Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Sro 09 Maj, 2012
Sony a57
Autor Wiadomość
kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Wto 08 Maj, 2012   

agat1 napisał/a:
Jeżeli jednak brać pod uwagę sam aspekt wielkości to absolutna racja że porównując do aparatów pełnoklatkowych FF wielkość wizjera SLT już nie jest już zaletą, bo wielkości są podobne.

głupio to zabrzmi :wink: ale wielkośc w tym przypadku nie ma znaczenia, bez sensu że lansujesz tezę o wielkości, mniejsze wizjery na aps-c są lepsze, bo lepiej się z nim pracuję ale tylko dlatego że nie są evf i żeby było jasne to jest moja subiektywna opinia, niestety z tego co czytam nie jestem w niej odosobniony.
Po co wkoło lansujesz całyczas (pisane razem) tą samą marketingową papkę. Są wizjery mniejsze, wieksze, ciemniejsze i jasniejsze i takie które mają lagi i smużą w zmiennym oświetleniu.

agat1 wolisz większy wizjer z A77 niż powiedzmy mniejszy z lustrzanki FF, która to powiedzmy kryję 96% kadru, twój deal nikt ci nie zabroni robić sobie krzywdy. Wolny kraj każdy ma prawo marnować swój czas na własną modłę :neutral:

Reklama

dcs
[Usunięty]

agat1,

Dla A55 Sony na oficjalnych stronach podawało: "0.46" Xtra Fine EVF (Electronic viewfinder) (1,440,000 pixels)"[koniec info], jak się poszuka można znaleźć też to: "(of which 1,152,000 are used)"

Teraz dla A57 mamy: "0.46" Xtra Fine EVF (Electronic viewfinder) (1,440,000 pixels)"[koniec info], jak się poszuka, to znajdujemy to co poprzednio z zastrzeżeniem: "(when viewfinder magnification is set to maximum setting)" - :lol:

Sony żongluje liczbami.
Ostatnio zmieniony przez dcs Wto 08 Maj, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

RB 
Temu Panu już podziękujemy

hijax_pl napisał/a:

Ogólnie jednak w aparatach serii EL (a takim jest właśnie A57) adresowanych do amatorów fotografii to jaki wizjer tam jest ma drugorzędne znaczenie. Ot - jest coś w specyfikacji czym można się chwalić (bo "mam więcej to lepiej").

No niezbyt mi się tak wydaje. Jednak rozmiar (wizjera, wyświetlacza czy co to jest) się liczy. Niestety, rozmiar e danym przypadku został zrealizowany niejako kosztem niektórych wrażeń wzrokowych. I to jest problem.
Niemniej faktem jest, ze do alfy w EL wsadzono wizjer, który naprawdę jest duży i to na pewno jest jego istotną zaletą.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

RB napisał/a:
No niezbyt mi się tak wydaje. Jednak rozmiar (wizjera, wyświetlacza czy co to jest) się liczy.
Piszę to obserwując na wyjazdach ludzi używających takie lusterka. Często jest to focenie na zombie, a jak już patrzą w wizjer to i tak nie zastanawiają się nad kadrem - po prosty skierować i pstryknąć. Ot taka moda na puszeczki. A podkreślam taki wizerunek, bo jestem przekonany, że znakomity procent sprzedaży puszek EL trafia właśnie do takich ludzi. A skoro tak - to producenci starają się takim osobom ułatwiać posługiwanie się puszką. Dlatego przecież ładują do tych puszek EL więcej i więcej opcji: programy tematyczne, efekty, panoramy, hdry czy - jak w przypadku A57 - nawet automatyczne kadrowanie portretowe.

Nie uwierzę w to że ktoś, kto używa automatycznego kadrowania komponuje obraz w wizjerze, że dostrzega zalety 100% pokrycia kadru czy też wielkości wizjera. Dla mnie to wierutna bzdura.

A te powiedzmy 5% (nie wiem ile ale niech to obrazuje trend) użytkowników, która wie o co chodzi i świadomie używa aparatów to... nie do nich adresowane są te aparaty, prawda?
RB napisał/a:
Niemniej faktem jest, ze do alfy w EL wsadzono wizjer, który naprawdę jest duży i to na pewno jest jego istotną zaletą.
Ano jest... O ile ktoś sobie z tego zdaje sprawę.

