Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Aparat do fotografii miasta plus dobry hdr plus video
Autor Wiadomość
MotylMegahertz 
Nowy

Wysłany: Pon 16 Kwi, 2012   Aparat do fotografii miasta plus dobry hdr plus video

Witam wszystkich,

Jestem amatorem, który od roku nosi się z kupnem aparatu na lata. W tym czasie zastanawiałem się czego tak naprawdę oczekuje od aparatu oraz zrobiłem kurs, którego zadaniem było uwolnienie amatora o trybu auto i nauka myślenia przy robieniu zdjęć ;) w myśl zasady: "mało, ale za to dobrze".

Chciałbym wykonywać zdjęcia miasta. Do tego chciałbym żeby aparat nadawał się do HDR oraz dawał mi szanse wykonania od czasu do czasu fajnego filmiku w jakości przynajmniej HD. Mój budżet to około 3500 zł (razem z obiektywem).

Póki co wykrystalizowały mi się 3 aparaty, które chciałbym połączyć z obiektywem Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD lub Sigma 17-70 2.8-4.0. Mój budżet mógłby być elastyczny w zakresie około 300 zł. Pośród tych trzech aparatów znajdują się Nikon D5100, Pentax K-r oraz Sony A580. Skłaniam się raczej ku Nikonowi, ale mam taki mętlik w głowie, że już sam nie wiem. W ciągu ostatnich kilku miesięcy obejrzałem mnóstwo video testów, artykułów, testów, sampli, które doprowadziły do totalnej dezorientacji.

Przez długi czas chorowałem na Pentaxa K-r, ale wszyscy posiadacze lustrzanek z którymi rozmawiałem raczej odradzali ze względu na słabą sieć serwisową w Polsce oraz nikłą ilość obiektywów. Z tym, że raczej nie będę gościem który będzie kupował nie wiadomo jakie ilości obiektywów. Dwa, góra trzy.

Proszę o pomoc w moim szaleństwie :)

Reklama

maput 
Optyczny

Wysłany: Pon 16 Kwi, 2012   

Pentax przegrywa z D5100 matrycą.

MotylMegahertz 
Nowy

maput napisał/a:

Rozumiem, że to oznacza gorszą jakość zdjęć według tego co napisałeś.
Czy to jest obiektywne zdanie czy może zdanie człowieka "nastawionego na nikony" ?? ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Obiektywne. Obecnie najlepsze matryce APS-C, czyli IMX71 montuja w K5, D7000, D5100, A580, NEX5n

Aszex
[Usunięty]

Przeczytaj testy na optycznych sonego i nikona i kupuj ;)

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

MotylMegahertz napisał/a:
Przez długi czas chorowałem na Pentaxa K-r, ale wszyscy posiadacze lustrzanek z którymi rozmawiałem raczej odradzali ze względu na słabą sieć serwisową w Polsce oraz nikłą ilość obiektywów.
To jest bzdura.
maput napisał/a:
A to prawda.
Przegrywa też możliwościami video. Z trzech wymienionych przez Ciebie aparatów, K-r jest najsłabszym korpusem, wygrywa jedynie w kwestii kompatybilności wstecznej i ewentualnie z D5100, stabilizacją matrycy i wbudowanym sterownikiem lamp systemowych (za to już samą współpracą z lampami przegrywa).

MotylMegahertz 
Nowy

Aszex napisał/a:
Przeczytaj testy na optycznych sonego i nikona i kupuj ;)

I w tym tkwi problem, że przeczytałem testy już kilkukrotnie. Nie ma jednak bezpośredniego porównania D5100 i A580 co mnie z resztą nie dziwi. Z tego co się orientuje to jakość zdjęć chyba jest lepsza w Nikonie, a aparat kupuje się do zdjęć a nie do filmów. Z resztą w filmowania Nikon chyba też lepszy. Wybór obiektywów większy i chyba jakość body też na korzyść Nikona przemawia. Na korzyść Sony przemawia stabilizacja i szybkość seryjnych...tyle tylko raczej mnie się to nie przyda. Powoli chyba wyłania się mój zwycięzca, czyżby 5100, chyba nie najgorszy ;)

jaad75 
Klub Pierdzieli

Powoli chyba wyłania się mój zwycięzca, czyżby 5100, chyba nie najgorszy ;)
Nie najgorszy. Z drugiej strony można by jeszcze rozważyć starszy D90 (matryca ta sama co w K-r, ale aparat dużo bardziej zaawansowany od wszystkich wymienionych), albo w tej cenie kupić K-5 w kicie i składać na lepszy obiektyw, ewentualnie naciągnąć trochę budżet i kupić np. body z DA35/2.4...

