Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Czytałem na forach, że zgodność Metza z CLS-em jeśt taka sama jak SB-900.
Wogóle nie spotkałem wielu negatywnej opinii o Metzie 58 AF-1/2. Nikon ma lepsze wyposażenie dołączane do zestyawu, wykonana jest z lepszych materiałów i ma tryb SU-4. Metz ma natomiast rzecz, która wydaje mi się cenniejsza, a jesty nią dodatkowy palnik oraz większa LP. Generalnie skłaniam się ku Metzowi 58 AF-2, choć ciekaw jestem Waszych opinii.
Czytałem na forach, że zgodność Metza z CLS-em jeśt taka sama jak SB-900.
ja też tak czytałem.
piotr.tr napisał/a:
Wogóle nie spotkałem wielu negatywnej opinii o Metzie 58 AF-1/2
Bo Metz to porządna firma
piotr.tr napisał/a:
Nikon /.../ ma tryb SU-4.
A ten w Metzu nie działa też tak? Swoją drogą SB-900 potrafi bardziej skupić wiązkę światła...
piotr.tr napisał/a:
Metz ma natomiast rzecz, która wydaje mi się cenniejsza, a jesty nią dodatkowy palnik
Niewątpliwie jest użyteczny, ale czy też niezastąpiony? Chętnie zobaczyłbym efekt doświetlający tego palniczka porównany do wysuniętej karty reflektora.
Wysłany: Wto 01 Lut, 2011 Re: lampeczka
rad79 napisał/a:
Czyli zeby byla lampa automatyczna tzn "plug and play" ma miec oznaczenie TTL
Moja uwaga trochę spóźniona, ale powyższego nie skomentowano. Może się komuś przyda?
TTL to nie jest żadne "P&P" tylko pomiar światła przez obiektyw aparatu. Lampa może działać automatycznie w trybie autonomicznym, wcale nie korzystając z systemu pomiarowego aparatu ale z własnej fotoceli, wtedy nie jest (nie działa w trybie) TTL.
Zaawansowany cyfrowy system pomiaru TTL dla Nikona nosi oznaczenie iTTL.
"Plug and play" w zastosowaniu do lampy błyskowej oznaczałby też, jak mi się wydaje, przeniesienie wartości przysłony z aparatu oraz dostosowanie kąta świecenia lampy do ogniskowej obiektywu ("autofocus" lampy). Obie te wartości są przenoszone do lamp zgodnych z systemem (pod warunkiem, że obiektyw też jest zgodny), ale wykraczają poza określenie TTL.
Ale teraz mam te obie i zastanawiam się, którą zostawić. Pewnie większość napisze, żeby sprzedać obie i kupić lepszą, ale póki co taka jest dla mnie wystarczająca Miałam Metza już wcześniej, a teraz z aparatem kupiłam w zestawie sb-600 i nie wiem, którą puścić dalej w świat.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10