Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon 550D z jakim obiektywem?
Autor Wiadomość
krevetka
[Usunięty]

Wysłany: Pon 30 Sty, 2012   Canon 550D z jakim obiektywem?

Witam,

Od jakiegoś czasu przymierzam się do zakupu pierwszej lustrzanki cyfrowej. Wcześniej moje przygody z lustrzankami zakończyły się dawno temu na zenicie E i zenicie TTL. Potem tylko okazjonalnie pożyczanie od znajomych :)

Zawęziłam już dość znacznie obszar poszukiwań i tak naprawdę od jakiegoś czasu biorę pod uwagę dwie opcje - canon 550D (lub ew. 600D) i pentax k-r.

Z mojego punktu widzenia główną wadą tego drugiego w moim przypadku jest brak możliwości zamocowania obiektywów np. z canona ( z tego co wyczytałam to można tylko w drugą stronę za pomocą przejściówki te pentaxa do korpusu canona podpiąć ), a większość znajomych posiada jednak canony...a ze względu na ograniczony budżet biorę pod uwagę pożyczanie obiektywów czasem w razie potrzeby :)

Tak więc rozważane głównie przeze mnie opcje to zestawy:

1. Canon 550D + obiektyw EF-S 18-135MM IS - cena ok. 3300zl
2. Canon 550D + obiektyw EF-S 55-250 mm f/4-5,6 IS + EF-S 18-55 mm IS f/3.5-5,6 - cena ok. 3500zl

Doradźcie mi proszę co waszym zdaniem jest lepszym wyborem?

Czy ten obiektyw 18-135 ma jakąś przewagę nad dwoma osobnymi (18-55 i 55-250) poza nazwijmy to "uniwersalnością" czyli tym, że nie trzeba ich przepinać i sprzęt mniej waży?

Przewaga drugiego zestawu jest dość oczywista - ogniskowa do 250 zamiast 135 ale nie wiem jak z jakością? Te dwa obiektywy razem kosztują (np. na http://fotozakupy.pl/) razem mniej niż ten jeden 18 - 135 co dla mnie jest nieco dziwne.

Z jednej strony większy zoom na pewno nie byłby zły z drugiej strony sporo zdaża mi się chodzić po górach, podróżować z plecakiem, więc jednak często jestem w sytuacji, że im lżej i bardziej uniwersalnie tym lepiej.

Doradźcie proszę co byście wybrali. W większości sklepów te zestawy mają niemal identyczne ceny ok. 3500zł.

Pozostałe opcje jakie brałam pod uwagę to:

3. Pentax K-r + DAL 18-55 + DAL 50-200 mm F4-5.6 SMC ED - cena ok. 2700
4. Pentax K-r + DA 18-55 mm F3.5-5.6 AL WR + DA 50-200 mm F4-5.6 SMC ED WR - cena ok. 3200

Jak w tym przypadku z różnicą w jakości obiektywów? Warto wydawać 500zł na WR?

Nie ukrywam, że cena zestawu numer 3 jest jego dużą zaletą. Za to największą wadą obu w moim przypadku jednak to, że znam tylko jedną osobę posiadającą pentaxa i z pożyczenia obiektywu np. do macro nici.

Budżet w okolicy 3500zł to dla mnie maks. Zakładam, że jeszcze jakaś karta, torba, filrtr polaryzacyjny, uv itd i zrobi się i tak ok. 4000.

[ Dodano: Wto 31 Sty, 2012 17:16 ]
Naprawdę nikt nic nie doradzi w kwestii wyboru najlepszego zestawu? :???:

Reklama

jaco88 
Bywalec

Wysłany: Wto 31 Sty, 2012   

skoro masz możliwość pożyczania w razie potrzeby szkieł do canona to ja bym wziął zestaw nr 1. Będziesz miał spacer zoom o sporym zakresie ogniskowych a w miarę potrzeby tele pożyczysz :D

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sro 01 Lut, 2012   

Mimo wszystko, zastanów się nad pentaxem.
W razie co, podpinasz szkła manualne, masz potwierdzenie ostrości i stabilizację matrycy...
W Canonie w razie podpięcia manualnych np. m42, musisz mieć adapter z potwierdzeniem ostrości - nie jest to jakiś wielki problem, ale stabilizacji nie masz, bo pentax ma ją w puszce (mam nadzieję, że dobrze strzelam, że KR też ją ma...).
Cóż, pentax nie ma za to tak rozbudowanego arsenału obiektywów z AF jak Canon.

