Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Weź zapoznaj się z konstrukcją migawki szczelinowej i sposobem w jaki realizowany jest HSS...
z czasem napewno "wezme" i sie zapoznam .. narazie wlasnie nie wiem dlatego prosze i pytam o pomoc na forum gdzie wielu ludzi mi pomaga .. nietety tak to juz jest, jesli czlowiek chcialby wiedziec wszystko o wszystkim to nie wiedzialby pewnie niczego dobrze , a jak dla mnie wiedza szczatkowa jest czasem gorsza od niewiedzy.. ale po to sa wlasnie tacy wspaniali ludzie jak Wy na forum
[ Dodano: Sro 18 Kwi, 2012 23:23 ]
hijax_pl napisał/a:
ROCO, ale wiesz, że lampa studyjna błyśnie standardowym, długim błyskiem? Po co Ci taki krótki czas?
Hej hijax_pl wlasnie jak pytal juz wczesniej potrzebuje do zamrozenia ruchu chodzi glownie o fotografie produktowa.. np wrzucane do akwarium owoce, wazywa itp..
Hej hijax_pl wlasnie jak pytal juz wczesniej potrzebuje do zamrozenia ruchu chodzi glownie o fotografie produktowa.. np wrzucane do akwarium owoce, wazywa itp..
To realizuje się krótkim błyskiem, a nie krótką migawką. Błysk powyżej synchro musi być bardzo długi, bo lampa musi świecić przez całą drogę lamelek.
hej jaad75 dziekuje CI za odpowiedz, widze ze jest to troche bardziej skomplikowane niz mi sie poczatkowo wydawalo .. w skrocie jesli tak sie da, jaki typ lamp proponujesz do wykozystania w takim studio? czy lampy studyjne beda lepsze niz lampy systemowe? wiem ze nie ten temat, zaczalem dzis tez pisac pod tematem "na czym polega HSS" bo nie chcialem zakladac nowego.. :]
czy lampy studyjne beda lepsze niz lampy systemowe?
To zależy od wielkości oświetlanych przedmiotów - speedlighty by dawać ultrakrótki błysk muszą być skręcone minimum do 1/4-1/8, więc siłą rzeczy dają niewiele światła. Jeśli chcesz oświetlić większe przedmioty lub mocniej przymykać szkło, musisz użyć szybkich studyjnych (większość studyjnych jest wolna lub bardzo wolna), z tym, że te najczęściej akceptowalnie krótki czas błysku mają wyłącznie na maksymalnej energii błysku lub studyjnych używających technologii IGBT, która podobnie jak w speedlightach powoduje skrócenie czasu błysku przy skręcaniu lampy, tyle, że mamy zupełnie inny pułap startowy, bo schodzimy w dól np. z 500Ws, a nie z 70Ws (jak w najmocniejszych speedlightach).
Witaj, rozumiem ze taki flash nie zastapi lamp studyjnych w kazdej sytuacji, ani vice versa - lampy studyjne nie beda nigdy mialy takiej mobilnosci jak lampy systemowe.. A jakies specjalne lampy studyjne to musialbyby byc do takiej fotografii 1/2000s przykladowo i czy kabel wtedy bylby ograniczony do powiedzmy 1.5m ? bo jak juz przeczytalem wyzwalacz bezprzewodowy w domu nie koniecznie jest mi potrzebny. Ale znow problem z kablem- slyszalem ze potem moga byc problemy z synchro przy dluzszym kablu? ale nie znam sie dlatego pytam.. no i .. czy lampa ok 400Ws bylaby wystarczajaca? w specyfikacji lamp studyjnych jest podawany czas blysku.. czy na to powinienem zwracac uwage? pozdrawiam i jescze raz dzieki za odpowiedz.
dodane: a co do Nissin jak w temacie.. to nie wiem raz podaja na forum (nikona) ze di866 pro Mark 2 obsluguje AutoFP i to zdalnie.. a raz ze tylko gdy podpiete do body.
