Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zestaw oświetlenia studyjnego
Autor Wiadomość
nowam 
Uczestnik

Wysłany: Pon 02 Kwi, 2012   

komor napisał/a:
Aha, z tego co już doświadczyłem, to ten Easy-Up, przynajmniej w wersji phottixowej, to jednak bez booma jest nieco ograniczone zastosowanie, ze względu na dość niewielki kąt pochylenia możliwy na normalnym pionowym statywie.

E tam, zaraz boom... Wystarczy dodatkowy uchwyt lampo-parasolkowy np. 3117 albo 3137 i do tego taki teleskop. Śmiga aż miło :-)

Reklama

kasiakaaz 
Optyczny
wciąż jasnozielona

Pomogła: 15 razy

komor napisał/a:
kasiakaaz, parasolka zawsze się przyda, choćby jako backup.

Niom, pewnie tak, tylko trzeba sobie więcej miejsca wygospodarować na wszystkie rupiecie. :wink: W końcu z domu mnie wymeldują. :grin:

[ Dodano: Pon 02 Kwi, 2012 20:05 ]
nowam napisał/a:
E tam, zaraz boom... Wystarczy dodatkowy uchwyt lampo-parasolkowy np. 3117 albo 3137 i do tego taki teleskop.

Może być ciężko utrzymać na takim patencie całe ustrojstwo. Te softboxy mimo wszystko są dość ciężkie. Ale można dokupić sam boom do statywu, który się już posiada. Koszt ok. 100 zł.

nowam 
Uczestnik

kasiakaaz napisał/a:

[ Dodano: Pon 02 Kwi, 2012 20:05 ]
nowam napisał/a:
E tam, zaraz boom... Wystarczy dodatkowy uchwyt lampo-parasolkowy np. 3117 albo 3137 i do tego taki teleskop.

Może być ciężko utrzymać na takim patencie całe ustrojstwo. Te softboxy mimo wszystko są dość ciężkie. Ale można dokupić sam boom do statywu, który się już posiada. Koszt ok. 100 zł.

Napisałem na podstawie własnych doświadczeń "domowostudyjnych". Przy pochyleniu do 30 stopni w dół daje radę bez problemów. Mocniej nie pochylałem, nie miałem takiej potrzeby.

Początkowo też się zastanawiałem na takim mini-boomem, ale jak mi zadziałało dotychczasowe domowe wyposażenie, to dałem spokój.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

kasiakaaz napisał/a:
Ale można dokupić sam boom do statywu, który się już posiada
Z przeciwwagą...

komor 
Moderator

nowam, no nie wiem, jeśli to działa to może, ale mimo wszystko chciałbym mieć docelowo możliwość oświetlenia czegoś/kogoś z góry, więc i tak o boomie myślę. Z tym, że przenośność – fakt – średnia, a mnie zależy na tym, żeby to targać w różne miejsca.

kasiakaaz 
Optyczny
wciąż jasnozielona

Pomogła: 15 razy

hijax_pl napisał/a:
Z przeciwwagą...

Z przeciwwagą i "kołowrotkiem". :wink:

nowam 
Uczestnik

komor napisał/a:
nowam, no nie wiem, jeśli to działa to może, ale mimo wszystko chciałbym mieć docelowo możliwość oświetlenia czegoś/kogoś z góry, więc i tak o boomie myślę.

Z góry to wiadomo, że boom z przeciwwagą (jeżeli ze statywu), ale przy niedużych pochyleniach to co opisałem działa bez pudła. Zresztą to nie mój pomysł, podpatrzyłem to na jakimś teście porównawczym Phottixa i Westcott Apollo. A wśród wygooglanych "Obrazów dla westcot Apollo" można wypatrzyć i inne działające "patenty", np. dwa uchwyty typu 3137.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Wto 03 Kwi, 2012   

komor napisał/a:
albo Phottix produkuje to dla Westcotta, albo obie firmy zamawiają w tej samej chińskiej fabryce. :roll:
Mój Apollo jest made in USA... :cool:
Z pewnością Phottix po prostu kopiuje rozwiązania Westcotta, jak to Chińczycy mają w zwyczaju.
komor napisał/a:
Aha, z tego co już doświadczyłem, to ten Easy-Up, przynajmniej w wersji phottixowej, to jednak bez booma jest nieco ograniczone zastosowanie, ze względu na dość niewielki kąt pochylenia możliwy na normalnym pionowym statywie.
Nie wiem jak z Phottiksem, ale z kątem pochylenia Apollo nie jest aż tak źle, zwłaszcza, że możesz użyć adaptera do dużych lamp (da się go użyć z klasycznym uchwytem parasolkowym) i mieć naprawdę spore pochylenie i łatwy dostęp do ustawień speedlighta tyle tylko, że lampa świeci wtedy od dołu.

