Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon D5100 + 18-55mm VR czy Nikon D90 + 18-105mm VR ?
Autor Wiadomość
porto
Początkujący

Wysłany: Sob 19 Maj, 2012   Nikon D5100 + 18-55mm VR czy Nikon D90 + 18-105mm VR ?

Który z tych zestawów jest waszym zdaniem lepszy? 18-105mm VR chyba daje zdecydowanie większe pole manewru i lepszą jakość. Nikon D5100 ma natomiast lepszą matrycę...
Zdjęcia jakie chcę robić to krajobraz, portret, architektura.

Reklama

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Sob 19 Maj, 2012   

no wszystko, co napisales, sie zgadza. dodatkowo d90 ma lepszy wizjer (pentapryzmat, nie pentalustro), gorny wyswietlacz, jest wiekszy (generalnie lepiej sie trzyma, zwlaszcza facetowi) i nie wiem, czy w ogole jest to dla ciebie kryterium, ale ma wbudowany silnik AF wiec bedzie lepiej wspolpracowal ze szklami AF i AF-D. czy 18-55 czy 18-105 to taki dylemat krotkoterminowy, jak sie wciagniesz to i tak poszukasz czegos innego

porto
Początkujący

moronica napisał/a:
no wszystko, co napisales, sie zgadza. dodatkowo d90 ma lepszy wizjer (pentapryzmat, nie pentalustro), gorny wyswietlacz, jest wiekszy (generalnie lepiej sie trzyma, zwlaszcza facetowi) i nie wiem, czy w ogole jest to dla ciebie kryterium, ale ma wbudowany silnik AF wiec bedzie lepiej wspolpracowal ze szklami AF i AF-D. czy 18-55 czy 18-105 to taki dylemat krotkoterminowy, jak sie wciagniesz to i tak poszukasz czegos innego

Rozumiem że zdecydowanie polecasz d90 +18-105mm VR?

moronica 

nie zdecydowanie, zalezy na czym ci zalezy - lepszej ergonomii czy lepszym obrazku

porto
Początkujący

Na lepszej jakości zdjęć.

moronica 

porto, no to masz odpowiedz. doloz do 18-105 i bedziesz super zadowolony ;)

muzyk 

porto napisał/a:
Na lepszej jakości zdjęć.

d5100 plus 18-105?
Ponoć matryca w d5100 jest zarąbista, by nie rzec ŚWIETNA.

Lasq 
Nowy

Wysłany: Sob 09 Cze, 2012   Dwie możliwości - podobna cena, co wybrać?

Witam,

zdecydowałem się kupić lustrzankę i przeczytałem masę wątków na forum. Wybrałem dwa aparaty od Nikona: D90 lub D5100. Wiem, że w ogromnym stopniu różnią się między sobą (filmowanie, ergonomia itp.). Jestem amatorem i będzie to jednorazowy zakup, jednak istnieje także możliwość, że dokupię kiedyś dodatkowy obiektyw, ale to wszystko. W jednym ze sklepów znalazłem dwie opcje i nie wiem, która jest bardziej korzystna (chcę go kupić na raty, dlatego proszę o pomoc tylko w tych dwóch opcjach):
1. Nikon D5100 body + 18-55 mm VR + 55-300 mm VR za 3649zł
2. Nikon D90 + AF-S DX 18-105 mm VR Kit za 3595 zł

Chcę robić zdjęcia zarówno w plenerze - wycieczki, jak i w domu - zdjęcia portretowe i zwierząt (np. kot - akurat mam jednego na stanie:)). Chciałem nakręcać też czasem filmy - podobno 5100 lepiej to wychodzi, ale mam nadzieję, że d90 też da radę (oby była to nieduża różnica...). Wyczytałem też, że w d90 zmiana ustawień jest dużo prostsza i nie trzeba za każdym razem wchodzić w menu, a 5100 jest bardziej "zbajerzony". Wiem też , że lepiej byłoby kupić oddzielny obiektyw np. Tamrona 18-55 i tu pytanie, czy będzie mi on potrzebny w opcji 2?? Czy raczej poradzę sobie tym obiektywem z zestawu? - chodzi mi o jasność zdjęć oraz ich rodzaj.

Czy dla amatora d90 nie będzie zbyt profesjonalny? Jestem gościem, który szybko sie zajawia i boję się, że znowu kupię coś, czego i tak w pełni nie wykorzystam...

komor 
Moderator

Wysłany: Sob 09 Cze, 2012   

Lasq, takich pytań było już od groma. Wystarczyło poszukać. Scalam Twoje pytanie do jednego z istniejących już wątków.
Inny duży wątek: Nikon D90 czy D5100, ponadto: D90, D5100 czy coś innego?.

Lasq 
Nowy

Wiem, że było dużo, ale nie chciałem prosić o porównanie aparatów, tylko cena - opłacalność... Czytałem te posty, które zamieściłeś. Wybrałem te dwie opcje, ale to dość dużo kasy i chcę się upewnić czy dobrze wybieram.. szczerze to zamówiłem już d90 do sklepu, ale teraz mam wątpliwości odnośnie tych filmów.. w ofercie d90 jest też z obiektywem AF-S DX 18-55 mm VR za 3100 zł, ale ja nawet po przeczytaniu setki postów nie będę w stanie ocenić, który jest dla mnie lepszy, bo będzie to moja pierwsza lustrzanka..

[ Dodano: Sob 09 Cze, 2012 14:36 ]
mógłbyś cofnąć to scalenie postu? muszę kupić aparat w ciągu 3-4 dni..

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Filmowanie w lustrzankach w kontekście robienia tego przez amatorów proponuję traktować jako ciekawostkę. To nie jest takie łatwe, miłe i przyjemne jak w amatorskich kamerkach.

Lasq 
Nowy

Wiem, ale skoro już mam kupić taki sprzęt chciałebym, żeby był wielofunkcyjny:)

Co do samego body, to skłaniam się ku d90 z powodu porad na forum, ale ta "super" matryca ciągle mnie nurtuje.. Ponadto nie wiem, który obiektyw mam wziąć... w tych zestawach z moich poczatkowych postów są w zestawie i boję się, że mogą okazać się za ciemne... Niedługo wyjeżdzamy na seszele (tam akurat będzie jasno:)), ale póżniej wiadomo zdjęcia w plenerze (np. las), budynakch, okazyjne...

MM 
GORSZY SORT POLAKA

W gotowych zestawach jasnych szkieł nie uświadczysz. D90 filmowanie i jego jakość ma cieniutką. 18-105 VR to najlepszy tani amatorski i uniwersalny zoom. Tyle.

Lasq 
Nowy

Rozumiem, a czy sensownym będzie kupno takiego obiektywu i dokupienie tamrona 18-55, który tak szeroko polecaja na forum?

Sunders 

Lasq napisał/a:
czy sensownym będzie kupno takiego obiektywu i dokupienie tamrona 18-55, który tak szeroko polecaja na forum?

IMHO będzie to bez sensu. Lepiej od razu kup sobie tamrona 17-50/2,8 a 18-105VR odpuść. :smile:

Odpowiedz do tematu