Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Otwarty przez: goltar
Wto 21 Lut, 2012
Nikon D3100 + ob. 18-105 VR
Autor Wiadomość
moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Wto 16 Sie, 2011   

komor, do makakow to ja mam ponad 800km ;) ale wiem, ze sa, kradna czipsy turystom i sama bym sobie je z checia pofocila ;)

Reklama

alskadig 
Nowy

Wysłany: Pon 20 Lut, 2012   nikon d3100 + 18-105 vr

Witam.
Planuje wcielić w życie moją chęć kupienia lustrzanki. :smile: Jestem amatorką, Fotografuje co się da...przyrodę, zwierzęta i ludzi. Zdjęcia makro to też rzecz, która mnie interesuje.
I teraz.
Spodobała mi się lustrzanka nikon d3100, a do niej kit 18-105 vr. Aparat nie jest taki drogi dlatego po niedługim czasie mogłabym sobie sprawić jakiś lepszy obiektyw.
Lub.
Nikon d90 przy czym podstawowy obiektyw.
I to moje pytanie. Lepiej wydać więcej na body + jakiś tam obiektyw czy kupić d3100 i dobry obiektyw?

moronica 

Wysłany: Pon 20 Lut, 2012   

18-105 to nadal podstawowy obiektyw wiec nie za bardzo pasuje tu do dylematu co lepsze, dobre body i slabszy obiektyw czy slabsze body ale dobry obiektyw. co oczywiscie nie oznacza, ze nie wystarczy ci na poczatku nauki. no i z pewnoscia ma uniwersalniejszy zakres ogniskowych. fotografii makro jednak nie wykonasz ani nim ani 18-55. portretowki to rowniez nie sa ani obiektywy przyrodnicze

alskadig 
Nowy

moronica napisał/a:
18-105 to nadal podstawowy obiektyw

Owszem, ale przecież napisałam, że po niedługim czasie kupiłabym lepszy...

[ Dodano: Pon 20 Lut, 2012 20:55 ]
moronica napisał/a:
oczywiscie nie oznacza, ze nie wystarczy ci na poczatku nauki.

I to nie koniecznie jest początek. Mam do czynienia z fotografią od roku więc co nieco już wiem.

RB 

alskadig napisał/a:

I to nie koniecznie jest początek. Mam do czynienia z fotografią od roku więc co nieco już wiem.

Ale tu chodzi o to abyś wiedziała jakiego obiektywu potrzebujesz. Jak wiesz to fajnie.

maput 
Optyczny

Wysłany: Wto 21 Lut, 2012   

Oczywiście zdajesz sobie sprawę, że zdjęcia makro lustrzanką to znacznie bardziej skomplikowana sprawa niż w kompakcie ? potrzebujesz obiektywu makro, a on już kosztuje minimum połowę początkowego budżetu.
Skoro zajmujesz się fotografią to chyba wiesz mniej więcej jakich ogniskowych potrzebujesz na początek ?

jacmih04 
Nowy

Przepraszam ze wtrące swoje 15 gr. koleżanka Strzała ma racje , że tutaj jak ktos zapyta jaka polecacie lustrzankę to piszecie wszystko aby tej lustrzanki ta osoba nie kupowała , bo ie zna się , nie umie , że dopiero zaczyna , itp. przecież nie macie wylączności na lustrzanki , jak ktos chce kupic to chyba ma taki kaprys , a wlogue sie tutaj i grzecznie prosi o pomoc , pyta się jaki ewentualnie poradziłyby osoby które znaja temat, ludzie wyluzujcie , nie macie ochoty podpowiediec tojest fajny sposób " nie pisac nic", nikt nie zrobi sobie krzywdy lustrzanką jeżeli się nie zna na robieniu zdjęc lustrzanką, a moze załapie bakcyla , a moze szybko się nauczy?
niektóre wypowiedzi tzw. fachowców są żenujące, załozyliscie kółko wzajemnej adoracji i tylko próbujecie sobie pojeździc po ludziach którzy mają ochote kupic sobie lustrzanke i proszą o podpowiedx jaka maja kupic
ja tez prosiłem tutaj o pomoc , dostałem jakies rady , ale więcej było postów w stylu , nie kupuj lustrzanki ," bo jak nie masz prawa jazdy to po co ci samochód" , itd, dlatego nie mam ochoty prosic was"fachowców" o rade
to jest moje zdanie

dragossani 
Entuzjasta

Skoro dana osoba zrobi lepsze zdjęcia kompaktem (bo taki ma poziom wiedzy) i przy tym oszczędzi parę groszy nie pchając się w lustrzankę to chyba rada o nie kupowaniu lustrzanki jest trafna? W końcu chodzi o zdjęcia, a nie o sprzęt.

jacmih04 
Nowy

ale ta osoba chce kupic lustrzanke, heloooou

dragossani 
Entuzjasta

Przecież nikt jej nie zabroni :) Nikogo nie da się powstrzymać przed nieuzasadnionym wydawaniem szmalu.

Żeby nie było że jestem przeciwny kupowaniu lustrzanek przez amatorów - uważam, że powinni kupować i poszerzać wiedzę. Rady o nie kupowaniu lustrzanki dotyczą czego innego. Konkretnych potrzeb związanych z łatwym strzelaniem przyzwoitych zdjęć. Tutaj często kompakt sprawdzi się lepiej.