nowam 
Uczestnik

komor napisał/a:
nowam, no nie wiem, jeśli to działa to może, ale mimo wszystko chciałbym mieć docelowo możliwość oświetlenia czegoś/kogoś z góry, więc i tak o boomie myślę. Z tym, że przenośność – fakt – średnia, a mnie zależy na tym, żeby to targać w różne miejsca.

Zrobiłem przed chwilą kilka testów w domowych warunkach, na całkowicie złożonym teleskopie. Przy mocniejszym pochylaniu anonsowanego przeze mnie "patentu" problemem nie jest stabilność statywu, tylko docisk na przegubie uchwytu parasolkowego. Przy pochyleniu softboxa w dół większym niż 45 stopni zacisk w uchwycie 3117 ma problemy z utrzymaniem ciężaru. Można to oczywiście dokręcić "na chama", tylko to już zaczyna być problem: dokręcę czy urwę :?: Natomiast uchwyt 3137, który ma ząbki w przegubie, wytrzymuje bez problemu większe pochylenia, przy czym do 60 stopni nawet zwykłego statywu W803 specjalnie dociążać nie trzeba (specjalnie robiłem testy na lżejszym modelu).

Natomiast za pomocą dwóch uchwytów parasolkowych zastosowanych tak jak tutaj można uzyskać pochylenie w dół do 30 stopni, nie więcej.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Nie lepiej użyć czegoś w rodzaju tego:

i mieć opcję mocowania monoblocka:

i speedlighta:

?

candy 
Maniak
óć

fajny pomysł

nowam 
Uczestnik

jaad75 napisał/a:
Nie lepiej użyć czegoś w rodzaju tego:?

Plus -- łatwe sterowanie speedlightami.
Minus -- wydaje mi się, że softboxa pionowo w dół raczej nie da się ustawić :?:

W sumie w wolnej chwili spróbuję wymodzić coś takiego :wink:

komor 
Moderator

nowam, ten patent z Flickra jest świetny, cieszę się, że Phottix Easy-Up kupiłem w zestawie Combo, z adapterem, choć nie potrzebowałem. Teraz wiem do czego go użyję. :) Dzięki!

jaad75, Twoja kombinacja z tym patyczkiem trochę dziwna, speedlight świeci od dołu, a nie do tyłu. Sprawdza to się? No i skąd wziąć u nas tego patyka… :)

jaad75 
Klub Pierdzieli

nowam napisał/a:
Minus -- wydaje mi się, że softboxa pionowo w dół raczej nie da się ustawić :?:
Pionowo w dół nie - booma to nie zastąpi, natomiast jest naprawdę ostro w dół ze zwykłego pionowego statywu.
komor napisał/a:
aad75, Twoja kombinacja z tym patyczkiem trochę dziwna, speedlight świeci od dołu, a nie do tyłu. Sprawdza to się? No i skąd wziąć u nas tego patyka… :)
Sprawdza się, soft jest nieźle wypełniony, ale nie porównywałem pod kątem ewentualnych strat światła. Zresztą używam tego patentu głównie z monoblockiem... :smile:
A "patyka" można kupić od Westcotta, albo wytworzyć samemu... :wink:
komor napisał/a:
cieszę się, że Phottix Easy-Up kupiłem w zestawie Combo, z adapterem, choć nie potrzebowałem.
Ale jakim adapterem?

komor 
Moderator

jaad75 napisał/a:
Ale jakim adapterem?

No speedlightowym, jak pokazany na zdjęciu zalinkowanym przez nowama.

Konkretnie to zestaw PHOTTIX 70X70 CM EASY-UP SOFTBOX WITH GRID / VAROS XS COMBO KIT zawiera po prostu:

Odpowiedz do tematu