Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Pon 19 Mar, 2012
Wymiana sprzętu na spokojnie
Autor Wiadomość
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pon 19 Mar, 2012   

Potrzebujesz jasnego obiektywu, z dobrym AF i zakresem ogniskowych około 24-70mm..
Najlepiej to coś pokroju 24-70/2.8
Ile jest takich obiektywów? Rozglądałeś się? ;)
Jak już wybierzesz obiektyw to szukaj korpusu. Praktycznie wszystkie dzisiejsze konstrukcje spełnią Twoje wymagania dot szumu i WB.

Reklama

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Są jeszcze Tamrony i Sigmy, ale nie każdy je lubi ;)

MaciekNorth 
Entuzjasta

Kondoreus, moja rada jest taka, najpierw weź swoje obiektywy i podejdź do jakiegoś sklepu gdzie mają Sony, porównaj szybkość i celność AF, jakość zdjęć na wysokim ISO. W A350 jest matryca CCD, więc z każdej lustrzanki z CMOS, również z SLT, będziesz miał o wiele mniejsze szumy. Z tym że teraz już pewnie nie dostaniesz DSLR Sony, co najwyżej używane lub w pojedynczych sklepach internetowych. Ale skoro nie chcesz bawić się w obróbkę zdjęć, to SLT będą Ci odpowiadać np. pod względem wielu wbudowanych efektów zdjęciowych, wizjer mają też znacznie większy od A350, choć nie wiem czy będzie pasować Ci EVF, musisz sam to sprawdzić :wink:

maput 
Optyczny

To ja sie może wytłumaczę, czemu zamiast 24-70 poleciłem 17-55/2.8.
24-70 to typowy reporterski zoom z zakresem ogniskowych lepiej sprawdzającym się na detektorze pelnoklatkowym. W każdym razie dla mnie.
Zapinając 24-70 do body z cropem bardzo brakowałoby mi szerokich kątów. Dlatego proponowałem "odpowiednik" tego szkła pod mniejsze matryce czyli właśnie 17-55. Jeśli jednak kondoreus twierdzi, że 24mm na cropie całkowicie mu wystarczają to zdecydowanie 24-70 polecam.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

mozer napisał/a:
Są jeszcze Tamrony i Sigmy, ale nie każdy je lubi ;)
Moim zdaniem wymóg AF je co nie co dyskwalifikuje ;)

Canon 24-70/2.8L II - ok 10tyś
Canon 24-70/2.8L - ok 5tyś
Sony 24-70/2.8 - ok 7,5tyś
Nikkor 24-70/2.8 - ok 6,5tyś

To dzisiejsze ceny nowych egzemplarzy z jednego ze sklepów internetowych.

Może zatem Sony A57 (jak się pojawi) + 24-70/2.8? Ktoś wie jak się sprawuje AF w tym szkiełku? Bo optycznie i mechanicznie to przyczepić się nie ma do czego...
Tylko sprawdź, czy będzie Ci pasował wizjer w ciemniejszych warunkach.

belkot77 
Rozmowny

hijax_pl napisał/a:
Canon 24-70/2.8L - ok 5tyś
okolo 3 tys uzywany - po co przeplacac?

Kondoreus dobry obiektyw bardzo latwo poznac. Jest kurewsko drogi a uzywany malo traci na wartosci. Co do konretnego obiektywu to zalezy na czym ci zalezy (ogniskowe). Jezeli tak jak napisales od 24 do 70 no to tylko 24-70 2.8. Wartosc 2.8 jest najmniejsza wartoscia w przypadku zoomow. Jezeli chcesz co jasniejszego to masz duzy wybor stalek w tym zakresie o swiatle 1.8 i mniej

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

belkot77 napisał/a:
dobry obiektyw bardzo latwo poznac. Jest kurewsko drogi a uzywany malo traci na wartosci.
Czyli C24-70L mkI takim nie jest? ;)

maput 
Optyczny

belkot77 napisał/a:
Wartosc 2.8 jest najmniejsza wartoscia w przypadku zoomow.

Ja tam znam parę jaśniejszych zoomów ;)

belkot77 
Rozmowny

hijax_pl napisał/a:
Czyli C24-70L mkI takim nie jest?

no wlasnie jest. 5 tys za obiektyw to nie jest drogo?

maput napisał/a:
Ja tam znam parę jaśniejszych zoomów

Prosze o przyklad zoom canona z wieksza dziura niz 2.8

maput 
Optyczny

belkot77 napisał/a:
maput napisał/a:
Ja tam znam parę jaśniejszych zoomów

Prosze o przyklad zoom canona z wieksza dziura niz 2.8

Świat na Canonie się nie kończy. Pisałem ogólnie o obiektywach lustrzankowych.

belkot77 
Rozmowny

maput, spoko tylko w tym momencie odchodzimy od tematu bo po co pisac o czyms co nie ma znaczenia

maput 
Optyczny

belkot77 napisał/a:
maput, spoko tylko w tym momencie odchodzimy od tematu bo po co pisac o czyms co nie ma znaczenia

Czemu nie ma znaczenia? Sprostowałem tylko Twój wpis, że nie ma zoomów jaśniejszych niż f2.8. Jest system w którym kondoreus mógłby mieć (mniej więcej) odpowiednik 24-70, tyle, że ze światłem 2.0.

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

maput, olympus + większe szumy? ;)

komor 
Moderator

Ojej, człowiek prostuje niezbyt precyzyjne wypowiedzi, a tu go od razu glanują, że Canona nie szanuje. :)

maput 
Optyczny

mozer, taki E-5 to całkiem fajne body jest. A zysk 1EV na obiektywie pozwoli nam jednocześnie zejść o 1EV na ISO ;) Myślę, że jednak byłoby lepiej niż w obecnym sprzęcie autora wątku ;)

Odpowiedz do tematu