Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Kolorystyka zdjęć z filtra polaryzacyjnego kołowego
Autor Wiadomość
komor 
Moderator

Wysłany: Pon 19 Maj, 2008   

santini napisał/a:
Moze komor pamiętasz, jak miałeś ustawiony WB?. Myślę, że po skalibrowaniu WB (w terenie choćby na białą, czy szarą kartę) problem nie powinien wystąpić.

Santini, nie jest tak jak piszesz – WB miałem ustawiony na sztywno, na pewno nie AWB, bo go w sumie nieużywam raczej. Patrzę teraz jeszcze raz na te zdjęcia i wszystkie mają 5150K ustawione, zero korekt w Lightroomie, a różnica w kolorach jest.

Kijos, w sumie różne odpowiedzi już padły. Rozumiem, że filtr polaryzacyjny może wpływać na różny sposób odbijania światła przez różne przedmioty (z definicji przecież), więc pewne zmiany barwy to tłumaczy. Ale bardziej doświadczeni koledzy pisali, że filtry innych firm niż Marumi nie robią takich jajec, jak pokazane przeze mnie. Więc coś w tym Marumi musi być. Na razie temat odpuściłem, bo mam inne wydatki niż drugi filtr polaryzacyjny, pewnie kiedyś do tematu powrócę.

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Ja ostatnio zauwazylem, ze majac nakrecony filtr B+W, ustawiony AWB, robiac zdjecia w cieniu troche aparat powariowal. Twarz wychodzila taka niebieskawo-sina. Po przelaczeniu WB na "cien" wychodzily juz ok. W sloncu problemow nie zauwazylem.

sławek_38 
Rozmowny

MC napisał/a:
Ja ostatnio zauwazylem, ze majac nakrecony filtr B+W, ustawiony AWB, robiac zdjecia w cieniu troche aparat powariowal. Twarz wychodzila taka niebieskawo-sina. Po przelaczeniu WB na "cien" wychodzily juz ok. W sloncu problemow nie zauwazylem.

A ja zauważyłem, że baardzo ściemnia..., dlatego nakręcam w słońcu

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Tak o ok.2 EV. Nie chcialo mi sie zdejmowac co chwile, wiec sprobowalem. Nie wpadlem na to, ze zmyli WB aparatu.

kijos 
Entuzjasta

santini, chyba nie do końca się zrozumieliśmy ;) ale masz rację można też ustawić WB według wzorca.
komor, zabarwienie spowodowane polaryzacją to jedna sprawa. Kolejna to powłoki antyodbiciowe i ochronne, które też mogą mieć wpływ na kolor. Przynajmnie tak kojarzę - nie robiłem testów ;)
Jeżeli zabarwienie to jedyny mankament twojego filtru. To na twoim miejscu na pewno nie kupiłbym innego. Odkąd robię robię w RAW to w czasie naciskania spustu nie zawracam sobie głowy WB. Zawsze mam ustawiony na Auto.
Oczywiście jak muszę coś pstryknąć w JPG to inna bajka, ale nawet wtedy przeważnie jest AutoWB, który sprawdza się w większości sytuacji.

santini
Początkujący

Wysłany: Sro 21 Maj, 2008   

To co napisał MC utwierdza mnie w przekonaniu, że mam nieco racji. Oczywiste jest, iż temperatura barwowa w cieniu jest wyższa, bowiem zmienia się stosunek bezpośredniego światła słonecznego do światła odbitego od nieba - na korzyść tego ostatniego, ale mogło dojść również do kompensacji działania cienia jak i filtra (tym razem B+W).
komor, a może w wolnej chwiliprzeprowadziłbyś mały eksperymencik i strzelił kilka fotek przy różnym ustawieniu temperatury - gdzieś w przedziale 6000 - 8000K, może udałoby sie ustalić pewną stałą wartość korekty dla Twojego Marumi :?:
A przy okazji - trzeba nadal naciskać na Optycznych w kwestii testów. Mielibyśmy kolejny parametr do oceny, mianowicie wpływ filtra na temperaturę barwową. Raczej niewielu z nas dysponuje miernikiem, a Redakcja nie powinna mieć problemu z jego zdobyciem :cool:

muad 
Rozmowny
dib

Wysłany: Wto 26 Sie, 2008   

koraf napisał/a:
goltar napisał/a:
Na morzu także widać "pasmowy" efekt polaryzacji. Właśnie mam dylemat czy na innym CPLu będzie podobnie czy to specyficzna cecha tego Marumi...

