Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Panie i Panowie, potrzebuję porady. Trochę już w fotografii siedzę, troszkę słoików jest, ale zawsze unikałem błyskania, bo jakoś nie lubiałem. Teraz mam ślub siostry niedługo i poproszono mnie o obstrykanie imprezy. Przydałoby się zatem jakieś błyskadełko. Inna sprawa, że przydałoby się coś do rajdów też... No i plenorowe portrety też bym spróbował jakoś podopalać.
No i tutaj mam problem, bo dopiero zacząłem zagłębiać się w temat, a temat jest pokaźny, ślub za trzy miesiące a jeszcze warto byłoby się nauczyć obsługi lampy do tego czasu
Proszę zatem doświadczonych kolegów o poradę, jaka lampa będzie technicznie spełniała moje oczekiwania.
Lampa byłaby stosowana do:Okazjonalnie ślub (rodzina, przyjaciele, nie biznesowo)
Portrety w plenerze z jakimś parasolem czy softboxem w przyszłości.
Rajdy samochodowe (na szeroko, narazie tylko kit 18-105, ale będzie też w przyszłości 10-20 myślę)
Cenowo wolałbym nie wydawać takiej kasy jak na SB900 ale jak nie będzie innej opcji to może trzeba będzie...
Po oględnym przeglądnięciu cen i pobieżnie parametrów (pobieżnie, bo za wiele mi jeszcze nie mówią) początkowo wpadły mi w oko:
-SB700
-Metz 50 AF1
-Sigma EF 610 DG Super Flashgun
-Metz 58 AF2 (to raczej górna granica cenowa jak dla mnie)
-Yongnuo 565 (najtańsza, ale czy się nada?)
Co myślicie? Dodam, ze pojęcie o doświetlaniu mam nikczemnie małe, ale szybko się uczę, i chciałbym mieć lampę, której nie będę musiał zaraz sprzedawać, bo nie wystarcza...
No przeglądałem kilka wątków, nigdzie nie natrafiłem na kryterium przydatności do motorsportu... Jak wspomniałem mam nikczemne pojęcie i nie wiem co taka lampa musi miec... napewno szeroki kąt krycia, no i HSS? chociaż rajdy i tak na 1/200 maks, a wtedy każda lampa da radę z czasem synchronizacji, tak? Zresztą granica cenowa u mnie jest wyższa, w sumie nawet jakieś 1200 po przeliczeniu na złotówki. Mogę szukać dalej, ale pomyślałem, ze przy okazji czegoś się nauczę tutaj w tym wątku.
Ale ok, będę dalej wertował
Czas synchronizacji zależny jest od aparatu, więc w zależności od tego w jakim jesteś systemie i jaki model aparatu masz, może to być 1/180, 1/200, 1/250 lub wyżej, w przypadku puszek pro. Kąty krycia wszystkie lampy mają podobne, różnią się elektroniką, wygodą, jakością obudowy i ewentualnych uszczelnień.
W przypadku pierwszej lampy i zastosowań reporterskich to ja bym jednak próbował wcelować w SB-900 (skoro Nikon), bo mocy nigdy nie za wiele w reportażu. Szczególnie, że w przypadku HSS efektywna ilość światła mocno spada. Ewentualnie SB-700, jeśli budżetu nie starczy. Na temat Metzów i Sigm niezbyt wiele informacji na tym forum i czasem sprzeczne. O tym modelu Yongnuo masz wątek na forum:
Yongnuo YN565EX - mini recenzja.
Przeglądałem o Yongnuo. Do D300s byłaby to lampa.
No SB700 jest idealnie w budżecie. Choć w tymże budżecie też używkę SB900 dostanę. Choć z drugiej strony nie ukrywam, że lampę wolałbym nową szczerze mówiąc. Zreszta w kilku sklepach sprawdzałem w UK i już tylko 910 jest w sprzedaży, nigdzie nie maja SB900. Czy lampy mają określoną żywotność? tzn. jakie jest ryzyko przy kupnie używanej lampy? Gdybym jednak celował w SB900 to tylko używka wchodzi w grę.
A SB910 jest gorsza albo jakoś znacząco droższa od SB900? Cen nie śledzę. Co do używanej lampy to owszem, palnik to jest coś, co ma określoną żywotność, a dodatkowo przy intensywnej pracy reporterskiej, jeśli lampa błyska często i ze sporą energią, może zużywać się szybciej, z przyczyn termicznych.
No nie, że 910 jest gorsza, bo ponoć lepsza (problem przegrzewania usunięty) ale myślałem, że w takim układzie 900 będzie można dostać taniej...
Ceny w UK na chwilę obecną:
SB 910 - 350
Metz 58 - 270
SB 700 - 230
Nissin Di866 - 190
Metz 50 - 180
Yongnuo - 100
To weź SB700, nawet jak potem kupisz 910 to slave zawsze się przyda. Manualne Yongnuo YN-560 polecam jak będziesz chciał pobawić się strobingiem, a wersje z automatyką to już nie wiem, nie mam doświadczenia, a recenzja Ujswo ma tę dla nas wadę, że on w Chinach to bardzo tanio kupuje, więc ma inny punkt oceny.
To ja ci powiem, bierz metza 50 mam ja od kilki dni i jestem zadowolony. Komunie sw robilem w lokalnym kosciele w UK. Dala rade... A hss jest dobry na bliskie portety np w pelnym sloncu. W jessops 180 a na ebay'u chodzi od 150
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10