Teraz w zasadzie tylko waham sie pomiedzy Di866 pro mk1 a mk2 .. warto doplacac prawie 200 zl za model mk2? wynika ze funkcjonalnie to w zasadzie to samo.. A z tego co dowiedzialem sie juz od jednego forumowicza na tym forum to wlasnie Di866 mk1/mk2 moge w przyszlosci rozszezyc o mobilne HSS kupujac transmiter TR331 ale to znow ponad 500zl. tak wiec narazie chcialbym miec "ultraszybka fotografie" w studio.
Witaj, rozumiem ze taki flash nie zastapi lamp studyjnych w kazdej sytuacji, ani vice versa - lampy studyjne nie beda nigdy mialy takiej mobilnosci jak lampy systemowe.
Lampy "studyjne" mogą być podobnie mobilne jak speedlighty, aczkolwiek zawsze będą większe i mniej poręczne.
ROCO napisał/a:
A jakies specjalne lampy studyjne to musialbyby byc do takiej fotografii 1/2000s przykladowo
Lampa, której zdolność mrożenia ruchu to 1/2000s, musiałaby mieć czas błysku t.5 w okolicach 1/6000s, ewentualnie być lampą sterowaną IGBT.
ROCO napisał/a:
czy kabel wtedy bylby ograniczony do powiedzmy 1.5m ?
Niekoniecznie.
ROCO napisał/a:
bo jak juz przeczytalem wyzwalacz bezprzewodowy w domu nie koniecznie jest mi potrzebny.
IMHO, nie ma co się p i e p r z y ć z kablami również w domu.
ROCO napisał/a:
slyszalem ze potem moga byc problemy z synchro przy dluzszym kablu?
Przy rozsądnych długościach i dobrej jakości kablach - raczej nie, aczkolwiek nie przetestowałem osobiście.
ROCO napisał/a:
czy lampa ok 400Ws bylaby wystarczajaca? w specyfikacji lamp studyjnych jest podawany czas blysku.. czy na to powinienem zwracac uwage?
Kwestia tego jaki ma czas błysku i w jaki sposób kontrolowana jest jego energia.
ROCO napisał/a:
obsluguje AutoFP i to zdalnie
ROCO napisał/a:
w przyszlosci rozszezyc o mobilne HSS kupujac transmiter TR331 ale to znow ponad 500zl. tak wiec narazie chcialbym miec "ultraszybka fotografie" w studio.
Jeszcze raz piszę - ultraszybka fotografia nie polega na używaniu trybu HSS.
Dzieki za odpowiedz zwroce na to uwage przy kupnie lamp, a wstepnie tez zdecydowalem sie na lampe Nissin, gdzies na necie widzialem filmik gdzie gosc za pomoca lampy a nawet 2 roznych modeli z HSS i wbudowanych fotocel w lampy studyjne wyzwalal blyski ktore poprawnie naswietlaly kadr do 1/8000s ! bez zbednych kabli i bezprzewodowego HSS i o cos takiego mi wlasnie chodzi. Lampy to byly "zwykle" CY-300 bodajze . pozdarwiam i jeszcze raz dzieki za odp.
ROCO, tak, to znany trick. Tylko wciąż nie możesz zrozumieć, że nie na tym polega ultraszybka fotografia. To działa tak samo, jak HSS, różnica jest taka, że zamiast długiego stroboskopu lampy systemowej, masz bardzo długi błysk wolnej lampy studyjnej. Migawka szczelinowa nie zatrzymuje prawidłowo bardzo szybkiego ruchu - przeczytaj może to:
http://www.robgalbraith.c...d=7-10053-10715
Zwróć uwagę jakie zniekształcenia powoduje próba zatrzymania szybkiego ruchu przy użyciu migawki szczelinowej na obrazku Einstein 640 vs continuous light - porównaj jak wygięte są cyfry np. 1/8000s vs 80Ws, a teraz wyobraź sobie ile światła musisz dostarczyć, żeby ten zniekształcony obraz z migawki szczelinowej uzyskać (w tricku z wyzwalaniem HSS w pewnym momencie czas działa na błysk tak samo, jak na światło zastane, czyli im krótszy czas naświetlania, tym gorzej naświetlona klatka). Poza tym w ultraszybkiej fotografii 1/8000s to często grubo za mało, by zatrzymać akcję - kilka skręconych do minimum speedlightów da zdolność mrożenia ruchu rzędu 1/40000s i często wystarczającą ilość światła. 8 speedlightów na 1/64, to tyle samo światła, co jeden na 1/8, a zdolność mrożenia ruchu, to powiedzmy 1/23000s vs. 1/5000s (konkretne dane dla SB-26).