Jeśli zaś mimo wszystko Canon, to oczywiście zestaw pierwszy, choć ... jak zawsze radzę, jakąś używkę i lepsze szkło.

krevetka
[Usunięty]

jaco88 napisał/a:
skoro masz możliwość pożyczania w razie potrzeby szkieł do canona to ja bym wziął zestaw nr 1. Będziesz miał spacer zoom o sporym zakresie ogniskowych a w miarę potrzeby tele pożyczysz :D

Właśnie też się skłaniam ku tej opcji. Jakieś super tele nie jest mi potrzebna. Pożyczać to raczej będę jakieś jaśniejsze stałki i szersze kąty bo lubię architekturę.

muzyk napisał/a:
Mimo wszystko, zastanów się nad pentaxem.
W razie co, podpinasz szkła manualne, masz potwierdzenie ostrości i stabilizację matrycy...
W Canonie w razie podpięcia manualnych np. m42, musisz mieć adapter z potwierdzeniem ostrości - nie jest to jakiś wielki problem, ale stabilizacji nie masz, bo pentax ma ją w puszce (mam nadzieję, że dobrze strzelam, że KR też ją ma...).
Cóż, pentax nie ma za to tak rozbudowanego arsenału obiektywów z AF jak Canon.

Problem w tym, że manualnych szkieł to ja nawet nie mam w tej chwili. Nie mam dostepu do tego co miałam w zenicie. Musiałabym to jakoś odzyskać. Zresztą nie jestem pewna czy stary tamron lub jeszcze starsza 55 bez autofocusa to jest coś co w ogóle jest sens odzyskiwać w tej chwili ;)

Tak więc pentax, choć w sumie kusi pod paroma względami ( poza kilkoma plusami body to także rozmiar obiektywów ma znacznie fajniejszy) to jednak ma tę wadę, że właściwie każde szkło jakie będę chciała pod niego podpiąć będę musiała kupić.

W canonie jednak w razie potrzeby M42 też się da podpiąć, choć fakt, że bez stabilizacji.

badi2344 
Nowy

Ja radzę kupić 550d 18-135 ponieważ jest "uniwersalny" jak to wszyscy mówią a także ma metalowy bagnet poza tym sam mam ten zestaw. Aparat i obiektyw świetnie się spisują! :wink:

Bobby 
Rozmowny

krevetka napisał/a:
Naprawdę nikt nic nie doradzi w kwestii wyboru najlepszego zestawu?
Juz doradzono:
badi2344 napisał/a:
Ja radzę kupić 550d 18-135 ponieważ jest "uniwersalny" jak to wszyscy mówią a także ma metalowy bagnet poza tym sam mam ten zestaw. Aparat i obiektyw świetnie się spisują!
Porade popieram. Zarowno Canon, jak i Pentax maja 18-135. Z tymi M42 raczej dalby sobie spokoj...

krevetka
[Usunięty]

Bobby napisał/a:
krevetka napisał/a:
Naprawdę nikt nic nie doradzi w kwestii wyboru najlepszego zestawu?
Juz doradzono:

Zauważyłam i bardzo mnie to cieszy :)

Bobby napisał/a:
Porade popieram. Zarowno Canon, jak i Pentax maja 18-135. Z tymi M42 raczej dalby sobie spokoj...

Postatam się dzisiaj pojechać w miejsce gdzie widziałam ten zestaw ostatnio za 3100. Ciekawe czy jeszcze tam będzie. Oby...bo wszędzie ceny jednak wyższe :)

mozer 
bo Pentax

krevetka, dorzuć do tego 18-135 stałkę 50 f/1.8, jakbyś się chciała kreatywniej pobawić :) Reszta potrzeb wyklaruje się z czasem (albo i nie ;) )

muzyk 

krevetka napisał/a:
Problem w tym, że manualnych szkieł to ja nawet nie mam w tej chwili. Nie mam dostepu do tego co miałam w zenicie. Musiałabym to jakoś odzyskać. Zresztą nie jestem pewna czy stary tamron lub jeszcze starsza 55 bez autofocusa to jest coś co w ogóle jest sens odzyskiwać w tej chwili ;)

Tak więc pentax, choć w sumie kusi pod paroma względami ( poza kilkoma plusami body to także rozmiar obiektywów ma znacznie fajniejszy) to jednak ma tę wadę, że właściwie każde szkło jakie będę chciała pod niego podpiąć będę musiała kupić.

