Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Więc zmieniam czas i przysłonę, i dopiero przy czasie 1/200 albo więcej i f/16 coś widać
ISO masz ustawione na 100? To ty masz jakieś bomby atomowe, a nie lampy. Jak czas zmniejszysz poniżej wartości X (w przypadku Twoich aparatów to 1/200) to będziesz miała albo częściowo ciemną klatkę, albo zajdą inne efekty, jeśli masz wolne lampy (tzn. długi czas błysku). Żeby się czegokolwiek nauczyć z ustawianiem tych lamp:
- nie przekraczaj czasu 1/200,
- ustaw najniższe możliwe ISO.
Tak poza tym wybierając przysłonę f/16 nie licz na optymalnie ostry obrazek – na tak małym otworze zjawisko dyfrakcji znacząco wpływa już na ostrość zdjęcia.
Jeśli wiesz już jaką ogniskową potrzebujesz, to możesz kupić. Na razie skupiłbym się na osiągnięciu odpowiednich parametrów naświetlania i ustawieniu światła. Przy okazji wyjdzie w praniu, czy potrzebujesz 50 mm czy 85 mm, żeby wykonać takie ujęcia, jakie są potrzebne.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sro 22 Lut, 2012
komor napisał/a:
Przy okazji wyjdzie w praniu, czy potrzebujesz 50 mm czy 85 mm, żeby wykonać takie ujęcia, jakie są potrzebne.
jak wcześniej wspomniałem, przy tej wielkości "studia" 85mm na aps-c objecie modelki lekko powyzej kolan do zapasu na górze + odległośc od tła może być trudne
stoje tak mniej wiecej 4-5 m od modelki. ale lepiej 1.8. czy 1.4 ? gdzieś przeczytałam że mówia na ten 1.8 wydmuszka ale to raczej niemiłe określenie. Czyli 50 mm by wystarczyła?
Kup dziewczyno 50/1.4 i będziesz miała spokój. Nie jest to może pancerny obiektyw, jeśli mówimy o Canonie, ale w miarę solidny, a relatywnie nie jest drogi.
hijax_pl napisał/a:
Wystarczy Ci 18-55. Naprawdę...
Nie obniżajmy poziomu. Jak ktoś ma to robić za kasę to nawet kwestia wyglądu aparatu ma znaczenie.
a powiedzcie mi jeszcze, bo uslyszałam że 50mm 1.8 do canona jest gorsza od tek nikona i teraz co lepsze mieć lepsze body ( czyty. canon 450d) ale gorszy obiektyw czy gorsze body ( czyt. nikon D40) ale lepszy obiektyw? jutro muszę zamówić, a ciągle nie jestem pewna co...
czyli, że lepiej kupić obiektyw do tego nikona? czy w tym od nikon jest silniczek? bo chyba w tym moim nikonie nie ma ( wiem pewnie głupie pytanie jak cała reszta moich pytań).
EDIT:
Czy może jest jakis lepszy obiektyw do canona do takich zdjęć? Bo w sumie już wiem, że w tym obiektywie nikona nie ma silniczka, a ja w body tez nie mam, a ręczna regulacja ostrości przez mały wizjerek raczej odpada ;/ czyli zostaje canon i problem z obiektywem do niego...
a jest jakiś może lepszy obiektyw od tego canon 50mm 1.8? może np. nie stałka? może inny tez by się nadawał? Chociaż w sumie oglądałam zdjecia robione tą 50mm i nawet fajne wychodziły.
a będzie duża różnica jak sobie porównam zdjecie zrobione tą 50 a kitem 18-55 na canonie 450D?
Dzisiaj muszę zamówić, a przynajmniej powiedzieć co chcę.
dragossani to wtedy bedę musiała kupic tez nowy aparat...eh, sama już nie wiem
Mój szef jest za canonami, ale miał tylko jednego tego 450D, ja za nikonami testowałam 3 rózne. I teraz albo bedziemy inwestowac w jego aparat albo w mój i co wybrać żeby się nie zezłościł?
Wypadałoby w canona, ale on tez powiedział, że jak go przeconam to jest w stanie zmienić markę, ale czy jest sens? Jak sie okaże, że efektów nie będzie to nie bedzie zadowolony
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9