Obrazek

Goltar na heliopanie 82 mm i obiektywie 16-35/LII przy 16 mm do 24 mm też jest takie zjawisko i z tego co dowiedziałem się u źródła zakupów ( Raysfoto) odpowiada za to obiektyw szerokokątny - chodzi o nierównomierną transmisję światła po założeniu polara i jego ustawieniu w kierunku polaryzacji :sad: , podobno można sobie z tym poradzić poprzez stosowanie dodatkowo filtra połówka szara :?: ale nie wiem na pewno , będę eksperymentował ... :wink:

Czy faktycznie użycie szarej połówki + polar pozwala uniknąć tego efektu?
Czy często używacie polara z szarą połówką razem (jeśli ktoś ma te dwa filtry) i czy (oprócz wydłużenia ekspozycji) takie połączenie wypływa istotnie na jakość zdjęcia??

Ja testowałem szarą połówkę z UV i oprócz nieznacznego wydłużenia ekspozycji innych zmian nie zauważyłem.

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Sro 27 Sie, 2008   

Zdarza mi się używać i połówki i polaryzacyjnego na raz, ale ze względu na winietowanie, staram się tego unikać. Efekt jest delikatnie lepszy, no i należy pamiętać że potrzebne będą o wiele dłuższe czasy

Jacek(Baton) 
Rozmowny
Jacek(Baton)

Wysłany: Nie 21 Wrz, 2008   

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Jeżeli Hoya to tylko czarna.

Chodzi ci o Super HMC Pro 1?
A Hoya Pro 1 Digital może być dobry?
Pytam, bo mam w końcu C 450D i nie wiem na jaki polar się zdecydować, choć w S5is używam Marumi.
Ale może spróbować coś innego, co?

Ja myślę o tym:
http://www.pstryk.pl/deta...1+digital+58mm#

A w/g ciebie czarny to ten?:
http://www.pstryk.pl/img/7/05497/main.jpg
kto wie, który lepszy?

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Wysłany: Pon 22 Wrz, 2008   

Tak ten drugi jest tym o którym pisałem. Oba są dobre.

Jacek(Baton) 
Rozmowny
Jacek(Baton)

Wysłany: Pon 22 Wrz, 2008   

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Tak ten drugi jest tym o którym pisałem. Oba są dobre.

Dzięki za pomoc dziś poszło zamówienie.
P.S.
Chciałem Marumi, ale po tym co komor o nim pisał mówię sobie -spróbuję coś innego.
Chociaż mam Marumi jak wynika z podpisu profilu.
Pozdro -Wujcio :mrgreen:

Lenny 
Nowy

Wysłany: Sro 04 Mar, 2009   

Z filtrami Marumi jest chyba trochę jak z UFO;-) Wszyscy o nich mówią, podobno są dobre ale w sieci trudno znaleźć cokolwiek na ich temat (szczególnie zdjęcia). Przed zakupem polara na szeroki kąt przejrzałem ten wątek i mimo wszystko postanowiłem spróbować Marumi DHG.

Generalnie wszyscy macie rację:
1. Filtr rzeczywiście wprowadza niebieską dominantę do zdjęć
2. W większości przypadków problem rozwiązuje RAW.

Mimo wszystko Marumi potrafi sprawić kłopot ale do rzeczy...