W canonie jednak w razie potrzeby M42 też się da podpiąć, choć fakt, że bez stabilizacji.

To "wal" nową puszkę i kup używaną 40/50D Canona i lepsze szkła.
Będziesz miała poręczne, porządnie zrobione body, z dwoma kółkami, lepszym AF, 1/8000 itp.
30D, choć dobry aparat, nie polecam, bo żeby kupić coś takiego, trzeba znać jego słabości i wiedzieć czego nie posiada - np. live view i czyszczenia matrycy (jak dla mnie, rzeczy kompletnie niepotrzebne).
Jak Cię stać, to polecam 40/50D, stałkę 50 1.8 II, kit 18-55 IS (żeby mieć szeroki kąt) i 70-200 f4 L (można używany za trochę taniej kupić). Z takim zestawem masz komplet szkieł do wszystkiego oprócz makro, które możesz uskutecznić np. z Heliosem M42 i pierścieniami albo mieszkiem (grosze).

krevetka
[Usunięty]

Wysłany: Czw 02 Lut, 2012   

mozer napisał/a:
krevetka, dorzuć do tego 18-135 stałkę 50 f/1.8, jakbyś się chciała kreatywniej pobawić :) Reszta potrzeb wyklaruje się z czasem (albo i nie ;) )

Dobra, zestaw 550D + 18-135 kupiony :)

Myślę, że niedługo gdy uda mi się choć odrobinę kasy odłożyć to następnym zakupem będzie jednak coś w stylu 28 mm f/2.8 zamiast 50 mm f/1,8 ale to się jeszcze okaże. Ogólnie stopniowo pewnie będę uzupełniać.

Na razie wzięłam się za opanowywanie nowej "zabawki" bo o ile same zasady fotografii jako takie to mniej więcej mam opanowane to jednak na starych aparatach gdzie ustawień było niewiele...a tu ilość możliwych opcji ustawień jest jednak ogromna :)

Dzięki wszystkim za pomoc :)

krzysztoff77 
Bywalec

krevetka, koniecznie napisz jak się sprawuje zestawik. Zadowolony jesteś z obiektywu?

komor 
Moderator

krzysztoff77 napisał/a:
Zadowolony jesteś z obiektywu?

Jeśli już, to zadowolona. :)

krevetka
[Usunięty]

krzysztoff77 napisał/a:
krevetka, koniecznie napisz jak się sprawuje zestawik. Zadowolony jesteś z obiektywu?

Na razie to jeszcze nie mogę tego powiedzieć bo nie miałam okazji się nim jeszcze specjalnie pobawić. Dam znać za parę dni :)

Póki co chcę jeszcze dokupić filtry. Czy ktoś jest mi w stanie doradzić czy w ogóle coś takiego jak filtr polaryzacyjny + uv razem ma sens? Do dziś nie wiedziałam, że w ogóle coś takiego istnieje :D -> http://fotozakupy.pl/filt...ir-pl-uv,13733s

Znalazłam tylko info o zapowiedzi tego filtra ale nie ma nic ciekawego w komentarzach niestety -> http://www.optyczne.pl/28..._CIR-PL_UV.html

Zanstanawiam się czy to głównie "chwyt marketingowy" czy faktycznie taki filtr warty jest kupna? Różnica w cenie w stosunku do zwykłej polarki hoya to ok. 25zł więc w sumie ok. 20% ceny.

muzyk 

Jak polar, to BW albo Hoya polecam, a jeśli interesuje Cię fotografia z długimi czasami w dzień, to BW ND 3.0 (1000x) - kosztuje sporo, ale jakość I klasa.
Nie polecam tzw. ND Faderów.

MC 

Eee tam. Marumi też bardzo dobry jest.

Odpowiedz do tematu