Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 30 Sty, 2012 Canon 550D z jakim obiektywem?
Witam,
Od jakiegoś czasu przymierzam się do zakupu pierwszej lustrzanki cyfrowej. Wcześniej moje przygody z lustrzankami zakończyły się dawno temu na zenicie E i zenicie TTL. Potem tylko okazjonalnie pożyczanie od znajomych
Zawęziłam już dość znacznie obszar poszukiwań i tak naprawdę od jakiegoś czasu biorę pod uwagę dwie opcje - canon 550D (lub ew. 600D) i pentax k-r.
Z mojego punktu widzenia główną wadą tego drugiego w moim przypadku jest brak możliwości zamocowania obiektywów np. z canona ( z tego co wyczytałam to można tylko w drugą stronę za pomocą przejściówki te pentaxa do korpusu canona podpiąć ), a większość znajomych posiada jednak canony...a ze względu na ograniczony budżet biorę pod uwagę pożyczanie obiektywów czasem w razie potrzeby
Tak więc rozważane głównie przeze mnie opcje to zestawy:
1. Canon 550D + obiektyw EF-S 18-135MM IS - cena ok. 3300zl
2. Canon 550D + obiektyw EF-S 55-250 mm f/4-5,6 IS + EF-S 18-55 mm IS f/3.5-5,6 - cena ok. 3500zl
Doradźcie mi proszę co waszym zdaniem jest lepszym wyborem?
Czy ten obiektyw 18-135 ma jakąś przewagę nad dwoma osobnymi (18-55 i 55-250) poza nazwijmy to "uniwersalnością" czyli tym, że nie trzeba ich przepinać i sprzęt mniej waży?
Przewaga drugiego zestawu jest dość oczywista - ogniskowa do 250 zamiast 135 ale nie wiem jak z jakością? Te dwa obiektywy razem kosztują (np. na http://fotozakupy.pl/) razem mniej niż ten jeden 18 - 135 co dla mnie jest nieco dziwne.
Z jednej strony większy zoom na pewno nie byłby zły z drugiej strony sporo zdaża mi się chodzić po górach, podróżować z plecakiem, więc jednak często jestem w sytuacji, że im lżej i bardziej uniwersalnie tym lepiej.
Doradźcie proszę co byście wybrali. W większości sklepów te zestawy mają niemal identyczne ceny ok. 3500zł.
Pozostałe opcje jakie brałam pod uwagę to:
3. Pentax K-r + DAL 18-55 + DAL 50-200 mm F4-5.6 SMC ED - cena ok. 2700
4. Pentax K-r + DA 18-55 mm F3.5-5.6 AL WR + DA 50-200 mm F4-5.6 SMC ED WR - cena ok. 3200
Jak w tym przypadku z różnicą w jakości obiektywów? Warto wydawać 500zł na WR?
Nie ukrywam, że cena zestawu numer 3 jest jego dużą zaletą. Za to największą wadą obu w moim przypadku jednak to, że znam tylko jedną osobę posiadającą pentaxa i z pożyczenia obiektywu np. do macro nici.
Budżet w okolicy 3500zł to dla mnie maks. Zakładam, że jeszcze jakaś karta, torba, filrtr polaryzacyjny, uv itd i zrobi się i tak ok. 4000.
[ Dodano: Wto 31 Sty, 2012 17:16 ]
Naprawdę nikt nic nie doradzi w kwestii wyboru najlepszego zestawu?
skoro masz możliwość pożyczania w razie potrzeby szkieł do canona to ja bym wziął zestaw nr 1. Będziesz miał spacer zoom o sporym zakresie ogniskowych a w miarę potrzeby tele pożyczysz
Mimo wszystko, zastanów się nad pentaxem.
W razie co, podpinasz szkła manualne, masz potwierdzenie ostrości i stabilizację matrycy...
W Canonie w razie podpięcia manualnych np. m42, musisz mieć adapter z potwierdzeniem ostrości - nie jest to jakiś wielki problem, ale stabilizacji nie masz, bo pentax ma ją w puszce (mam nadzieję, że dobrze strzelam, że KR też ją ma...).
Cóż, pentax nie ma za to tak rozbudowanego arsenału obiektywów z AF jak Canon.
Jeśli zaś mimo wszystko Canon, to oczywiście zestaw pierwszy, choć ... jak zawsze radzę, jakąś używkę i lepsze szkło.
krevetka [Usunięty]
Wysłany: Sro 01 Lut, 2012
jaco88 napisał/a:
skoro masz możliwość pożyczania w razie potrzeby szkieł do canona to ja bym wziął zestaw nr 1. Będziesz miał spacer zoom o sporym zakresie ogniskowych a w miarę potrzeby tele pożyczysz
Właśnie też się skłaniam ku tej opcji. Jakieś super tele nie jest mi potrzebna. Pożyczać to raczej będę jakieś jaśniejsze stałki i szersze kąty bo lubię architekturę.
muzyk napisał/a:
Mimo wszystko, zastanów się nad pentaxem.
W razie co, podpinasz szkła manualne, masz potwierdzenie ostrości i stabilizację matrycy...
W Canonie w razie podpięcia manualnych np. m42, musisz mieć adapter z potwierdzeniem ostrości - nie jest to jakiś wielki problem, ale stabilizacji nie masz, bo pentax ma ją w puszce (mam nadzieję, że dobrze strzelam, że KR też ją ma...).
Cóż, pentax nie ma za to tak rozbudowanego arsenału obiektywów z AF jak Canon.
