Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam.
Planuje wcielić w życie moją chęć kupienia lustrzanki. Jestem amatorką, Fotografuje co się da...przyrodę, zwierzęta i ludzi. Zdjęcia makro to też rzecz, która mnie interesuje.
I teraz.
Spodobała mi się lustrzanka nikon d3100, a do niej kit 18-105 vr. Aparat nie jest taki drogi dlatego po niedługim czasie mogłabym sobie sprawić jakiś lepszy obiektyw.
Lub.
Nikon d90 przy czym podstawowy obiektyw.
I to moje pytanie. Lepiej wydać więcej na body + jakiś tam obiektyw czy kupić d3100 i dobry obiektyw?
18-105 to nadal podstawowy obiektyw wiec nie za bardzo pasuje tu do dylematu co lepsze, dobre body i slabszy obiektyw czy slabsze body ale dobry obiektyw. co oczywiscie nie oznacza, ze nie wystarczy ci na poczatku nauki. no i z pewnoscia ma uniwersalniejszy zakres ogniskowych. fotografii makro jednak nie wykonasz ani nim ani 18-55. portretowki to rowniez nie sa ani obiektywy przyrodnicze
Oczywiście zdajesz sobie sprawę, że zdjęcia makro lustrzanką to znacznie bardziej skomplikowana sprawa niż w kompakcie ? potrzebujesz obiektywu makro, a on już kosztuje minimum połowę początkowego budżetu.
Skoro zajmujesz się fotografią to chyba wiesz mniej więcej jakich ogniskowych potrzebujesz na początek ?
Przepraszam ze wtrące swoje 15 gr. koleżanka Strzała ma racje , że tutaj jak ktos zapyta jaka polecacie lustrzankę to piszecie wszystko aby tej lustrzanki ta osoba nie kupowała , bo ie zna się , nie umie , że dopiero zaczyna , itp. przecież nie macie wylączności na lustrzanki , jak ktos chce kupic to chyba ma taki kaprys , a wlogue sie tutaj i grzecznie prosi o pomoc , pyta się jaki ewentualnie poradziłyby osoby które znaja temat, ludzie wyluzujcie , nie macie ochoty podpowiediec tojest fajny sposób " nie pisac nic", nikt nie zrobi sobie krzywdy lustrzanką jeżeli się nie zna na robieniu zdjęc lustrzanką, a moze załapie bakcyla , a moze szybko się nauczy?
niektóre wypowiedzi tzw. fachowców są żenujące, załozyliscie kółko wzajemnej adoracji i tylko próbujecie sobie pojeździc po ludziach którzy mają ochote kupic sobie lustrzanke i proszą o podpowiedx jaka maja kupic
ja tez prosiłem tutaj o pomoc , dostałem jakies rady , ale więcej było postów w stylu , nie kupuj lustrzanki ," bo jak nie masz prawa jazdy to po co ci samochód" , itd, dlatego nie mam ochoty prosic was"fachowców" o rade
to jest moje zdanie
Skoro dana osoba zrobi lepsze zdjęcia kompaktem (bo taki ma poziom wiedzy) i przy tym oszczędzi parę groszy nie pchając się w lustrzankę to chyba rada o nie kupowaniu lustrzanki jest trafna? W końcu chodzi o zdjęcia, a nie o sprzęt.
Przecież nikt jej nie zabroni Nikogo nie da się powstrzymać przed nieuzasadnionym wydawaniem szmalu.
Żeby nie było że jestem przeciwny kupowaniu lustrzanek przez amatorów - uważam, że powinni kupować i poszerzać wiedzę. Rady o nie kupowaniu lustrzanki dotyczą czego innego. Konkretnych potrzeb związanych z łatwym strzelaniem przyzwoitych zdjęć. Tutaj często kompakt sprawdzi się lepiej.
