Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Aha, z tego co już doświadczyłem, to ten Easy-Up, przynajmniej w wersji phottixowej, to jednak bez booma jest nieco ograniczone zastosowanie, ze względu na dość niewielki kąt pochylenia możliwy na normalnym pionowym statywie.
E tam, zaraz boom... Wystarczy dodatkowy uchwyt lampo-parasolkowy np. 3117 albo 3137 i do tego taki teleskop. Śmiga aż miło
kasiakaaz, parasolka zawsze się przyda, choćby jako backup.
Niom, pewnie tak, tylko trzeba sobie więcej miejsca wygospodarować na wszystkie rupiecie. W końcu z domu mnie wymeldują.
[ Dodano: Pon 02 Kwi, 2012 20:05 ]
nowam napisał/a:
E tam, zaraz boom... Wystarczy dodatkowy uchwyt lampo-parasolkowy np. 3117 albo 3137 i do tego taki teleskop.
Może być ciężko utrzymać na takim patencie całe ustrojstwo. Te softboxy mimo wszystko są dość ciężkie. Ale można dokupić sam boom do statywu, który się już posiada. Koszt ok. 100 zł.
E tam, zaraz boom... Wystarczy dodatkowy uchwyt lampo-parasolkowy np. 3117 albo 3137 i do tego taki teleskop.
Może być ciężko utrzymać na takim patencie całe ustrojstwo. Te softboxy mimo wszystko są dość ciężkie. Ale można dokupić sam boom do statywu, który się już posiada. Koszt ok. 100 zł.
Napisałem na podstawie własnych doświadczeń "domowostudyjnych". Przy pochyleniu do 30 stopni w dół daje radę bez problemów. Mocniej nie pochylałem, nie miałem takiej potrzeby.
Początkowo też się zastanawiałem na takim mini-boomem, ale jak mi zadziałało dotychczasowe domowe wyposażenie, to dałem spokój.
nowam, no nie wiem, jeśli to działa to może, ale mimo wszystko chciałbym mieć docelowo możliwość oświetlenia czegoś/kogoś z góry, więc i tak o boomie myślę. Z tym, że przenośność – fakt – średnia, a mnie zależy na tym, żeby to targać w różne miejsca.
nowam, no nie wiem, jeśli to działa to może, ale mimo wszystko chciałbym mieć docelowo możliwość oświetlenia czegoś/kogoś z góry, więc i tak o boomie myślę.
Z góry to wiadomo, że boom z przeciwwagą (jeżeli ze statywu), ale przy niedużych pochyleniach to co opisałem działa bez pudła. Zresztą to nie mój pomysł, podpatrzyłem to na jakimś teście porównawczym Phottixa i Westcott Apollo. A wśród wygooglanych "Obrazów dla westcot Apollo" można wypatrzyć i inne działające "patenty", np. dwa uchwyty typu 3137.
albo Phottix produkuje to dla Westcotta, albo obie firmy zamawiają w tej samej chińskiej fabryce.
Mój Apollo jest made in USA...
Z pewnością Phottix po prostu kopiuje rozwiązania Westcotta, jak to Chińczycy mają w zwyczaju.
komor napisał/a:
Aha, z tego co już doświadczyłem, to ten Easy-Up, przynajmniej w wersji phottixowej, to jednak bez booma jest nieco ograniczone zastosowanie, ze względu na dość niewielki kąt pochylenia możliwy na normalnym pionowym statywie.
Nie wiem jak z Phottiksem, ale z kątem pochylenia Apollo nie jest aż tak źle, zwłaszcza, że możesz użyć adaptera do dużych lamp (da się go użyć z klasycznym uchwytem parasolkowym) i mieć naprawdę spore pochylenie i łatwy dostęp do ustawień speedlighta tyle tylko, że lampa świeci wtedy od dołu.
nowam, no nie wiem, jeśli to działa to może, ale mimo wszystko chciałbym mieć docelowo możliwość oświetlenia czegoś/kogoś z góry, więc i tak o boomie myślę. Z tym, że przenośność – fakt – średnia, a mnie zależy na tym, żeby to targać w różne miejsca.
Zrobiłem przed chwilą kilka testów w domowych warunkach, na całkowicie złożonym teleskopie. Przy mocniejszym pochylaniu anonsowanego przeze mnie "patentu" problemem nie jest stabilność statywu, tylko docisk na przegubie uchwytu parasolkowego. Przy pochyleniu softboxa w dół większym niż 45 stopni zacisk w uchwycie 3117 ma problemy z utrzymaniem ciężaru. Można to oczywiście dokręcić "na chama", tylko to już zaczyna być problem: dokręcę czy urwę Natomiast uchwyt 3137, który ma ząbki w przegubie, wytrzymuje bez problemu większe pochylenia, przy czym do 60 stopni nawet zwykłego statywu W803 specjalnie dociążać nie trzeba (specjalnie robiłem testy na lżejszym modelu).
Natomiast za pomocą dwóch uchwytów parasolkowych zastosowanych tak jak tutaj można uzyskać pochylenie w dół do 30 stopni, nie więcej.
nowam, ten patent z Flickra jest świetny, cieszę się, że Phottix Easy-Up kupiłem w zestawie Combo, z adapterem, choć nie potrzebowałem. Teraz wiem do czego go użyję. Dzięki!
jaad75, Twoja kombinacja z tym patyczkiem trochę dziwna, speedlight świeci od dołu, a nie do tyłu. Sprawdza to się? No i skąd wziąć u nas tego patyka…
Minus -- wydaje mi się, że softboxa pionowo w dół raczej nie da się ustawić
Pionowo w dół nie - booma to nie zastąpi, natomiast jest naprawdę ostro w dół ze zwykłego pionowego statywu.
komor napisał/a:
aad75, Twoja kombinacja z tym patyczkiem trochę dziwna, speedlight świeci od dołu, a nie do tyłu. Sprawdza to się? No i skąd wziąć u nas tego patyka…
Sprawdza się, soft jest nieźle wypełniony, ale nie porównywałem pod kątem ewentualnych strat światła. Zresztą używam tego patentu głównie z monoblockiem...
A "patyka" można kupić od Westcotta, albo wytworzyć samemu...
komor napisał/a:
cieszę się, że Phottix Easy-Up kupiłem w zestawie Combo, z adapterem, choć nie potrzebowałem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10