RB 

hijax_pl napisał/a:
RB napisał/a:
No niezbyt mi się tak wydaje. Jednak rozmiar (wizjera, wyświetlacza czy co to jest) się liczy.
Piszę to obserwując na wyjazdach ludzi używających takie lusterka. Często jest to focenie na zombie

Bo w porównaniu do LCD'a dziurka w mizernych EL'kach jest po prostu katastrofalna. Tak katastrofalna, ze tylko przyzwyczajenie i wygoda trzymania nie powstrzymuja niektórych od gapienia się w nia :-)

hijax, wiesz dobrze że aparaty sie robi głównie po to aby je sprzedać z zyskiem. W EL kazda firma realizuje swój cel komercyjny na bazie tej samej grupy potencjalnych klientów. I tyle. Nie wiem, czemu masz jakąs wielką przyjemnośc rozpisywania się o swiadomych użytkownikach itede. IMO świadomośc wyboru Nikona 3100 bo mi na forumie napisali że jest o nieeeebo lepszy od Sony jest zerowa. Wszystko to marketing i obawiam się, ze wypisując na tym forumie też wszyscy stajemy sie jego elementem, niestety.
Ostatnio zmieniony przez RB Wto 08 Maj, 2012, w całości zmieniany 2 razy  

kozidron
[Usunięty]

RB napisał/a:

to fakt, to by była już tragedia gdyby jeszcze poza smużeniem i lagami mialby byc jeszcze mały to można by to nazwać apokalipsą :wink:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Widzisz RB, Twoim zdaniem wynika to z katastroficzności tunelików. Dla mnie nie zawracają te osoby na to zupełnie swojej uwagi.

Która teza jest prawdziwa? Albo które podejście przeważa w rzeczywistości?

Nie mam pojęcia.

RB 

kozidron napisał/a:
RB napisał/a:

to fakt, to by była już tragedia gdyby jeszcze poza smużeniem i lagami mialby byc jeszcze mały to można by to nazwać apokalipsą :wink:

No byłoby, ale w sumie to co by wtedy można marketingować :mrgreen:

dcs
[Usunięty]

Kolejny przykład żonglerki Sony.

Z materiałów prasowych A57:
"The A57 EVF is and improved one over the A55, featuring 1.44-million dots compared to 0.97-million dots on the A55 but slightly less mgnification (1.04x vs 1.1x). Overall, it is an improved viewfinder that will give you better visuals when you compose you images via the EVF."

:shock: -Jakie 0.97 miliona punktów w A55?

W specyfikacjach A55 Sony nie podawało tej liczby.

Wtedy kłamali, czy teraz?

Żeby postęp był zauważalny zmniejszyli "na papierze" parametry poprzedniego EVF?

..."Postęp"

johndoe 
Bywalec

hijax_pl napisał/a:
- Dla jednych waga korpusu to wada dla drugich zaleta.

Tyle że do lekkiego body możesz sobie przykleić kawałek żelaza, a jak będie mało, to i ołowiu:) W drugą stronę to nie zadziala.
hijax_pl napisał/a:
- Jedni potrzebują gąszczu ikonek na ekraniku inni cenią ascetyczny wizjer by skupić się na kadrze.

W jednym wizjerze możesz sobie ikonki powyłączać. I będzue jak w tym innym . W drugą stronę to nie zadziała.
hijax_pl napisał/a:

- Nie znam nikogo, kto kupił FF dla wielkości wizjera (choć być może są takie przypadki), przeważały zupełnie inne cechy (i nie chodzi tu o 12fps ;) )

No ale FF z wizjerem z D3100 to chyba sukcesu rynkowego nie wrózysz?
hijax_pl napisał/a:

Piszę to obserwując na wyjazdach ludzi używających takie lusterka. Często jest to focenie na zombie/.../ A podkreślam taki wizerunek, bo jestem przekonany, że znakomity procent sprzedaży puszek EL trafia właśnie do takich ludzi. A skoro tak - to producenci starają się takim osobom ułatwiać posługiwanie się puszką. Dlatego przecież ładują do tych puszek EL więcej i więcej opcji: programy tematyczne, efekty, panoramy, hdry czy - jak w przypadku A57 - nawet automatyczne kadrowanie portretowe.