Zwykle da się wywnioskować z treści wypowiedzi czy ktoś chce rozwijać fotograficzną pasję, czy tylko chodzi mu o ładne zdjęcia. Osoby zainteresowane fotografią zdążą sporo dowiedzieć się o fotografii zanim kupią lustrzankę. Kompaktem dysponuje niemal każdy. Jeśli ktoś pisze, że chce zamienić kompakt na lustrzankę bo zdjęcia mu się nie podobają, a nie zna podstawowych pojęć i możliwości własnego kompaktu, to znaczy że na razie o żadnej pasji nie może być mowy. Taka osoba kupi lustrzankę, zrobi serię równie słabych zdjęć jak wcześniej kompaktem i głupio jej będzie przyznać, że to były wyrzucone pieniądze. Osoba zafascynowana fotografią już dawno wycisnęła z kompaktu co się dało, zna podstawowe pojęcia fotograficzne i pytając o poradę w sprawie lustrzanki, pyta o konkrety bo wie co ułatwi robienie lepszych zdjęć.
Ostatnio zmieniony przez dragossani Wto 21 Lut, 2012, w całości zmieniany 1 raz
jacmih04, wielu, jak Ty to nazywasz, "fachowców" robi zdjęcia makro kompaktami, bo są świadomi ograniczeń jakie w tym temacie daje lustrzanka. I jest to jak najbardziej przemyślany wybór. Także akurat w tym wypadku czepiasz się bez sensu.
jacmih04, najwiekszym problemem przy kupnie lustrzanki nie jest brak praktycznej wiedzy, bo to zawsze mozna nadrobic a nawet jesli nie to zawsze jest tryb auto. problemem tym jest odziedziczone po uzytkowaniu kompaktu myslenie, ze jednym obiektywem da sie zrobic wszystko o ile tylko ma odpowiednio duzy zoom. autorke pytania interesuje fotografia ludzi, zwierzat i makro. wiem, ze twierdzi ze dokupi w przyszlosci lepszy obiektyw ale obawiam sie, ze po tym lepszym obiektywie nadal bedzie oczekiwala ze bedzie jednym obiektywem do wszystkiego ktory zastapi ten, ktory dostanie w zestawie. moze tak nie jest i sie myle, dobrze by bylo. patrzac na tematyke, ktora ja interesuje, to bedzie sie musiala liczyc w przyszlosci z dokupieniem 3 obiektywow do tego, ktory kupi jako pierwszy, a nie jednego zamiast. a przyroda potrafi dac po kieszeni ostro
jasne , skoro będzie musiała to kupi jak jej dorqdzicie jakie ma kupic , to chyba proste , dziwi mnie tylko wasza "troska" oczyjeś pieniądze , jak ktos chce wyrzucic to chyba jego sprawa ,
ja nie czepiam się tylko to sa moje odczucia czytając ten czy inne tematy, wszędzie jest taka sama nagonka , jeden rzez drugiego, w mysl zasady " nie masz nic mądrego do powiedzenia , nie mów nic"
W myś mądrego mam na myśli "... nie chcesz pomóc"
jacmih04, ale przecież nikt tu nikomu nie zabrania kupować lustrzanki. Chodzi o to by doradzić optymalnie do potrzeb. Jak ktoś pyta świadomie i wie o co chodzi to dostaje konkretne odpowiedzi. A jak ktoś jest zielony, chce kupić lustrzankę, bo słyszał, że zdjęcia z niej wychodzą śliczne, a do tego nie zdaje sobie sprawy ile to pociąga za sobą późniejszych inwestycji, to nic widzę nic złego w uświadamianiu. Niestety sam mam na koncie kilkukrotne polecenie komuś konkretnego modelu lustra (bo prosił o radę), a później wysłuchiwanie, że zdjęcia wychodzą brzydkie, bez kolorów, nieostre i zamazane. Dlatego teraz najpierw staram się sprawdzić czy dana osoba ma chęć liznąć trochę wiedzy. Bo wiadomo jak to jest - lustrzanka otrzymasz rewelacyjne rezultaty, ale musisz wiedzieć co zrobić. Samo wciskanie guziczka nic nie pomoże, a zdjęcia często będą gorsze niż z kompaktu.
[ Dodano: Wto 21 Lut, 2012 12:35 ]
jacmih04 napisał/a:
czytając ten czy inne tematy, wszędzie jest taka sama nagonka , jeden przez drugiego, w mysl zasady " nie masz nic mądrego do powiedzenia , nie mów nic"
W myś mądrego mam na myśli "... nie chcesz pomóc"
Ale jak komuś odradzamy zakiś zakup to właśnie chcemy pomóc Uwierz mi, nie każdy potrzebuje lustrzanki, żeby być zadowolonym, mimo że myśli że tak jest.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 10