Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
hijax_pl z całym szacunkiem, by kupić pierścienie najpierw potrzebuję tego obiektywu tak? Bo z tym moim jak pisałem wcześniej są małe szanse. Jeśli chodzi o pierścienie też jest ich spory wybór. Z tego co zauważyłem takie za 50 pln są bez AF, te zaś powyżej 150 mają AF. Czy jest jeszcze jakaś znacząca różnica? Dziękuję za cierpliwość i przepraszam za upierdliwość
Różnica między teleobiektywem a obiektywem, podstawowa różnica jest dla mnie zrozumiała, ale przeznaczenie jest rozumiem jedno, fotografia z bardzo dalekich odległości tak?
Czyli generalizując obiektywy z symboliką G, są lepsze jak pisał dragossani ?
? Bo z tym moim jak pisałem wcześniej są małe szanse.
Też da się coś uzyskać... Jak ustawisz na 50mm to przecież będziesz miał ekwiwalent takiej stałki, prawda? A że będzie ciemniej to inna sprawa. Wrócę do domu to mogę machnąć przykładową fotkę na na zumiku takim z pierścieniami 60mm.
pies na torach napisał/a:
Z tego co zauważyłem takie za 50 pln są bez AF, te zaś powyżej 150 mają AF.
Ważne są styki, a nie AF. Styki, dzięki którym Twój aparat będzie potrafił zmierzyć ekspozycję by poprawnie ustawić przesłonę i/lub czas czy czułość (zależnie w jakim trybie jest aparat ustawiony)
AF w macro jest zasadniczo mało użyteczny.
fotografia z bardzo dalekich odległości tak?
Potocznie - tak. Konstrukcyjnie - niekoniecznie. Czy sprzedawcy wiedzą co piszą? Z reguły nie.
Obiektyw 50mm (który zasadniczo teleobiektywem nie jest) założony na aparat D90 (czyli o niepełnoklatkowej matrycy) będzie Ci dawał taki kadr, jakbyś na aparat pełnoklatkowy założył obiekty 75mm. A 75mm to już teleobiektyw
Czyli generalizując obiektywy z symboliką G, są lepsze jak pisał dragossani ?
Nie generalizowałbym tak, choć zgadzam się z dragossani.
hijax_pl to generalizując mój obiektyw Nikkor 18-105 VR jest teoretycznie teleobiektywem?
Bardzo dziękuję za zdjęcia! Jak byś mi jeszcze podrzucił przy okazji nazwę tych pierścienie był bym wdzięczny. Rozumiem, że Nikkor ich nie produkuje bo był by to strzał w stopę
Super, jestem bardzo wdzięczny za pomoc, dziękuję wszystkim serdecznie
hijax_pl Ostatnie ostanie pytanie, powiedz czy filtry Marumi są dobre? Czy lepiej dołożyć i kupić Hoya? Z góry dzięki
I czekam na te zdjęcia, przekonam się to czeka mnie zakup tych pierścieni.
To nie do końca tak. ND wycina całe wpadające światło, a polar tylko część (a dokładnie to tylko spolaryzowaną część) - w niektórych przypadkach różnica jest dość zauważalna.
Inna sprawa, że polary przyjmuje się, że działają "jak ND" - to znaczy redukują ilość światła. W praktyce oznacza to, że założenie polara to "tak jakbyś" założył ND 1,5x. Tylko, że:
1) nowe polary wycinają bardzo mało (patrz Hoya HRT)
2) polar nie da takiego przyciemnienia jaki daje NDx8
Podsumowując - tak w większości przypadków posiadając polar nie ma co inwestować w pełny ND o sile 2x. Zatem najlepiej mieć i polar i jakiś NDx4 czy x8.
pies na torach, ja tylko dodam do poprzedniego, że 50 to może być mało do fotografii makro ruchomych zwierzątek Pobaw się najpierw pierścieniami z tym kitowym obiektywem i zobacz jakie ogniskowe Ci najbardziej pasują. Oczywiście z setką trzeba więcej pierścieni dołożyć, ale coś za coś...
Zdjęcia zapierają dech w piersiach, szczególnie to z okiem. Jestem pod dużym wrażeniem. Są naprawdę dobre. Jednak czuję się przekonany do tych pierścieni. Ryzyk fizyk
Przeglądając dzisiaj w pracy zdjęcia z wyjazdu dostrzegłem, fotografując słońce bądź księżyc, jak by odbicie w szkle. Czytałem w internecie, że są mogą być to bliki. Drażni mnie to jak jasna cholera Posiadam filtr UV, myślałem, że to pomoże uniknąć takich rzeczy, ale chyba muszę zmienić filtr na jakiś z powłokami. W świecie optyki okularowej takie sprawy rozwiązuje się powłoką antyrefleksyjną. Co zaś zrobić w tym przypadku?
Ostatnia rzecz. Wystawiłem na sprzedaż jakiś czas temu obiektyw Tamron LD aspherical 28- 200. W celu doinformowywania się napisałem do Tamron Polska, z pytaniem co to za obiektyw, dostałem odpowiedź że jest to model dedykowany głównie do modeli SLR, więc może ma ktoś pomysł czy może znajdę zastosowanie w nim z moim D90?
Dziękuję serdecznie hijax_pl sprawa filtrów jest rozwiązana. Myślę, że taka kombinacja jaką zaproponowałeś będzie dobra.
[ Dodano: Pią 02 Mar, 2012 21:05 ]
Próbuję wkleić ze dwa zdjęcia z przykładem tych blików, ale nie umiem dodać załącznika, czy może ktoś podpowie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10