ROCO, tak, to znany trick. Tylko wciąż nie możesz zrozumieć, że nie na tym polega ultraszybka fotografia. To działa tak samo, jak HSS, różnica jest taka, że zamiast długiego stroboskopu lampy systemowej, masz bardzo długi błysk wolnej lampy studyjnej. Migawka szczelinowa nie zatrzymuje prawidłowo bardzo szybkiego ruchu - przeczytaj może to:
http://www.robgalbraith.c...d=7-10053-10715
Zwróć uwagę jakie zniekształcenia powoduje próba zatrzymania szybkiego ruchu przy użyciu migawki szczelinowej na obrazku Einstein 640 vs continuous light - porównaj jak wygięte są cyfry np. 1/8000s vs 80Ws, a teraz wyobraź sobie ile światła musisz dostarczyć, żeby ten zniekształcony obraz z migawki szczelinowej uzyskać (w tricku z wyzwalaniem HSS w pewnym momencie czas działa na błysk tak samo, jak na światło zastane, czyli im krótszy czas naświetlania, tym gorzej naświetlona klatka). Poza tym w ultraszybkiej fotografii 1/8000s to często grubo za mało, by zatrzymać akcję - kilka skręconych do minimum speedlightów da zdolność mrożenia ruchu rzędu 1/40000s i często wystarczającą ilość światła. 8 speedlightów na 1/64, to tyle samo światła, co jeden na 1/8, a zdolność mrożenia ruchu, to powiedzmy 1/23000s vs. 1/5000s (konkretne dane dla SB-26).
Widze ze to dluzszy temat, dzieki za wszystkie informacje napewno do nich wroce gdy bede wlasnie takie zdjecia robic, i wtedy tez podziele sie spostrzezeniami, jak i jakimis samplami dzieki jeszcze raz bardzo za wszelkie info. Swoja droga kupilem tego Nissina Di866 mk 2 oraz manuala Yongnuo 560 ex bodajze.. - bardzo porzadna manualna lampa, i zestawik lamp sterowanych cyfrowo 250W do studia (2x) + remote do 1/320. a sam Nissin pod Nikona. Jak zaczne sie bawic dam znac, jeszcze raz dzieki.
Bo tak z porównań wychodzi że tylko tym, że wersja 2 jest dostępna dla Sony, no i wersja 2 jest określona mianem flagshipowca No i oczywiście różnica w cenie 200 zł
[ Dodano: Wto 22 Maj, 2012 17:06 ]
Mhmm... pogoolałem jeszcze trochę i wychodzi na to że mkII ma metalową stopkę, ciszej się zoomuje, mały palnik może zejść niżej z mocą, i jest szerszy kąt wyświetlania LCD
w sumie funkcjonalności to dużo nie przydaje, a i tak mkI jest już w cenie budżetu + przysłowiowego dozbierania
Myślę, że można uznać, że MkII to wersja pozbawiona najpoważniejszych wad i niedoróbek wersji MkI. Podobnie jak w przypadku Nissina 622. Jak miałbym kupować to wolałbym wersję 2, pomimo różnicy w cenie.
O ludzie jak to dobrze będąc zdecydowanym znowu nie wiedzieć co kupić
Jakoś sterowanie z korpusu mnie nie kręci, tym bardziej że 10D zdaje się tego nie obsługuje (gdzieś tam przeczytałem że to jest od 40D), a przy moich autofocusach w 25-letnich obiektywach, żaden dźwięk nie wydaje się głośny jeżeli metalowa/plastikowa stopka to taka różnica jak z bagnetami, to też dam jakoś radę... hmmm... to ma być moja pierwsza lampka...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 9