Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Okular do lunety?
Autor Wiadomość
kimek27 
Optyczny

Wysłany: Sob 03 Mar, 2012   Okular do lunety?

Zastanawiam się od jakiegoś czasu nad drugim okularem o większym przybliżeniu do lunety 66mm i nie wiem co wybrac czy stałkę czy okular typu zoom. Obecnie posiadam okular 20x który w niektórych sytuacjach nie wystarcza. Planuje w niedalekiej przyszłości przejść na większą średnice obiektywu więc zoom byłby w pełni wykorzystany ale czy warto dopłacać. Czy lepiej kupić okular ok 30x i liczyć się z ewentualną zmianą w przyszłości.

Reklama

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sob 03 Mar, 2012   

Jakiej lunety? To wbrew pozorom ma znaczneie.
Niektóew - np. Nikony Fieldscope maja dośc IMO siermężne zoomy (optycznie i OK, ale pole widzenia to rozpacz), inne - np. Swarki czy Leiki mają swe najnowsze zoomy jakości takiej, że jest już nieduża róznica i jak miałbym pieniądze to kupiłbym zoom. I jest cała plejada stanów pośrednich (a i Fieldscope nie jest najgorszym przypadkiem...)

A tak naprawdę to Twój wybór. Ja poniżej jakości nowych zoomów Swarka czy Leiki nie zamieniłbym stałej 30 na zoom. Ale to ja :mrgreen:

Dawid1984 
Entuzjasta

RB napisał/a:
Jakiej lunety?
Z tego co się orientuje to chyba tylko Kowa i Opticron produkują lunety o wielkości 66 mm.

kimek27, Napisz jaki model posiadasz i wtedy można coś doradzać.

kimek27 
Optyczny

Opticron HR 66 GA z 40810

RB 

kupiłbym HDF x28 (40809) lub x38 (40858). Oba zumy opticrona są optycznie bardzo fajne ale to są rurki z bardzo nieciekawym polem widzenia.

Dawid1984 
Entuzjasta

RB napisał/a:
kupiłbym HDF x28 (40809)
Dokładnie tez bym tak postąpił, mam ten sam okular tylko ze na mojej lunecie daje x32
kimek27 napisał/a:
Planuje w niedalekiej przyszłości przejść na większą średnice obiektywu więc zoom byłby w pełni wykorzystany ale czy warto dopłacać.
To zależy na co chcesz się przesiąść, dany okular da inne powiększenie na serii HR a inne na serii ES.Co do stalek to
jeśli planujesz kupić HR-80 GA ED to najbardziej optymalnym okularem będzie ten co masz czyli HDF 40810 da Ci on powiększenie x27.Jeśli natomiast chcesz zamienić na lunetę ES-80 GA ED V3 to najbardziej optymalnym rozwiązaniem będzie HDF 40809 i da Ci powiększenie x32 (sam posiadam ten zestaw ale zamiana IMHO HR na ES bez sensu chyba ze na większy rozmiar lunety)
Opticron Okular HDF 40810
HR 66 = 20x ES 80 = 23x HR80 = 27x
Opticron Okular HDF 40809
HR 66 = 28x ES 80 = 32x HR80 = 38x

RB 

oo, jak masz x20 to: jak chcesz miec 2 okulary to kup raczej x38.
jak chcesz miec jeden okular to sprzedaj x20 i kup x28.
jak zmienisz lunete to Ci się znowu wszystko poprzestawia... Tak więc tak jak paradoks pisał.

Swoją droga, w porównaniu z tym bałaganem polityka takiej Kowy, gdzie niezależnie od rozmiaru ogniskowa jest taka sama ma swój sens.

kimek27 
Optyczny

A co myślicie o 40862? za ok 600PLN

RB 

Jak chcesz zooma, to go kupuj.

kimek27 
Optyczny

To nie oto chodzi że chce, ale nie chce sprzedawać 40810 bo po ewentualnym zakupie 80 będę miał 27x a zoom bardziej uniwersalny choć zdaje sobie sprawę że z 66 zoom powyżej powiedzmy 40x już będzie kicha

Dawid1984 
Entuzjasta

kimek27 napisał/a:
choć zdaje sobie sprawę że z 66 zoom powyżej powiedzmy 40x już będzie kicha
Sprawdzać nie sprawdzałem ale myślę ze tak będzie.Zoom to raczej do 80 albo 100.Ja na Twoim miejscu kupił bym sobie 100 mm z zoomem, wszak masz już 66 mm.Jedna lunetę byś miał do podroży druga w miejsca stacjonarne.Ja bym tak główkował.Jedyny zoom w który bym zainwestował to był by : SDL Zoom v2 40936

kimek27 
Optyczny

SDL Zoom v2 40936 tylko ta cena :( A co myślicie o HR 30xWA albo HDR 44xWA.

jacek struski 
Bywalec

Jeżeli chodzi o okular Zoom to mam taki SDL v2 i lunete Opticron hr 66ga ed i obraz jest super na całym przybliżeniu 18-54x pole 38/22m.Mam też 40809 28x.częściej używam stałki do tego dokupiłem UTA 2,5x. To jest nakładka na okular. A czy warto zmieniać lunete 66 na 80. Ja kilka razy w miesiącu mam do czynienia z lunetami HR 66 i HR 80 obie GAed .Na początku ustawialimy je obok siebie i były porównania oraz zamiana okularów. Jest widoczna różnica ale nie aż taka żeby kupywać większą.

Dawid1984 
Entuzjasta

jacek struski napisał/a:
Jest widoczna różnica ale nie aż taka żeby kupywać większą.

Chyba ze obserwuje się w trudnych warunkach oświetleniowych, albo bawi się w digiscoping.

kimek27 
Optyczny

Wysłany: Nie 04 Mar, 2012   

Warunki ośwetleniowe zawsze dobre obserwacje tylko w dzień. Na dzień dzisiejszy mój digiskoping kończy się na użyciu telefonu, może kiedyś zajmę się nim poważniej ale to po przejściu na ED i raczej ciężko z adapterem do Fuji X10 a lustra raczej nie bede podpinał. Kiedyś mi UTA 2,5x uciekło z przed nosa na aukcji za grosze, może to i też rozwiązanie, ale nie wiem na ile wygodne z lunetą prostą. Może dziś w terenie będzie ktoś miał Opticrona z 40862 albo którąś z wymienionych stałek choś wątpie bo ostatnio same skwarki. Mogę tęż kupić HR30xWA i jak mi nie podejdzie to oddam. Inwestycja w SDL Zoom v2 40936 nie wchodzi raczej w grę przynajmniej na razie.

Odpowiedz do tematu