Zwykle da się wywnioskować z treści wypowiedzi czy ktoś chce rozwijać fotograficzną pasję, czy tylko chodzi mu o ładne zdjęcia. Osoby zainteresowane fotografią zdążą sporo dowiedzieć się o fotografii zanim kupią lustrzankę. Kompaktem dysponuje niemal każdy. Jeśli ktoś pisze, że chce zamienić kompakt na lustrzankę bo zdjęcia mu się nie podobają, a nie zna podstawowych pojęć i możliwości własnego kompaktu, to znaczy że na razie o żadnej pasji nie może być mowy. Taka osoba kupi lustrzankę, zrobi serię równie słabych zdjęć jak wcześniej kompaktem i głupio jej będzie przyznać, że to były wyrzucone pieniądze. Osoba zafascynowana fotografią już dawno wycisnęła z kompaktu co się dało, zna podstawowe pojęcia fotograficzne i pytając o poradę w sprawie lustrzanki, pyta o konkrety bo wie co ułatwi robienie lepszych zdjęć.
Ostatnio zmieniony przez dragossani Wto 21 Lut, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

mozer 
bo Pentax

jacmih04, wielu, jak Ty to nazywasz, "fachowców" robi zdjęcia makro kompaktami, bo są świadomi ograniczeń jakie w tym temacie daje lustrzanka. I jest to jak najbardziej przemyślany wybór. Także akurat w tym wypadku czepiasz się bez sensu.

moronica 

jacmih04, najwiekszym problemem przy kupnie lustrzanki nie jest brak praktycznej wiedzy, bo to zawsze mozna nadrobic a nawet jesli nie to zawsze jest tryb auto. problemem tym jest odziedziczone po uzytkowaniu kompaktu myslenie, ze jednym obiektywem da sie zrobic wszystko o ile tylko ma odpowiednio duzy zoom. autorke pytania interesuje fotografia ludzi, zwierzat i makro. wiem, ze twierdzi ze dokupi w przyszlosci lepszy obiektyw ale obawiam sie, ze po tym lepszym obiektywie nadal bedzie oczekiwala ze bedzie jednym obiektywem do wszystkiego ktory zastapi ten, ktory dostanie w zestawie. moze tak nie jest i sie myle, dobrze by bylo. patrzac na tematyke, ktora ja interesuje, to bedzie sie musiala liczyc w przyszlosci z dokupieniem 3 obiektywow do tego, ktory kupi jako pierwszy, a nie jednego zamiast. a przyroda potrafi dac po kieszeni ostro

jacmih04 
Nowy

jasne , skoro będzie musiała to kupi jak jej dorqdzicie jakie ma kupic , to chyba proste , dziwi mnie tylko wasza "troska" oczyjeś pieniądze , jak ktos chce wyrzucic to chyba jego sprawa ,
ja nie czepiam się tylko to sa moje odczucia czytając ten czy inne tematy, wszędzie jest taka sama nagonka , jeden rzez drugiego, w mysl zasady " nie masz nic mądrego do powiedzenia , nie mów nic"
W myś mądrego mam na myśli "... nie chcesz pomóc"

maput 
Optyczny

jacmih04, ale przecież nikt tu nikomu nie zabrania kupować lustrzanki. Chodzi o to by doradzić optymalnie do potrzeb. Jak ktoś pyta świadomie i wie o co chodzi to dostaje konkretne odpowiedzi. A jak ktoś jest zielony, chce kupić lustrzankę, bo słyszał, że zdjęcia z niej wychodzą śliczne, a do tego nie zdaje sobie sprawy ile to pociąga za sobą późniejszych inwestycji, to nic widzę nic złego w uświadamianiu. Niestety sam mam na koncie kilkukrotne polecenie komuś konkretnego modelu lustra (bo prosił o radę), a później wysłuchiwanie, że zdjęcia wychodzą brzydkie, bez kolorów, nieostre i zamazane. Dlatego teraz najpierw staram się sprawdzić czy dana osoba ma chęć liznąć trochę wiedzy. Bo wiadomo jak to jest - lustrzanka otrzymasz rewelacyjne rezultaty, ale musisz wiedzieć co zrobić. Samo wciskanie guziczka nic nie pomoże, a zdjęcia często będą gorsze niż z kompaktu.

[ Dodano: Wto 21 Lut, 2012 12:35 ]
jacmih04 napisał/a:
czytając ten czy inne tematy, wszędzie jest taka sama nagonka , jeden przez drugiego, w mysl zasady " nie masz nic mądrego do powiedzenia , nie mów nic"
W myś mądrego mam na myśli "... nie chcesz pomóc"

Ale jak komuś odradzamy zakiś zakup to właśnie chcemy pomóc ;) Uwierz mi, nie każdy potrzebuje lustrzanki, żeby być zadowolonym, mimo że myśli że tak jest.

mozer 
bo Pentax

jacmih04 napisał/a:
dziwi mnie tylko wasza "troska" oczyjeś pieniądze

To po co to forum? Chyba mamy doradzać, nie?

Odpowiedz do tematu