Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
AF-S VR Zoom-NIKKOR 70-200mm f/2.8G IF-ED vs Tamron bez st
Autor Wiadomość
Miki1986 
Nowy

Wysłany: Czw 02 Lut, 2012   AF-S VR Zoom-NIKKOR 70-200mm f/2.8G IF-ED vs Tamron bez st

Co byście doradzili na koncerty , puszka d5000

AF-S VR Zoom-NIKKOR 70-200mm f/2.8G IF-ED czy może Tamron 70-200 ale bez stabilizacji ?

Wiadomo różnica w cenie jest znaczna.

Jeśli ktoś miał do czynienia z tymi obiektywami proszę o jakieś opinie i cenne wskazówki.

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Czw 02 Lut, 2012   

Przy czasach krótszych od 1/300s i tak stabilizacja nie będzie potrzebna.
Tamek optycznie jest zasadniczo tak dobry jak Nikkor. Niestety jakość AF pozostawia dużo do życzenia... Po prostu przy f/2.8 na pełnej klatce Tamek potrafi się grubo mylić nawet w dobrym oświetleniu.

Powiem tak: Zależy jaka dynamika tych koncertów będzie.
Jak ma top być koncert smyczkowy, spokojnie Tamek da radę. Jeśli jakiś rockowy - wolałbym Nikkora.

Miki1986 
Nowy

heh bardziej muzyki elektronicznej niż koncertów smyczkowych - czyli wnosisz tutaj głos za nikkorem.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Zdecydowanie Nikkor, Tamek ma bardzo problematyczny AF.

Miki1986 
Nowy

Nawet jesli body to nikon d5000 ktory nie jest pelna klatka? btw dzieki za opinie.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

T70-200 założyłem na D5000 być może z raz czy dwa, ale nie po to by testować AF ;)

AF Tamka nie jest wolny - jest całkiem ok jeśli chodzi o szybkość (no chyba, że się pogubi totalnie i będzie cały zakres jechał w te i we wte). Jego problem to celność, szczególnie upierdliwa na FX. Choć jak przestawiałem na f/4 to już było znośnie. Na DX na f/2.8 powinno być - tak zakładam (ale jak pisałem nie przetestowałem organoleptyczne tego).

maput 
Optyczny

Jak jest kasa to bierz Nikkora. Ja mam Tamrona, tyle, że ja nie focę nim sportu, ani nic dynamicznego i AF mi nie przeszkadza.
Taka dygresja - nie wiem czy to wina egzemplarza, ale mój, w przeciwieństwie do hijaxa, prędkością ostrzenia na pewno również nie zachwyca, ale jak już w końcu trafi to w 95% w punkt.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

maput napisał/a:
w przeciwieństwie do hijaxa
Już "były" - nie widziałem sensu trzymać obu ;)
maput napisał/a:
ale jak już w końcu trafi
Zawsze powtarzałem, że do pstrykania martwej natury jest super. Gorzej jak się w korpusie włączy AF śledzący ;)

Z moich obserwacji wyglądało to tak, że minimalny krok zębatek w niektórych przypadkach był porównywalny z GO (max dziura, okolice MFD i FX). To znaczy jeden ząbek i ostrość leci nie tam gdzie potrzeba.

Z innego punktu widzenia:
- Tamek się lepiej nadaje do zbliżeń (ma mniejszy MFD dzięki czemu uzyskuje większe powiększenia),
- Nikkor ma jednak ładniejszy (bardziej kremowy) boke, Tamkowy taki niespokojny jest.
- Nikkor także bez problemu działa z TC1,7x (w sensie AF) - tu Tamek by poległ totalnie moim zdaniem.
- Osłona słoneczna Tamka się jakoś tak szybko mi przetarła i przestała "klikać", a T28-75 też jakby "spuchł" bo jego osłona strasznie ciężko zaczęła też chodzi. Po prostu chyba plastik i wykonanie osłon Tamków nie jest superwypaśne jak w Nikonie
- Tamek jest o ok 1,5cm krótszy, dzięki czemu prościej go upchnąć do jakichś toreb/plecaków
- Nikkor daje lepszy futerał z paskiem, do Tamka jest taki worek z rączką ;)
- Stopka statywowa jest w Nikkorze super rozwiązana, choć nie daje się całkowicie zdjąć tak jak w Tamku (tu jest.. hm.. klasycznie)

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

hijax_pl napisał/a:
- Nikkor także bez problemu działa z TC1,7x (w sensie AF) - tu Tamek by poległ totalnie moim zdaniem

mi sie wydaje, ze w ogole nie mialby szansy sie wykazac, jako ze TC Nikona wspolpracuja wylacznie z Nikkorami AF-S (chyba ze sie potraktuje je brutalnie i spiluje jeden bolec, ktory uniemozliwia podpiecie jakichkolwiek innych obiektywow)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Tak - źle się wyraziłem. Bez pilnika nie da rady ;)
Chodziło mi o problemy w pracy AF bez TC, a co dopiero z takim jakimś Kenko czy inną Sigmą ;)

Odpowiedz do tematu