Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Test obiektywu Sony DT 16-50 mm f/2.8 SSM
Autor Wiadomość
Arek 
Redaktor

Wysłany: Sro 25 Kwi, 2012   

jaad75 napisał/a:
Tyle, że nie bardzo ten wpływ widać... :razz:

Bo mleko wylało się wcześniej. Zlikwidowanie kolorowych obwódek to kosmetyka, która nie odzyska strat rozdzielczości...

Reklama

johndoe 
Bywalec

Arek napisał/a:
Z tego wykresu nic nie wynika, bo porównujesz MTFy uzyskane na matrycach o różnej gęstości pikseli.

Sugerujesz, że taki 17-55L będzie miał więksżą rozdzielczość po na matrycy 24Mpix?
Na jakiej podstawie?
Zaproksymowałeś to sobie jakoś czy zinterpolowałeś? Czy może podpiąłeś do nexa?
Pixele na brzegu jakos specjalnie nie róznią się od tych z środka /może czagoś nie wiem/, gdzie osiągnięcie dużo wyższej rozdzielczości problemem dla matrycy nie jest 16 czy 18 Mpix nie jest.

Zacytuję sam siebie

dla najszerszego kąta f2.8 na brzegu za photozone
C17-55 2169 lw/ph
T 17-50 2239
N 17-55 1750 /Ale to na D200, więc możesz sobie coś dodać/
S 16-50 2381
P 16-50 1403 /Na K10, więc też sobie trocchę dodaj/

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

johndoe, chyba logiczne, że jeśli MTF jest w liniach na mm, to jeśli matryca ma całościowo więcej linii, to wyjdzie wyższa wartość tego parametru?

Arek 
Redaktor

johndoe, wszystko co mógłbym Ci napisać zostało już napisane zarówno na forum jak i w artykułach oraz testach na Optyczne.pl. Doucz się... Gwarantuję Ci jednak, że jak Sony przetestuję ma Minolcie Dynax 5D która ma 6 MPix i porównam do Sigmy czy Tamrona testowanego na 16 Mpix matrycy APS-C, to Sony przegra. Czy to świadczy, że Sony jest gorsze? Nie... Poczytaj, zrozumiesz dlaczego.

A cytowanie danych z PZ, gdzie jeszcze jako dodatkowa zmienna (oprócz różnej gęstości pikseli) dochodzi wyostrzanie i ich bezpośrednie porównywanie to już kuriozum...

johndoe 
Bywalec

Arek napisał/a:
Gwarantuję Ci jednak, że jak Sony przetestuję ma Minolcie Dynax 5D która ma 6 MPix i porównam do Sigmy czy Tamrona testowanego na 16 Mpix matrycy APS-C, to Sony przegra.

Przecież ja się grzecznie pytam, czy testoweś już obiektywy inne niż S na matrycach o gęstości tej z A77. Nie interesuje mnie co było na 6, czy 10megowych matrycach. Bo z tego co tu czytam za askjomat uznaje się, że obiektywy te osiągną wyższą rozdzielczość na gęstszej matrycy. Możesz mnie prostemu chłopu ze wsi wytłumaczyć na czym ta pewność jest oparta?
Arek napisał/a:

A cytowanie danych z PZ, gdzie jeszcze jako dodatkowa zmienna (oprócz różnej gęstości pikseli) dochodzi wyostrzanie i ich bezpośrednie porównywanie to już kuriozum...

Trudno, co robić.
za photozone:
All PZ sample images are taken as RAW files and converted via Photoshop ACR (default settings without automatic image correction and contrast set to 0)

jaad75 
Klub Pierdzieli

Arek napisał/a:
Bo mleko wylało się wcześniej. Zlikwidowanie kolorowych obwódek to kosmetyka, która nie odzyska strat rozdzielczości...
No właśnie, zastanawia mnie to zagadnienie - kolorowe obwódki wynikają z przesunięć punktu ostrości dla poszczególnych składowych widma, ale dość często czyta się, że projektanci obiektywu zrezygnowali z dokładnej korekcji optycznej CA jakiegoś obiektywu na rzecz wyższych wyników rozdzielczości - jak to pogodzić?

Arek 
Redaktor

johndoe napisał/a:
za photozone:
All PZ sample images are taken as RAW files and converted via Photoshop ACR (default settings without automatic image correction and contrast set to 0)

1. ale to nie oznacza, że pliki są niewyostrzone - wręcz przeciwnie są i to przy każdym korpusie inaczej. To fakt - sprawdzony.
2. PZ wyraźnie pisze, że rozdzielczości uzyskanych na różnych aparatach nie można ze sobą porównywać.

johndoe napisał/a:
Bo z tego co tu czytam za askjomat uznaje się, że obiektywy te osiągną wyższą rozdzielczość na gęstszej matrycy. Możesz mnie prostemu chłopu ze wsi wytłumaczyć na czym ta pewność jest oparta?

