Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Fotografowanie z lampą zewn. w trybie M.
Autor Wiadomość
nawrocki
[Usunięty]

Wysłany: Sob 17 Mar, 2012   Fotografowanie z lampą zewn. w trybie M.

Próbuję opanować fotografowanie z lampą w trybach innych niż automatyczny. Czy możecie wytłumaczyć mi różnicę pomiędzy ustawieniem lampy na E-TTL II i manual w trybie aparatu M ? Foto-jasiu zwraca na to uwagę jednak ja jakoś nie mogę tego zrozumieć. Przecież ustawiając ekspozycję na światłomierz podajemy do aparatu konkretne ustawienia (czas/przysłona/iso) i aparat tutaj nic nie zmienia więc lampę i tak musimy dostroić manualnie. Czy tak ? Chętnie poznam też wasze sposoby na zdjęcia z lampą. Gdzie nie przeczytam wszyscy zalecają tryby M w aparacie i na lampie. Po wielu próbach dałem sobie spokój z ulubionym trybem AV. Bez lampy jest dobrze, ale z lampą efekty są słabe, zdaję sobie oczywiście sprawę z ograniczeń związanych z czasem ekspozycji. Dzięki za pomoc.

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sob 17 Mar, 2012   

nawrocki napisał/a:
Przecież ustawiając ekspozycję na światłomierz podajemy do aparatu konkretne ustawienia (czas/przysłona/iso) i aparat tutaj nic nie zmienia więc lampę i tak musimy dostroić manualnie. Czy tak ?
Jak lampa pracuje w trybie TTL to "sama" się dostraja.
nawrocki napisał/a:
Bez lampy jest dobrze, ale z lampą efekty są słabe
Wiesz już jaka jest różnica między ekspozycją dla światła zastanego i błyskowego?

nawrocki
[Usunięty]

>Jak lampa pracuje w trybie TTL to "sama" się dostraja.

No dobrze, ale czy ustawiając parametry wg wskazań światłomierza aparat wie, że ma zamontowaną lampę i bierze pod uwagę jej obecność we wskazaniach ?

>Wiesz już jaka jest różnica między ekspozycją dla światła zastanego i błyskowego?

Nie do końca wiem, co masz na myśli, wiem natomiast, że przy oświetlaniu lampą mamy wpływ nie tylko na ogólny poziom naświetlenia zdjęcia , ale też możemy wybierać, które światło będzie dominowało. Czy w takim razie znam tą różnicę ? :)

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

nawrocki napisał/a:
No dobrze, ale czy ustawiając parametry wg wskazań światłomierza aparat wie, że ma zamontowaną lampę i bierze pod uwagę jej obecność we wskazaniach ?

Nie, ekspozycję zazwyczaj się dlatego niedoświetla, a lampą doświetla się pierwszy plan.

nawrocki
[Usunięty]

>Nie, ekspozycję zazwyczaj się dlatego niedoświetla, a lampą doświetla się pierwszy plan.

No to w takim razie jaka różnica między E-TTL a manualem ? Przecież tak czy siak muszę ręcznie ustawić lampę.

mozer 
bo Pentax

nawrocki, nie. Załóżmy, że focisz w miejscu gdzie 1/200 zapewnia optymalną ekspozycję bez lampy. Możesz teraz dać korekcję -2EV a TTL _automatycznie_ dobierze moc lampy do pierwszego planu. W trybie M musiałbyś tę moc sam ustawić.

nawrocki
[Usunięty]

mozer napisał/a:
nawrocki, nie. Załóżmy, że focisz w miejscu gdzie 1/200 zapewnia optymalną ekspozycję bez lampy. Możesz teraz dać korekcję -2EV a TTL _automatycznie_ dobierze moc lampy do pierwszego planu. W trybie M musiałbyś tę moc sam ustawić.

Dzięki, już jasne. A czy właściwe wymieszanie światła zastanego z błyskowym to kwestia doświadczenia czy masz może na to jakąś regułę ? Jak sytuacja nie nagli to się bawię i próbuję, ale niestety pod presją czasu i miejsca wybieram zielony kwadracik.

komor 
Moderator

nawrocki napisał/a:
Gdzie nie przeczytam wszyscy zalecają tryby M w aparacie i na lampie.