MotylMegahertz 
Nowy

jaad75 napisał/a:
Powoli chyba wyłania się mój zwycięzca, czyżby 5100, chyba nie najgorszy ;)
Nie najgorszy. Z drugiej strony można by jeszcze rozważyć starszy D90 (matryca ta sama co w K-r, ale aparat dużo bardziej zaawansowany od wszystkich wymienionych), albo w tej cenie kupić K-5 w kicie i składać na lepszy obiektyw, ewentualnie naciągnąć trochę budżet i kupić np. body z DA35/2.4...

Myślę, że jak na mój stopień zaawansowania i potrzeb to 5100 będzie w sam raz. Nie ukrywam, że jest amatorem. Z tego co czytałem to na przykład K-5 jest aparatem dla fachowców. Chciałbym z całym zestawem zamknąć się w kwocie 3500 (MAX 3800). Kupiłbym za to K-5, ale wtedy przez miesiąc lub dwa oglądałbym tylko body leżące na półce ;)

jaad75 
Klub Pierdzieli

Myślę, że jak na mój stopień zaawansowania i potrzeb to 5100 będzie w sam raz.
D5100 ma niezaprzeczalny plus jakim jest świetna matryca, natomiast body jest mocno okrojone i kompromisowe - ktoś mocniej zainteresowany rozwojem fotograficznym IMHO powinien pomyśleć o czymś bardziej zaawansowanym...
Z tego co czytałem to na przykład K-5 jest aparatem dla fachowców.
To prosty w obsłudze, uniwersalny aparat.
Chciałbym z całym zestawem zamknąć się w kwocie 3500 (MAX 3800). Kupiłbym za to K-5, ale wtedy przez miesiąc lub dwa oglądałbym tylko body leżące na półce ;)
Nie, w tej cenie bez problemu możesz kupić korpus w kicie z 18-55 WR (uszczelnianym).

MotylMegahertz 
Nowy

Czyżby posiadacz Pentaxa ?? ;> :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Jeśli masz możliwość - bierz K5

jaad75 
Klub Pierdzieli

Czyżby posiadacz Pentaxa ?? ;> :)
Tak, ale nie o to chodzi - namawiałbym Cię np. na D7000 jeśli mieściłby się w budżecie, zachęcam też do zastanowienia nad D90 (mimo, że to już leciwa konstrukcja)... Niewątpliwie D5100 ma świetną matrycę, ale jak dla mnie nie spełnia kilku podstawowych warunków, które powinno mieć body "na lata". To po prostu sprzęt skierowany raczej do "niedzielnych pstrykaczy", niż kogoś kto chce głębiej zaangażować się w to hobby, a taki masz jak mi się wydaje zamiar.

MotylMegahertz 
Nowy

No zgadza się, zdecydowanie nie chce być niedzielnym pstrykaczem. Chociaż jeśli nawet ktoś robi zdjęcia tylko w niedziele a robi je świetnie to mógłbym być nazywanym "niedzielnym".

Też uważam, że lepiej chyba jednorazowo wydać trochę więcej i posiadać maszynę na długo niż kupić coś co za dwa lata będzie się chciało sprzedać na allegro ;)

Dziękuje za porady. Z pewnością wezmę je pod uwagę!

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

MotylMegahertz, idź do sklepu, najlepiej jakiegoś Fotojokera i weź do ręki D5000/D5100 i później D90/D7000. Spójrz przez wizjer. Ustaw ISO, zmień przysłonę i czas migawki.

I już będziesz wiedział dlaczego jaad75 określił D5100 jako dla "niedzielnych pstrykaczy" ;)

Odpowiedz do tematu