostatnie już np. nie. Te pościele w rzeczywistości są bardziej kolorowe i dużo ładniejsze. Wszystko po zrobieniu trafia do photoshopa i tam trzeba już sporo kolorować.
te dwa z góry są w miarę ok, ale to ostatnie już np. nie
To ostatnie to przewaga światła błyskowego od strony aparatu - było niewiele zastanego, stąd taki, a nie inny efekt. Bez choćby minimalnego zasobu wiedzy, zmiana aparatu nic tu nie da.
W takim razie kup dowolny aparat z dający możliwość pełnej manualnej kontroli nad parametrami ekspozycji i pozwalający na wyzwalanie lamp, czyli posiadający gorącą stopkę lub gniazdo synchronizacji. Jeśli chcesz koniecznie kupić lustrzankę (każda posiada wyzej wymienione cechy), to może to być np. wspomniany Canon, ale na tym etapie może być również Nikon, Pentax, Sony, Olympus, czy cokolwiek innego. Jeśli nie przeszkadza Ci używka i faktycznie będziecie się szkolić, to lepiej kupić coś z wyższej półki, czego ergonomię użytkowania docenicie za jakiś czas, ale wciąż obawiam się, że póki co zbyt wcześnie dla Was nawet na entrylevelowe lustro, bo po prostu będzie Wam się fotografowało trudniej, niż kompaktem, a na tym etapie efekty najprawdopodobniej nie będą lepsze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9