Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Czw 01 Mar, 2012
Przyroda i zbliżenia do Nikona D90 (mały budżet)
Autor Wiadomość
pies na torach 
Początkujący
Syntetic Emotion

Wysłany: Pią 02 Mar, 2012   

hijax_pl z całym szacunkiem, by kupić pierścienie najpierw potrzebuję tego obiektywu tak? Bo z tym moim jak pisałem wcześniej są małe szanse. Jeśli chodzi o pierścienie też jest ich spory wybór. Z tego co zauważyłem takie za 50 pln są bez AF, te zaś powyżej 150 mają AF. Czy jest jeszcze jakaś znacząca różnica? Dziękuję za cierpliwość i przepraszam za upierdliwość :)

Różnica między teleobiektywem a obiektywem, podstawowa różnica jest dla mnie zrozumiała, ale przeznaczenie jest rozumiem jedno, fotografia z bardzo dalekich odległości tak?

Czyli generalizując obiektywy z symboliką G, są lepsze jak pisał dragossani ?

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

pies na torach napisał/a:
? Bo z tym moim jak pisałem wcześniej są małe szanse.
Też da się coś uzyskać... Jak ustawisz na 50mm to przecież będziesz miał ekwiwalent takiej stałki, prawda? A że będzie ciemniej to inna sprawa. Wrócę do domu to mogę machnąć przykładową fotkę na na zumiku takim z pierścieniami 60mm.
Z tego co zauważyłem takie za 50 pln są bez AF, te zaś powyżej 150 mają AF.
Ważne są styki, a nie AF. Styki, dzięki którym Twój aparat będzie potrafił zmierzyć ekspozycję by poprawnie ustawić przesłonę i/lub czas czy czułość (zależnie w jakim trybie jest aparat ustawiony)
AF w macro jest zasadniczo mało użyteczny.
fotografia z bardzo dalekich odległości tak?
Potocznie - tak. Konstrukcyjnie - niekoniecznie. Czy sprzedawcy wiedzą co piszą? Z reguły nie.
Obiektyw 50mm (który zasadniczo teleobiektywem nie jest) założony na aparat D90 (czyli o niepełnoklatkowej matrycy) będzie Ci dawał taki kadr, jakbyś na aparat pełnoklatkowy założył obiekty 75mm. A 75mm to już teleobiektyw ;)
Czyli generalizując obiektywy z symboliką G, są lepsze jak pisał dragossani ?
Nie generalizowałbym tak, choć zgadzam się z dragossani.

pies na torach 
Początkujący
Syntetic Emotion

hijax_pl to generalizując mój obiektyw Nikkor 18-105 VR jest teoretycznie teleobiektywem? :wink:

Bardzo dziękuję za zdjęcia! Jak byś mi jeszcze podrzucił przy okazji nazwę tych pierścienie był bym wdzięczny. Rozumiem, że Nikkor ich nie produkuje bo był by to strzał w stopę :wink:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

to generalizując mój obiektyw Nikkor 18-105 VR jest teoretycznie teleobiektywem? :wink:
I teleobiektywem i obiektywem szerokokątnym. Po prostu obiektywem zmiennoogniskowym.
Jak byś mi jeszcze podrzucił przy okazji nazwę tych pierścienie był bym wdzięczny.
jak je kupowałem kosztowały 260zł - teraz widzę podobne za 180zł... http://allegro.pl/listing...o&category=8874

pies na torach 
Początkujący
Syntetic Emotion

I oczywiście niezbędny jest również statyw tak?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

pies na torach, statyw jest niezbędny jeśli będziesz używał długich czasów albo z jakiś powodów potrzebujesz mieć wolne ręce ;)

pies na torach 
Początkujący
Syntetic Emotion

Super, jestem bardzo wdzięczny za pomoc, dziękuję wszystkim serdecznie :grin:

hijax_pl Ostatnie ostanie pytanie, powiedz czy filtry Marumi są dobre? Czy lepiej dołożyć i kupić Hoya? Z góry dzięki :)
I czekam na te zdjęcia, przekonam się to czeka mnie zakup tych pierścieni. :smile:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Ostatnie ostanie pytanie, powiedz czy filtry Marumi są dobre? Czy lepiej dołożyć i kupić Hoya?
Jakie filtry? ND? Obie firmy dobre... ND mam marumi właśnie, a Polara z Hoyi.