Ale każdy, kto biega dzisiaj z 7d zaczynał z reguły z innej półki. I w miarę rozwoju hobby/zawodu zmieniał sprzęt w górę. S wykonuje b. dobry ruch bo w EL czy MiddleL oferują więcej niż konkurencja. Coś dla niedzielnych pstrykaczy, którzy skończą 18-55 czy 18-200 i coś dla tych, którzy chcą się uczyć. Dodając jeszcze niezłą ofertę niedrogich szkieł (głównie second hand minolty) to jest to, zwłaszcza w kraju "bogatym" jak Polska, co najmniej nie gorszy wybór niż C i N.
ps. Jeżeli znakomity procent posiadaczy EL potrafi tylko pstryknąć coś w automacie, to dlaczego zakładasz, że skorzystają z panoramy czy hdr?

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

hijax_pl napisał/a:
Ponawiam pytanie (merytoryczne): jak działa seria 12fps w A57? Czy jest zablokowany AF? A może zablokowana jest przysłona? Czy przysłona musi być maksymalnie otwarta podczas serii? Innymi słowy: czy te 12fps to użyteczne narzędzie we wszelkich warunkach, czy tylko chwyt marketingowy?

Hijax_pl zadajesz niewygodne pytania, poprostu jest 12fps, nieważne czy seria trwa 1/2s, 3,4s czy nawet sekundę i czy zdjęcia będą ostre. Poprostu jest 12fps i to jest więcej niż w 1d Mark III, gdzie jest tylko 10fps. Jest reklama - jest.
To samo z wizjerem, jest wielki, sporo większy niż w wspomnianej wyżej jedynce, tylko, że obraz w nim taki jak Cartoon Networku. Taki troche jak w filmie animowanym :razz:

Ale za to jaki wielki. Jest reklama, jest :razz:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

johndoe napisał/a:
Tyle że do lekkiego body możesz sobie przykleić kawałek żelaza, a jak będie mało, to i ołowiu:)
Zapewne masz rację. Ekscentryków i debili nie brakuje :roll:
Swoją drogą sposób w jaki swoje argumenty przedstawiasz zaczyna ocierać się o chorą abstrakcję. Zbliżasz się do granicy, przekroczenie której sygnalizowane jest dodaniem do listy ignorowanych...
johndoe napisał/a:
W jednym wizjerze możesz sobie ikonki powyłączać
A da się włączyć lepszą jakość obrazu? Zapewne tak, choć nie wyczytałem tego z instrukcji aparatów. Masz może jakieś "lepsze" (inaczej mówiąc jedynie słuszne) instrukcje? Podziel się nimi...
johndoe napisał/a:
No ale FF z wizjerem z D3100 to chyba sukcesu rynkowego nie wrózysz?
Ciekawe dlaczego taka Leica M9 jednak się sprzedaje... Hm.. Hm Hm.
johndoe napisał/a:
Jeżeli znakomity procent posiadaczy EL potrafi tylko pstryknąć coś w automacie, to dlaczego zakładasz, że skorzystają z panoramy czy hdr?
Bo to też zapewne osoby, które mają kłopoty z obsługą kompa, albo nie wyobrażają sobie zakupu programu nawet za 60zł, albo po prosty to gadżeciarze, dla których ważniejsze są funkcje aparatu niż obrazki tym aparatem robione. Albo milion innych powodów. A jak nie - to przecież nic się nie stanie jak nie skorzystają z panoramy czy HDR, jak nie zauważą magiczności wizjera, jak nie skorzystają z 12fps...
Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Hijax_pl zadajesz niewygodne pytania
Po prostu chciałem merytorycznie, ale wychodzi na to, że nie da się...