Ależ absolutnie nie. Jak bawisz się z lampami ustawionymi poza aparatem, to manualne ustawianie lamp jest bardzo sensowne. Natomiast przy pracy „reporterskiej”, gdy przesuwasz się co chwilę z aparatem i lampę masz na gorącej stopce, to nie ma powodu, żeby nie pracować w TTL. Natomiast jeśli chodzi o ustawienie aparatu to albo M albo AV, z tym, że w tym drugim przypadku są do przypilnowania pewne aspekty związane z czasem ustawianym przez aparaty Canona. Doczytaj w instrukcji o Custom Functions dotyczących pracy z lampą w trybie AV.

broczek 
Bywalec

Wysłany: Pon 19 Mar, 2012   

To się podepnę pod temat i zadam pytanie, które mnie nurtuje, a sam nie potrafię znaleźć uzasadnienia.
Jaki jest sens wydłużania czasu synchronizacji błysku np. do 1/60s?

nawrocki
[Usunięty]

Chwilę dziś testowałem i wychodzi mi na to, że praca z lampą w trybie AV kompletnie odpada. Aparat zupełnie sobie nie radzi nawet pomimo tego, że Auto ISO powinno w tym trybie działać w całym zakresie. W trybie M już lepiej. Nurtuje mnie jeszcze jedna kwestia. Zakładając, że mamy obiektyw o stałym świetle to pracując w trybie M możemy zapewnić sobie identyczną ekspozycję wszystkich zdjęć z danego miejsca i mieć spokój z ustawieniami. A czy w przypadku obiektywu ze zmiennym światłem warto bawić się w M jeśli przy każdym kadrowaniu zmienia nam się jeden z parametrów i czy w związku z tym dla wygody i szybkości pracy nie lepiej zdać się na zielony kwadracik ? Fakt można ustawić f 5,6 :) .

mozer 
bo Pentax

broczek, do 1/60 to może niezbyt zauważalne, ale przy dłuższych czasach np. taki:
http://photographic.com/o...son/index1.html

[ Dodano: Pon 19 Mar, 2012 20:11 ]
nawrocki, przy A nie trzeba korzystać z Auto ISO. Z zielonym kwadracikiem jest taki problem, że zazwyczaj ustawia zafiksowany czas typu 1/60 s i tyle. Jeśli masz zooma ze zmiennym światłem, to przynajmniej u mnie jest tak, że w trybie A jak się ustawi na jednej ogniskowej przysłonę i przejdzie do dłuższej, to po powrocie ponownie ją otwiera. Jaki to aparat?

komor 
Moderator

mozer napisał/a:
Jeśli masz zooma ze zmiennym światłem, to przynajmniej u mnie jest tak, że w trybie A jak się ustawi na jednej ogniskowej przysłonę i przejdzie do dłuższej, to po powrocie ponownie ją otwiera.

Co nie zmienia faktu, że bez odpowiednio działającego Auto-ISO dość kiepsko się pracuje na M z lampą w TTL, bo nie można zapewnić sobie automatycznego trzymania stałej ekspozycji światła zastanego bez względu na światło obiektywu.
Tak czy owak przy reporterskich zabawach z błyskiem w trudnych warunkach oświetleniowych zoom ze stałym f/2.8 to podstawa.

broczek napisał/a:

W skrócie: żeby złapać trochę więcej światła zastanego.

mozer 
bo Pentax

komor, ale przecież przy priorytecie przysłony czas jest dobierany tak, żeby utrzymać ekspozycję. W trybie M jest rzeczywiście trudniej, bo trzeba co najmniej dwa parametry zmieniać.

broczek 
Bywalec

komor napisał/a:

broczek napisał/a:

W skrócie: żeby złapać trochę więcej światła zastanego.

Sądziłem, że za to odpowiada czas otwarcia migawki.
Może posłużę się przykładem. Aparat i lampa w trybie M

iso 100, f/8, 1/60s oraz czas synchronizacji błysku 1/250s
iso 100, f/8, 1/30s (wpadnie 2x więcej światła zastanego?) czas synchr. 1/250s

co się zmieni gdy:
iso 100, f/8, 1/60s oraz synchr. 1/60 s ?

mozer 
bo Pentax

broczek, chyba mylisz pojęcia - czas synchronizacji nie ma nic wspólnego z ekspozycją. Mówi tylko od jakiego minimalnego czasu cały kadr zdąży oświetlić lampa.

BTW. nie słyszałem o czasie synchr. 1/60 - zazwyczaj jest to 1/200 lub 1/250.

[ Dodano: Pon 19 Mar, 2012 22:04 ]
PS. Czyli odpowiadając na pytanie: nic się nie zmieni ;)

Odpowiedz do tematu