Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Sony a55 i Canon 600D
Autor Wiadomość
Sergewain 
Nowy

Wysłany: Pią 16 Mar, 2012   Sony a55 i Canon 600D

Witam : ). Przeglądam sobie wątki o a55 i c600D i w prawie każdym temacie jest jakaś odpowiedź o tym że canon robi lepsze zdjęcia a sony 55 jest lepsza do filmowania. Wiem że sony lepiej łapie ostrość w filmach ale dlaczego 600D miałby robić lepsze zdjęcia od a55 ? Z góry dziękuje jeśli ktoś mi to wytłumaczy :razz: .

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pią 16 Mar, 2012   

Sergewain napisał/a:
Wiem że sony lepiej łapie ostrość w filmach ale dlaczego 600D miałby robić lepsze zdjęcia od a55 ?
Też nie wiem :razz:

Nie pomyliło Ci się 600D z 60D i słowo "miałoby" z "miałoby się" ?

Sergewain 
Nowy

Kiepsko ułożyłem zdanie xd. Chodziło mi raczej o : dlaczego canonem 600D osoba fotografująca może robić ''lepsze zdjęcia'' niż a55 ? :razz: .
Mówię o 600D nie o 60D : ).

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Jak dla mnie takie same zdjęcia zrobisz jednym i drugim. Oczywiście wszystko jednak zależy od tego co do tego korpusu podepniesz: o jakich myślałeś szkłach?

Sergewain 
Nowy

Jako że jest już a57 to teraz się na niej skupiam : ). Myślałem o jakimś uniwersalnym pewnie 18-135 albo 18-55 i do tego 50mm 1.8 :P . A co myślisz o a57 kontra canon 600d ? Jakie są różnice między 50mm 1.8 canona i sony ? :razz:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Sergewain napisał/a:
A co myślisz o a57 kontra canon 600d ?
Pojawi się to się zobaczy co to i z czym to się je. Ponoć ma lepszą matrycę od A55. Jest większy od niego - więc też lepiej się trzyma. Lepiej od 600d? Nie wiem - nie porównywałem, bo jeszcze A57 na półkach w sklepie nie ma...
Sergewain napisał/a:
Myślałem o jakimś uniwersalnym pewnie 18-135 albo 18-55 i do tego 50mm 1.8
18-135? To w Canonie. A w Sony?

Sergewain 
Nowy

A jaki jest odpowiednik 18-135 w szklarni sony ? Bo jak żadnego takiego nie ma to wtedy 18-55 i 50mm 1.8 a w przyszłości jakiś większy zoom : ).

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Sergewain, lepiej nie idź w stronę dużych zoomów. Skup się na jakości.

Sergewain 
Nowy

Właśnie czytałem że w tych tanich zoomach to jakość wykonania obiektywu jak i ostrość zdjęć jest kiepska. Czyli pewnie wyjdzie że sony a57 + 18-55 + 50mm : ). A no i jeszcze raynox do makro :razz: .

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sob 17 Mar, 2012   

Sergewain napisał/a:
jaki jest odpowiednik 18-135 w szklarni sony ?

DT 16-105/3,5-5,6

maput 
Optyczny

Sergewain napisał/a:
Właśnie czytałem że w tych tanich zoomach to jakość wykonania obiektywu jak i ostrość zdjęć jest kiepska. Czyli pewnie wyjdzie że sony a57 + 18-55

A 18-55 to nie jest tani zoom ? ;)

siosio 
Maniak

Canon jest większy i poręczniejszy, ma wygodniejszy w użyciu ekran LCD. Jest inaczej zbudowany - to klasyczna lustrzanka. Ma więc wizjer optyczny, natomiast Sony Alpha 55 ma wizjer elektroniczny - nie najlepszej jakości - przynajmniej jak dla mnie. Inna budowa sony alpha 55 (półprzepuszczalne, nieruchome lustro) daje możliwość szybszego robienie zdjęć seryjnych w tym segmencie aparatów oraz ciągłe nastawianie ostrości (bo lustro się nie podnosi), ale ten system bierze około około 1/3 EV światła. Po za tym matryca sony alpha cały czas pracuje, co może prowadzić do jej przegrzewania, co z kolei może prowadzić do większych szumów na zdjęciach.

Bierz Canona 600D. Teraz itak ciężko będzie Ci kupić sony Alpha 55 - bo już nie jest produkowany, a na rynku został już prawie w całości wykupiony. Natomiast Sony alpha 57 będzie tyle kosztować - że już lepiej będzie kupić Canon 60d, albo dodać kasę do lepszego szkła. Co do szkieł to ef-s 18-135 IS Canona, ma dobre opinie. Jest ostrzejszy od 17-85 IS USM. Aczkolwiek lepszy byłby 15-85is USM, a jeszcze lepszy 17-55 is USM f/2.8 albo 17-40L.

Canon ma mało tanich stałek. Tanie stałki canona to tylko 50mm f/1.8 oraz 28mm f/2.8. Reszta stałek kosztuje powyżej 1500 zł.

[ Dodano: Sob 17 Mar, 2012 10:26 ]
Z testu optycznych o sony alpha 55:

"Warto przy okazji filmów odnieść się do informacji, jakie pojawiły się w naszym serwisie jakiś czas temu, a związane były ze zbytnim nagrzewaniem się matrycy A55 w trybie wideo. Według informacji producenta, w temperaturze pokojowej i z włączoną stabilizacją aparat wyłącza się automatycznie po około 9 minutach. Na podstawie przeprowadzonego testu jesteśmy w stanie potwierdzić tę informację. Elektronika aparatu po niecałych 9 minutach nagrywania filmu z włączoną stabilizacją rozgrzała się do wartości krytycznej, a na monitorze pojawił się na chwilę komunikat ostrzegawczy i nagrywanie zostało automatycznie przerwane.

Aparat daje się dopiero uruchomić po kilku minutach. Temperatura matrycy po tym czasie jest jednak wciąż na tyle duża, że ma to negatywny wpływ na poziom szumu na zdjęciach. Aby sprawdzić na ile jest to istotny efekt przed nagraniem filmu na czułości ISO 1600 wykonaliśmy dwa darki: 5-sekundowego i 3-minutowego. Kiedy po przegrzaniu aparat dało się uruchomić ponownie, wykonaliśmy ponownie dwa darki z tymi samymi parametrami. Z zarejestrowanych w ten sposób darków w formacie RAW otrzymaliśmy wycinki w skali 1:1, ze środka kadru, które prezentujemy w tabelce poniżej. Widać, że na wycinkach po prawej stronie szum jest wyraźnie wyższy niż na wycinkach po lewej. "

[ Dodano: Sob 17 Mar, 2012 10:35 ]
A jak nie zależy Ci na obracanym wizjerze LCD - to kup tańszego Canona 550d - ma tą samę matrycę, co 600D, te same prędkości zapisu filmów.

lotofag 
Optyczny

maput napisał/a:
A 18-55 to nie jest tani zoom ? ;)

Pewnie nie, bo jak wieść gminna niesie "zóm" to taki obiektyw co ma duuużą ogniskową ;)

[ Dodano: Sob 17 Mar, 2012 11:41 ]
siosio napisał/a:

Canon ma mało tanich stałek. Tanie stałki canona to tylko 50mm f/1.8 oraz 28mm f/2.8. Reszta stałek kosztuje powyżej 1500 zł.

Popacz popacz, a do tej pory to tylko P zarzucano :mrgreen:

MaciekNorth 
Entuzjasta

hijax_pl napisał/a:
18-135? To w Canonie. A w Sony?
Mówisz - masz :mrgreen:

Sony 18-135

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!