Filtr jest zdecydowanie niebieski

Wszystkie poniższe zdjęcia były robione w tych samych warunkach pogodowych. Marumi DHG na Sigmie 10-20 (Hoya Pro1 D na Tamronie 17-50). Balans bieli ustawiony na auto. Bezpośrednio z takich ustawień zdjęcia są rzeczywiście niebieskawe, jednak z RAWa można bez problemu to poprawić. Zresztą oceńcie sami:

RAW - AWB

RAW - daylight

RAW - AWB

RAW - daylight

JPG - bez polara

RAW - AWB

RAW - daylight

JPG - bez polara

RAW - AWB

RAW - daylight

A teraz dwa ciężkie przypadki. Jak na moje oko to zdjęcia wyszły strasznie niebieskie. Zmiana w RAWie na daylight trochę pomogła, ale dalsze ocieplanie temperatury barwowej pogarsza sytuację:

RAW - AWB

RAW - K4700

RAW - AWB

RAW - daylight

RAW - K6800

Szczerze mówiąc to dopiero teraz zwróciłem uwagę, że Hoya pro1 Digital również w określonych warunkach (kolorystyka sceny, ustawienie względem słońca itp) wprowadza niebieski zafarb - szczególnie widoczne na chodniku:

Hoya Pro 1 D - AWB

Hoya Pro 1 D - daylight

I na koniec małe porównanie Hoya vs Marumi:

Hoya Pro1 D - AWB (niestety mam tylko jpga w AWB)

Marumi - RAW - AWB

Marumi - RAW - daylight

I ostatnie:

Hoya - AWB

Marumi - AWB

Podsumowując - Marumi DHG nie jest złym filtrem. Do jego zalet zaliczyłbym przede wszystkim stosunek jakość/cena, łatwość kręcenia (to naprawdę ważne) i naprawdę można nim wygenerować fajne efekty.

Natomiast niewątpliwie wadą jest konieczność kontroli temperatury barwowej. Niestety nie sprawdziłem jakie byłyby zdjęcia gdybym je robił ustawione na "daylight" z tego względu, że już na wyświetlaczu wydawały mi się dziwne więc skasowałem i ustawiłem na RAW (AWB).

Z krótkiego porównania Marumi z Hoyą stwierdziłem, że nie można wystawić jednoznacznej oceny ponieważ filtry zachowują się różnie w zależności od tego co fotografujemy, o jakiej porze roku/dnia i pod jakim kątem do słońca. W niektórych przypadkach Marumi wypada lepiej od filtra Hoya.

Mimo wszystko chyba wymienię tego Marumi na B+W z tego względu, że nie mam pewności jak Marumi zachowa się w warunkach śródziemnomorskich gdy okaże się, że po powrocie z takiej Krety czy Chorwacji część zdjęć będzie nie do uratowania (z sino-niebieską zielenią itp).

Czy ktoś ma jeszcze doświadczenia z polarami Marumi? Chodzi mi głównie o zachowanie w "letnich" warunkach?

goltar 
Optyczny

Wysłany: Czw 05 Mar, 2009   

Lenny napisał/a:
Czy ktoś ma jeszcze doświadczenia z polarami Marumi? Chodzi mi głównie o zachowanie w "letnich" warunkach?
Używałem w tamtym roku polara Marumi będąc w Chorwacji (wrzesień) i jestem bardzo zadowolony.

Lenny 
Nowy

Wysłany: Sob 07 Mar, 2009   

goltar, czy mógłbyś pokazać jakieś zdjęcie z Chorwacji z tym polarem? (najlepiej taką na której jest jednocześnie woda, plaża, zieleń i niebo)

Chciałem zobaczyć jak wychodzą zdjecia z polarem Marumi gdy mamy scenę o zróżnicowanej kolorystyce - czyli z zielenią, szarością (np skały, kamienie) i niebem jednocześnie.

Zdjęcie ze strony producenta:

Z góry dzięki!

goltar 
Optyczny

Wysłany: Nie 08 Mar, 2009   

Prosze bardzo:
http://netland.gda.pl/~go...ja/008_9546.jpg
http://netland.gda.pl/~go...ja/003_9489.jpg
http://netland.gda.pl/~go...ja/012_9591.jpg
http://netland.gda.pl/~go...ja/004_9497.jpg
http://netland.gda.pl/~go...ja/059_0077.jpg

Odpowiedz do tematu