A teraz coś co pewnie wzburzy wielu ;)

Coś mi się widzi, że się wytwarza taki Cult of Ma...e..Sony. Może firma pozazdrościła wiernej klienteli Apple? Samsung już zazdrości ;) W każdym razie jak się wytworzy grupa ślepo wierzących w każdą speckę, w każdy materiał marketingowy to sprzedaż kolejnych wcieleń tych samych produktów (a w tym firma ta przoduje) będzie wytwarzała większy zysk. Zysk, który tak bardzo jest tej firmie obecnie potrzebny ;)

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Postanówmy my wszyscy Nikoterroryści i Canoterroryści nie pisac już w tematach o Sony. Ci co się tym sprzętem zachwycają po paru postach pisanych z uwiebienia, znudzą się i tematy zemrą śmiercią naturalną. Szkoda tylko tych nowych mniej świadomych którzy ulegną omam po lekturze.

To pisze ja, Wujek_Pstrykacz, jako forumowicz, nie moderator :razz:

dcs
[Usunięty]

Z instukcji A57:
[Zdjęcia seryjne]
Szybkość zdjęć seryjnych Ciągły Prior. AE z zoomem cyfr.: Maksymalnie 12
obrazów na sekundę/Ciągły priorytet AE:
Maksymalnie 10 zdjęć na sekundę/
HI: Maksymalnie 8 zdjęć na sekundę/
LO: Maksymalnie 3 zdjęć na sekundę
• Warunki pomiarów. Prędkość wykonywania
zdjęć seryjnych może być mniejsza w zależności
od warunków fotografowania (rozmiar obrazu,
ustawienie ISO, redukcja szumów przy wysokiej
czułości ISO lub ustawieniu [Komp. ob.:
Zniekształc.]).
Maksymalna liczba zdjęć, które można wykonać w sposób ciągły
W trybie Ciągły Prior. AE z zoomem cyfr.
Wysoka: 23 obrazy/Standard: 25 obrazów
W trybie AE z priorytetem zdjęć seryjnych
T12(Ciągły
Prior. AE z
zoomem cyfr.)
Aparat rejestruje zdjęcia w sposób ciągły z maksymalną
szybkością 12 zdjęć na sekundę.
• Minimalna skala zoomu aparatu jest ustawiona na 1,4x,
a rozmiar obrazu można ustawić na M (średni) lub S
(mały).
10(Ciągły
Priorytet AE)
Aparat rejestruje zdjęcia w sposób ciągły z maksymalną
szybkością 10 zdjęć na sekundę. Rozmiar obrazu można
ustawić na L (duży).
[Format obrazu]: [3:2]
Rozmiar obrazu Wskazówki praktyczne
L:16M 4912 × 3264 pikseli W przypadku odbitek
maksymalnie w formacie A3+
M:8.4M 3568 × 2368 pikseli W przypadku odbitek
maksymalnie w formacie A4
S:4.0M 2448 × 1624 pikseli W przypadku odbitek
maksymalnie w formacie L/2L
[Format obrazu]: [16:9]
Rozmiar obrazu Wskazówki praktyczne
L:14M 4912 × 2760 pikseli Do odtwarzania na
telewizorach wysokiej
rozdzielczości
M:7.1M 3568 × 2000 pikseli
S:3.4M 2448 × 1376 pikseli
Uwaga
•W przypadku wyboru zdjęcia w formacie RAW z ustawieniem [Jakość],
rozmiar zdjęcia RAW odpowiada ustawieniu L. Ten rozmiar nie jest
wyświetlany na wyświetlaczu.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

dcs, well, instrukcję sobie już dawno przejrzałem, ale odpowiedzi na moje pytania nie znalazłem: w każdym te odnośnie pracy/blokowania przysłony ;)
Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Postanówmy my wszyscy Nikoterroryści i Canoterroryści nie pisac już w tematach o Sony. Ci co się tym sprzętem zachwycają po paru postach pisanych z uwiebienia, znudzą się i tematy zemrą śmiercią naturalną.
Masz rację. Aż przypomniało mi się to powiedzenie "nie kłóć się z...".

Szkoda jednak, że nie można ignorować poszczególnych tematów tylko całe działy.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi