Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Aparat mam od pół roku, ostatnio zacząłem makro. Mam pytanie, czy ktoś z was próbował fz18 z Raynox DCR-250 ?
A gdybyś raczył użyć szukajki to byś wiedział, że nie jesteś pierwszym który ma tego Raynoxa.
Automatycznego ostrzenia można używać ale mając statyw i nieruchomy obiekt. Im wyższy zoom gorzej wtrafić się w ostrość.
Kombinuj a Ci się uda, oto kilka moich dowodów:
h.s. napisał/a:
Ani ręczne, ani automatyczne ustawienia nic nie dają
Mam pytanie jak mogę sprawdzić jaki mam soft w FZ18 i jak go zupgrejdować?
P.S. INFO DLA NERWOWYCH.Wiem że gdzieś w tym watku jest info na ten temat. TAK KORZYSTAŁEM Z FUNKCJI SZUKAJ I NIE ZNALAZŁEM!!! Niestety zbyt obszerny jest ten wątek żeby go jeszcze raz przeglądać.
Kliknij na link "Wersja do druku" w prawym dolnym rogu okna z tematem, poczekaj aż wszystkie posty się załadują, następnie naciśnij ctrl+f i wpisz "Jak sprawdzić jaką wersję" i daj "szukaj" - w ie i ff zadziała
PS. To nie ma być złośliwe, ale ten trik przydaje się przy wszelkich tasiemcowych tematach, gdzie wyszukiwarka rzeczywiście radzi sobie średnio.
Przy okazji... Znalazłem małą wadę FZ18... (może nie wada ale uciążliwe nieźle).
przy 28mm niestety ciężko dosięgnąć do filtra (przy polaryzacyjnym to nie lada wyczyn)..
należy kombinować z zoomem tak do 60 mm, pokręcić filtrem i wrócić do 28 mm
(mi jeszcze przeszkadza ta dodatkowa osłona z przodu na którą nakręcam tulipana czasami)...
niestety przy założeniu już dwóch filtrów (UV i CIP) przy 28 mm dostajemy spore winietowanie na krawędziach (obiektyw łapie brzegi filtrów).
nie wiem jak to ma się z filtrami typu slim (może są lepsze), ale jak na razie przy zakładaniu polara ściągam UV...
jeśli kogoś interesuje mogę podrzucić na forum kilka przykładowych zdjęć z polarem i bez plus opis tegoż właśnie szkiełka... (46 mm SELCO.. z allegro.. tanio bo tanio ale jest)
Wlasnie trzymam FZ18 w rekach i zauwazylem ze jakby jest podwojna szybkosc zoomma - jak delikatnie sie przechyli to powoli rosnie zoom jak mocniej to bardzo szybko zmienia sie zoom
Czy u Was tez tak jest ?
nie mam tego aparatu - ale gdzies czytalem, ze tak jest. zreszta to przeciez wygodne jest - mozesz precyzyjnie ustawic zooom (wolno) lub szybko np. ustawic maksymalny.
moj kodak dx7590 ma dokladnie tak samo (zoom 10x)
aktualizacja: sprawdziłem w sklepie - jest tak jak pisałem, o tym napisane jest także w prezentacji produktu na stronie Panasonica
Ostatnio zmieniony przez zsoi3 Sob 24 Maj, 2008, w całości zmieniany 1 raz
nie mam tego aparatu - ale gdzies czytalem, ze tak jest. zreszta to przeciez wygodne jest - mozesz precyzyjnie ustawic zooom (wolno) lub szybko np. ustawic maksymalny.
moj kodak dx7590 ma dokladnie tak samo (zoom 10x)
No to ja sie ciesze ze tak mam - myslalem ze mam przewidzenia gdy to zauwazylem
Mam pytanko do Was - czy ktos uzywal karty SDHC wiekszej niz te 4GB, np 8GB ? - jak sie sprawuje owa karta , czy nie ma jakis bledow podczas zapisu itp ?
[ Dodano: Sro 21 Maj, 2008 21:13 ]
Mrok79 napisał/a:
Zamówiłem zobaczymy czy warto było .
I jak masz juz ta oslonke na LCD - jak sie sprawuje ?
Mam pytanko do Was - czy ktos uzywal karty SDHC wiekszej niz te 4GB, np 8GB ? - jak sie sprawuje owa karta , czy nie ma jakis bledow podczas zapisu itp ?
odpowiedź jest kilka stron wcześniej
banan11, dzięki za fotki.. aż chyba sam się przymierzę do kupna tego cuda
Preferuję makro ze statywu
Dziękuję za więcej fotek. Możesz mi podać ile zapłaciłeś za konwerter?
Kurcze... na dzień dziecka jak nic muszę sobie sprawić
Witam posiadaczy panasa
Mam pytanko czy kręciliście filmiki wieczorem przy oświetleniu latarni i jesli tak to czy pojawiły wam sie takie niebieskie pionowe kreski od światła lamp?Czym to może być spowodowane i jak tego uniknąć?
Dzięki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10