Problem w tym, że manualnych szkieł to ja nawet nie mam w tej chwili. Nie mam dostepu do tego co miałam w zenicie. Musiałabym to jakoś odzyskać. Zresztą nie jestem pewna czy stary tamron lub jeszcze starsza 55 bez autofocusa to jest coś co w ogóle jest sens odzyskiwać w tej chwili
Tak więc pentax, choć w sumie kusi pod paroma względami ( poza kilkoma plusami body to także rozmiar obiektywów ma znacznie fajniejszy) to jednak ma tę wadę, że właściwie każde szkło jakie będę chciała pod niego podpiąć będę musiała kupić.
W canonie jednak w razie potrzeby M42 też się da podpiąć, choć fakt, że bez stabilizacji.
Ja radzę kupić 550d 18-135 ponieważ jest "uniwersalny" jak to wszyscy mówią a także ma metalowy bagnet poza tym sam mam ten zestaw. Aparat i obiektyw świetnie się spisują!
Juz doradzono:
badi2344 napisał/a:
Ja radzę kupić 550d 18-135 ponieważ jest "uniwersalny" jak to wszyscy mówią a także ma metalowy bagnet poza tym sam mam ten zestaw. Aparat i obiektyw świetnie się spisują!
Porade popieram. Zarowno Canon, jak i Pentax maja 18-135. Z tymi M42 raczej dalby sobie spokoj...
krevetka [Usunięty]
Wysłany: Sro 01 Lut, 2012
Bobby napisał/a:
krevetka napisał/a:
Juz doradzono:
Zauważyłam i bardzo mnie to cieszy
Bobby napisał/a:
Porade popieram. Zarowno Canon, jak i Pentax maja 18-135. Z tymi M42 raczej dalby sobie spokoj...
Postatam się dzisiaj pojechać w miejsce gdzie widziałam ten zestaw ostatnio za 3100. Ciekawe czy jeszcze tam będzie. Oby...bo wszędzie ceny jednak wyższe
Problem w tym, że manualnych szkieł to ja nawet nie mam w tej chwili. Nie mam dostepu do tego co miałam w zenicie. Musiałabym to jakoś odzyskać. Zresztą nie jestem pewna czy stary tamron lub jeszcze starsza 55 bez autofocusa to jest coś co w ogóle jest sens odzyskiwać w tej chwili
Tak więc pentax, choć w sumie kusi pod paroma względami ( poza kilkoma plusami body to także rozmiar obiektywów ma znacznie fajniejszy) to jednak ma tę wadę, że właściwie każde szkło jakie będę chciała pod niego podpiąć będę musiała kupić.
W canonie jednak w razie potrzeby M42 też się da podpiąć, choć fakt, że bez stabilizacji.
To "wal" nową puszkę i kup używaną 40/50D Canona i lepsze szkła.
Będziesz miała poręczne, porządnie zrobione body, z dwoma kółkami, lepszym AF, 1/8000 itp.
30D, choć dobry aparat, nie polecam, bo żeby kupić coś takiego, trzeba znać jego słabości i wiedzieć czego nie posiada - np. live view i czyszczenia matrycy (jak dla mnie, rzeczy kompletnie niepotrzebne).
Jak Cię stać, to polecam 40/50D, stałkę 50 1.8 II, kit 18-55 IS (żeby mieć szeroki kąt) i 70-200 f4 L (można używany za trochę taniej kupić). Z takim zestawem masz komplet szkieł do wszystkiego oprócz makro, które możesz uskutecznić np. z Heliosem M42 i pierścieniami albo mieszkiem (grosze).
krevetka [Usunięty]
Wysłany: Czw 02 Lut, 2012
mozer napisał/a:
krevetka, dorzuć do tego 18-135 stałkę 50 f/1.8, jakbyś się chciała kreatywniej pobawić Reszta potrzeb wyklaruje się z czasem (albo i nie )
Dobra, zestaw 550D + 18-135 kupiony
Myślę, że niedługo gdy uda mi się choć odrobinę kasy odłożyć to następnym zakupem będzie jednak coś w stylu 28 mm f/2.8 zamiast 50 mm f/1,8 ale to się jeszcze okaże. Ogólnie stopniowo pewnie będę uzupełniać.
Na razie wzięłam się za opanowywanie nowej "zabawki" bo o ile same zasady fotografii jako takie to mniej więcej mam opanowane to jednak na starych aparatach gdzie ustawień było niewiele...a tu ilość możliwych opcji ustawień jest jednak ogromna
krevetka, koniecznie napisz jak się sprawuje zestawik. Zadowolony jesteś z obiektywu?
Na razie to jeszcze nie mogę tego powiedzieć bo nie miałam okazji się nim jeszcze specjalnie pobawić. Dam znać za parę dni
Póki co chcę jeszcze dokupić filtry. Czy ktoś jest mi w stanie doradzić czy w ogóle coś takiego jak filtr polaryzacyjny + uv razem ma sens? Do dziś nie wiedziałam, że w ogóle coś takiego istnieje -> http://fotozakupy.pl/filt...ir-pl-uv,13733s
Zanstanawiam się czy to głównie "chwyt marketingowy" czy faktycznie taki filtr warty jest kupna? Różnica w cenie w stosunku do zwykłej polarki hoya to ok. 25zł więc w sumie ok. 20% ceny.
Jak polar, to BW albo Hoya polecam, a jeśli interesuje Cię fotografia z długimi czasami w dzień, to BW ND 3.0 (1000x) - kosztuje sporo, ale jakość I klasa.
Nie polecam tzw. ND Faderów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10