Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jednak nie wiem czemu łudzę się że po zastosowaniu lepszego papieru foto problem będzie mniej uciążliwy, czy się mylę?
Mylisz się. Niestety tylko kalibracja i profilowanie załatwi sprawę.
Drukować możesz bezpośrednio z LR. Całkiem sprawnie mu to idzie
Jeśli chodzi o detale - to kwestia (oprócz optyki) wyostrzania i wielkości pliku źródłowego (megapiksele - do A4 będziesz potrzebował ok 8Mpx)
Ok to powiedz proszę co mam wpisać (jakie wartości) przy eksportowaniu pliku do JPEG-A w polu "rozmiar zdjęcia" (ile cm czy pikseli na bok dłuższy i krótszy zdjęcia) w lightroomie. Co byś Ty wpisał gdybyś chciał uzyskać najlepszą jakość zdjęcia. I czy danie np 750dpi coś da przy formacie A4?
cumulus, dpi to informacja o geometrycznym rozmiarze piksela. Jak dasz 750dpi to by wypełnić całą stronę A4 musiałbyś mieć:
a) drukarkę zdolną drukować w takiej rozdzielczości
b) plik o wielkości około 50Mpx
Tak na prawdę to powyżej 300dpi ludzkie oko (nieuzbrojone) już nie za bardzo dostrzega zwiększenie szczegółu. To, że drukarki maja np 1440dpi - to tylko dlatego, że muszą za pomocą wielu kropek symulować intensywność barw; czyli potrzebują powiedzmy takiego bloku 5x5 kropek, która dla ciebie będzie widoczna jako 1 piksel.
Dla formatu 20x30cm (czyli takie A4) oglądanego z odległości ok 40cm to 250dpi będzie zupełnie wystarczające...
Czyli przy eksporcie zdjęcia do JPG wybierz sRGB, rozmiar 20x30cm i 250DPI, wyostrzenie pod papier.
Mniej więcej wszystko wiem, dzięki wielkie, a gdzie wybiera się w lightroomie opcje wyostrzania pod papier ?
PS.A tak czysto teoretycznie. Drukarka ma możliwość drukowania barwnych tablic do kalibracji, ale na mój rozum to i tak bez sensu, bo kalibrując na ich podstawie monitor możemy uzyskać jakiś tam efekt, ale np. publikując to zdjęcie już w internecie może być istna masakra barwowa:)
walczyłem i walczyłem i na razie dotarłem do fajnej kombinacji
W Lightroom:
Sharpening - Max Glossy
i wybieram zarządzanie Managed by printer
W ustawieniach drukarki wchodzę w ustawienia papieru:
Papier foto inny, Jakość najlepsza
Na razie mi się sprawdza, używam papieru Epson, z jednej strony mat, z drugiej połysk, drukuję na połysku i jedyny minus, że przed wydrukiem delikatnie podnoszę jasność zdjęcia na ekranie, aby nie wyszły mi z drukarki za ciemne.
Amatorka bo amatorka, ale działa....
Mniej więcej tak na 75% mam to samo z ekranu jak na papierze.
Ostrość jest akceptowalna, przy plikach z 8mpix nie widzę na kartce A4 żadnych artefaktów
Ok to powiedz proszę co mam wpisać (jakie wartości) przy eksportowaniu pliku do JPEG-A w polu "rozmiar zdjęcia" (ile cm czy pikseli na bok dłuższy i krótszy zdjęcia) w lightroomie.
A po co eksportujesz do JPG-a? To w Twoim przypadku całkowicie zbędny krok.
cumulus napisał/a:
PS.A tak czysto teoretycznie. Drukarka ma możliwość drukowania barwnych tablic do kalibracji, ale na mój rozum to i tak bez sensu, bo kalibrując na ich podstawie monitor możemy uzyskać jakiś tam efekt, ale np. publikując to zdjęcie już w internecie może być istna masakra barwowa:)
Kompletnie nie o to chodzi w kalibracji. Żeby CMS działał sprawnie musisz mieć opis zachowania monitora, czyli jego profil. Bez tego żadna konwersja nie przebiegnie poprawnie, bo to po prostu niemożliwe. Jeżeli czasem wyjdzie Ci akceptowalnie, to po prostu przez przypadek. Musisz mieć właściwy profil monitora w systemie (stworzony przy użyciu kalibratora lub w ostateczności sciągnięty od producenta), profil drukarki dla danego papieru i tuszy (może być od producenta) i faktycznie używać tych tuszy i tego papieru.
A przypadkiem nie wynika to ze zbyt słabego oświetlenia przy oglądaniu wydruku?
niestety nie... nawet w pełnym słońcu widać, że mi wychodzą wydruki za ciemne.
Wynik pewnie zbyt dużej jasności ekranu w laptopku.
hijax_pl napisał/a:
Chodzi o kolory?
dokładnie tak. w końcu zielony nie jest niebieski na wydruku, a skóra nie robi mi się czerwona. bywało różnie.
cumulus napisał/a:
edmun dzięki stary . Po pracy wracam do domu i testuje twoje ustawienia.
tyle że ja nic nie obiecuje. Używam sobie swojej drukarki HP k510a z papierem Epson.
Ekrany mam nieskalibrowane, lapek nie ma żadnej dobrej matrycy (wręcz na odwrót) a drukarka jest domowego użytku. Cudów się nie spodziewałem, ale też nie narzekam.
A korzystał ktoś z Was usługi kalibracji drukarki na odległość? To znaczy do firmy X wysyłamy wydruk tablic barwnych. I ta firma na ich podstawie kalibruje drukarkę tworząc odpowiedni profil (oczywiście dla danego papieru). Pytam z ciekawości czy takie coś się w ogóle sprawdzi, może ktoś już tak robił?
cumulus, kalibracje, z którymi miałem do czynienia były dwuprzebiegowe. Pierwszy, by wydrukować tak jak jest przy natywnych nastawach, ten wydruk jest analizowany i tworzony profil, po czym kolejny wydruk i kontrola, czy wszystko się zgadza (w szczególności się przydaje gdy pierwszy wydruk jest wykonany nieprawidłowo).
Rozumiem, że w tym przypadku nie ma tego drugiego kroku?
Tak jak piszesz drugiego kroku nie ma, ale instrukcja drukowania tabeli barwnych jest bardzo szczegółowa i raczej nie można się pomylić. Dam znać na forum czy operacja dała jakieś efekty na plus jak i na minus
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10