pies na torach 
Początkujący
Syntetic Emotion

Chodzi mi o trzy, polar, połówkowy i ND. Przy czym znajomy doradza mi, by nie brać ND jak biorę polaryzacyjny. Sam nie wiem.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

by nie brać ND jak biorę polaryzacyjny
To nie do końca tak. ND wycina całe wpadające światło, a polar tylko część (a dokładnie to tylko spolaryzowaną część) - w niektórych przypadkach różnica jest dość zauważalna.
Inna sprawa, że polary przyjmuje się, że działają "jak ND" - to znaczy redukują ilość światła. W praktyce oznacza to, że założenie polara to "tak jakbyś" założył ND 1,5x. Tylko, że:
1) nowe polary wycinają bardzo mało (patrz Hoya HRT)
2) polar nie da takiego przyciemnienia jaki daje NDx8

Podsumowując - tak w większości przypadków posiadając polar nie ma co inwestować w pełny ND o sile 2x. Zatem najlepiej mieć i polar i jakiś NDx4 czy x8.

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

pies na torach, ja tylko dodam do poprzedniego, że 50 to może być mało do fotografii makro ruchomych zwierzątek ;) Pobaw się najpierw pierścieniami z tym kitowym obiektywem i zobacz jakie ogniskowe Ci najbardziej pasują. Oczywiście z setką trzeba więcej pierścieni dołożyć, ale coś za coś...

dragossani 
Entuzjasta

Przykładowe fotki wykonane obiektywem Nikkor 50mm f/1.4D z pierścieniami bez przeniesienia automatyki:
1.

2.

3.

4.

pies na torach 
Początkujący
Syntetic Emotion

Zdjęcia zapierają dech w piersiach, szczególnie to z okiem. Jestem pod dużym wrażeniem. Są naprawdę dobre. Jednak czuję się przekonany do tych pierścieni. Ryzyk fizyk :wink:

Przeglądając dzisiaj w pracy zdjęcia z wyjazdu dostrzegłem, fotografując słońce bądź księżyc, jak by odbicie w szkle. Czytałem w internecie, że są mogą być to bliki. Drażni mnie to jak jasna cholera :mad: Posiadam filtr UV, myślałem, że to pomoże uniknąć takich rzeczy, ale chyba muszę zmienić filtr na jakiś z powłokami. W świecie optyki okularowej takie sprawy rozwiązuje się powłoką antyrefleksyjną. Co zaś zrobić w tym przypadku? :neutral:

Ostatnia rzecz. Wystawiłem na sprzedaż jakiś czas temu obiektyw Tamron LD aspherical 28- 200. W celu doinformowywania się napisałem do Tamron Polska, z pytaniem co to za obiektyw, dostałem odpowiedź że jest to model dedykowany głównie do modeli SLR, więc może ma ktoś pomysł czy może znajdę zastosowanie w nim z moim D90?

Dziękuję serdecznie hijax_pl sprawa filtrów jest rozwiązana. :smile: Myślę, że taka kombinacja jaką zaproponowałeś będzie dobra.

[ Dodano: Pią 02 Mar, 2012 21:05 ]
Próbuję wkleić ze dwa zdjęcia z przykładem tych blików, ale nie umiem dodać załącznika, czy może ktoś podpowie :razz:

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

pies na torach, filtry raczej pomagaja w tworzeniu nowych blikow a nie ich usuwaniu ;) co zrobic? zdejmij filtr

pies na torach 
Początkujący
Syntetic Emotion

No szczerze powiem, brałem to pod uwagę, ale jak zawsze próbuję znaleźć problem w skomplikowanych rzeczach, dziękuję :)

[ Dodano: Nie 04 Mar, 2012 11:32 ]
Ponawiam pytanie o obiektyw Tamrona, czy może ma ktoś jakiś pomysł :)

Odpowiedz do tematu