Nie jako aksjomat. Sprawdzamy to zarówno w testach aparatów jak i obiektywów. Mocno przymknięte obiektywy pracują w limicie dyfrakcyjnym. Tzn. w zakresie przysłon f/8-f/16 wyniki takiego Sony 16-50 powinny być mniej więcej takie same jak jakiegokolwiek innego obiektywu 16/17-50/55 (mówimy o świetle f/2.8). Jeśli więc Sony na f/8 osiąga około 56 lpmm a Sigma 17-50 f/2.8 testowana na 50D osiąga na f/8 tylko 46 lpmm, to wiem że różnica bierze się z matryc, a nie z faktu, że Sony jest takie świetne. W rzeczywistości to Sigma jest lepsza optycznie. Tyle, że ma 1 mm mniej, a zyskać ten 1 mm wymaga sporo gimnastyki i właśnie dlatego w teście unikałem porównywania do obiektywów zaczynających się na 17-18 mm.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Arek, wiesz, ostatnio czytałem artykuł o końcu Świata. Ale nie wywołanym przez jakieś asteroidy czy inne kataklizmy. Prognoza upadku cywilizacji opiera sie na zaobserwowanym pośród coraz nowszych pokoleń braku logicznego myślenia i ogólnie pojętej wiedzy. Coś w tym jest...

AM 
Maniak

hijax_pl napisał/a:
Arek, wiesz, ostatnio czytałem artykuł o końcu Świata. Ale nie wywołanym przez jakieś asteroidy czy inne kataklizmy. Prognoza upadku cywilizacji opiera sie na zaobserwowanym pośród coraz nowszych pokoleń braku logicznego myślenia i ogólnie pojętej wiedzy. Coś w tym jest...

To samo mówił mój dziadek. Od stuleci to samo.

komor 
Moderator

AM napisał/a:
To samo mówił mój dziadek. Od stuleci to samo.

Ale kiedyś się spełni. :)

johndoe 
Bywalec

Arek napisał/a:

Nie jako aksjomat. Sprawdzamy to zarówno w testach aparatów jak i obiektywów. Mocno przymknięte obiektywy pracują w limicie dyfrakcyjnym. Tzn. w zakresie przysłon f/8-f/16 wyniki takiego Sony 16-50 powinny być mniej więcej takie same jak jakiegokolwiek innego obiektywu 16/17-50/55 (mówimy o świetle f/2.8). Jeśli więc Sony na f/8 osiąga około 56 lpmm a Sigma 17-50 f/2.8 testowana na 50D osiąga na f/8 tylko 46 lpmm, to wiem że różnica bierze się z matryc, a nie z faktu, że Sony jest takie świetne.

Ale nie dyskutujemy o f8 tylko f2.8. S zostało określone jako mydlane na pełnej dziurze, mimo że ma niezły wynik /w porównaniu z eLką nawet całkiem niezły/. Bo /w domyśle/ skoro matryca taka gęsta to wynik powinien być lepszy. Żadnego z innych obiektywów nie testowałeś /testowaliście/ na takiej matrycy. Więc nie masz pojęcia czy przy gęstszej matrycy wynik bedzie lepszy, czy też max. możliwości takiego tamrona już zostały osiągnięte.
Pomijając, jak słusznie zauważyłeś, fakt, że od 16mm to zaczynają się jedynie Pentax i Tokina, z którymi ten S wygrywa w przedbiegach.

Arek 
Redaktor

hijax_pl napisał/a:

Ja to bardziej traktuję jako lenistwo i niechęć do przyswajania informacji. Przecież w każdym teście obiektywu zdzieram sobie palce o klawiaturę i wyraźnie pisze, gdzie jest próg przyzwoitości i jakie są maksymalne osiągi... A za chwilę pojawiają się wojownicy systemowi, którzy oczywiście nie doczytali cieszą się, że Sony miażdży Nikkora testowanego na D200 albo Canona testowanego na 20D...

johndoe - popatrz na to tak... Sigma na maksymalnym otworze względnym osiąga takie wyniki jak na f/5.6. Sony takie jak na f/11-16... Poza tym MTFy się mnoży. Nie ma więc czegoś takiego jak osiągnięcie maksymalnych możliwości obiektywu (w realnym świecie).

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Arek napisał/a:
Ja to bardziej traktuję jako lenistwo i niechęć do przyswajania informacji.
Wiesz, że lawinowo rośnie wyszukiwanie w googlach coraz to prostszych/powszechnych informacji?
Arek napisał/a:
Przecież w każdym teście obiektywu zdzieram sobie palce o klawiaturę i wyraźnie pisze, gdzie jest próg przyzwoitości i jakie są maksymalne osiągi...
I bardzo dobrze. Problem tylko w tym, że niektórzy wolą oglądać obrazki. I wyciągać wnioski absolutne na tej podstawie. Choć może nie w tym problem. Problem w tym, że wielu osobom nie chce się odszukać i zrozumieć jak te obrazki powstały i dlaczego. No ale to wymaga już więcej zaangażowania. Nie tylko czasu, ale i rozumu.

johndoe 
Bywalec

Arek napisał/a:

johndoe - popatrz na to tak... Sigma na maksymalnym otworze względnym osiąga takie wyniki jak na f/5.6. Sony takie jak na f/11-16...

wg. wkresów z Twojego portalu
16,17 mm f2.8
Sigma
2.8 31lpmm
4 40
5.6 39
8 37
11 36

Sony
2.8 30
4 36
5.6 39
8 40
11 36

Ja o zupie, Ty o dębie...
Zdecyduj się /czy zdecyduj za robiących test/, czy S jest mydlany na krawędzi, czy w centrum, czy dla szerokiego kąta, czy dla 50mm.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Arek, a co z tą CA?... :smile:

Odpowiedz do tematu