Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Czw 17 Lip, 2008
LUMIX DMC-FZ18 - to może być to...
Autor Wiadomość
banan11 
Bywalec
Kompaktowiec

Wysłany: Pon 19 Maj, 2008   

raskolnikow napisał/a:
Aparat mam od pół roku, ostatnio zacząłem makro. Mam pytanie, czy ktoś z was próbował fz18 z Raynox DCR-250 ?
A gdybyś raczył użyć szukajki to byś wiedział, że nie jesteś pierwszym który ma tego Raynoxa.
Automatycznego ostrzenia można używać ale mając statyw i nieruchomy obiekt. Im wyższy zoom gorzej wtrafić się w ostrość.
Kombinuj a Ci się uda, oto kilka moich dowodów:

h.s. napisał/a:
Ani ręczne, ani automatyczne ustawienia nic nie dają

a jak nie ręczne ani automatyczne... to jakie??

Reklama

raskolnikow 
Nowy

próbuje próbuje na reduktorze idzie mi lepiej sam nie wiem dlaczego... trening czyni mistrza, dzięki banan za zachęcające zdjęcia:)

michalwisnia 
Początkujący

Witam

Mam pytanie jak mogę sprawdzić jaki mam soft w FZ18 i jak go zupgrejdować?

P.S. INFO DLA NERWOWYCH.Wiem że gdzieś w tym watku jest info na ten temat. TAK KORZYSTAŁEM Z FUNKCJI SZUKAJ I NIE ZNALAZŁEM!!! Niestety zbyt obszerny jest ten wątek żeby go jeszcze raz przeglądać.

eef 
Nowy

Kliknij na link "Wersja do druku" w prawym dolnym rogu okna z tematem, poczekaj aż wszystkie posty się załadują, następnie naciśnij ctrl+f i wpisz "Jak sprawdzić jaką wersję" i daj "szukaj" - w ie i ff zadziała :)

PS. To nie ma być złośliwe, ale ten trik przydaje się przy wszelkich tasiemcowych tematach, gdzie wyszukiwarka rzeczywiście radzi sobie średnio.

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Wto 20 Maj, 2008   

eef genialny sposób :)

Przy okazji... Znalazłem małą wadę FZ18... (może nie wada ale uciążliwe nieźle).
przy 28mm niestety ciężko dosięgnąć do filtra (przy polaryzacyjnym to nie lada wyczyn)..
należy kombinować z zoomem tak do 60 mm, pokręcić filtrem i wrócić do 28 mm
(mi jeszcze przeszkadza ta dodatkowa osłona z przodu na którą nakręcam tulipana czasami)...
niestety przy założeniu już dwóch filtrów (UV i CIP) przy 28 mm dostajemy spore winietowanie na krawędziach (obiektyw łapie brzegi filtrów).
nie wiem jak to ma się z filtrami typu slim (może są lepsze), ale jak na razie przy zakładaniu polara ściągam UV...
jeśli kogoś interesuje mogę podrzucić na forum kilka przykładowych zdjęć z polarem i bez plus opis tegoż właśnie szkiełka... (46 mm SELCO.. z allegro.. tanio bo tanio ale jest)

h.s.
Rozmowny

Wysłany: Wto 20 Maj, 2008   

>>a jak nie ręczne ani automatyczne... to jakie??<<

Tak jak napisałem najeżdżając aparatem. Jeśli nie masz odpowiedniej odległości to żadne ustawienie ostrości nie wyjdzie

Portal 
Bywalec

Wysłany: Sro 21 Maj, 2008   

Wlasnie trzymam FZ18 w rekach i zauwazylem ze jakby jest podwojna szybkosc zoomma - jak delikatnie sie przechyli to powoli rosnie zoom jak mocniej to bardzo szybko zmienia sie zoom
Czy u Was tez tak jest ?

zsoi3 
Bywalec

nie mam tego aparatu - ale gdzies czytalem, ze tak jest. zreszta to przeciez wygodne jest - mozesz precyzyjnie ustawic zooom (wolno) lub szybko np. ustawic maksymalny.

moj kodak dx7590 ma dokladnie tak samo (zoom 10x)

aktualizacja: sprawdziłem w sklepie - jest tak jak pisałem, o tym napisane jest także w prezentacji produktu na stronie Panasonica
Ostatnio zmieniony przez zsoi3 Sob 24 Maj, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

Portal 
Bywalec

zsoi3 napisał/a:
nie mam tego aparatu - ale gdzies czytalem, ze tak jest. zreszta to przeciez wygodne jest - mozesz precyzyjnie ustawic zooom (wolno) lub szybko np. ustawic maksymalny.

moj kodak dx7590 ma dokladnie tak samo (zoom 10x)

No to ja sie ciesze ze tak mam - myslalem ze mam przewidzenia :) gdy to zauwazylem

Mam pytanko do Was - czy ktos uzywal karty SDHC wiekszej niz te 4GB, np 8GB ? - jak sie sprawuje owa karta , czy nie ma jakis bledow podczas zapisu itp ?

[ Dodano: Sro 21 Maj, 2008 21:13 ]
Mrok79 napisał/a:
Zamówiłem zobaczymy czy warto było :mrgreen: .

I jak masz juz ta oslonke na LCD - jak sie sprawuje ?

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Czw 22 Maj, 2008   

Portal napisał/a:
Mam pytanko do Was - czy ktos uzywal karty SDHC wiekszej niz te 4GB, np 8GB ? - jak sie sprawuje owa karta , czy nie ma jakis bledow podczas zapisu itp ?

odpowiedź jest kilka stron wcześniej

banan11, dzięki za fotki.. aż chyba sam się przymierzę do kupna tego cuda :)

banan11 
Bywalec
Kompaktowiec

edmun napisał/a:
banan11, dzięki za fotki.. aż chyba sam się przymierzę do kupna tego cuda :)
Nie ma za co, szczerze polecam. Jeśli tylko łapki Ci się nie trzęsą i jesteś cierpliwy to nic tylko brać.

Jeszcze pare przykładów:

michalwisnia 
Początkujący

moment, moment... czy te zdjęcia co je ogladam są zrobione takim samym fZ18 jak jak kupiłem 3 tyg. temu?????????? Jeżeli tak to nieeeeeżlleeeeeeee.

banan11 
Bywalec
Kompaktowiec

Tak to ten sam aparat. Zresztą EXIF prawdę Ci powie...

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Preferuję makro ze statywu :)
Dziękuję za więcej fotek. Możesz mi podać ile zapłaciłeś za konwerter?
Kurcze... na dzień dziecka jak nic muszę sobie sprawić

luka124 
Nowy

Witam posiadaczy panasa
Mam pytanko czy kręciliście filmiki wieczorem przy oświetleniu latarni i jesli tak to czy pojawiły wam sie takie niebieskie pionowe kreski od światła lamp?Czym to może być spowodowane i jak tego uniknąć?
Dzięki

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi