Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 19 Maj, 2012 Nikon D5100 + 18-55mm VR czy Nikon D90 + 18-105mm VR ?
Który z tych zestawów jest waszym zdaniem lepszy? 18-105mm VR chyba daje zdecydowanie większe pole manewru i lepszą jakość. Nikon D5100 ma natomiast lepszą matrycę...
Zdjęcia jakie chcę robić to krajobraz, portret, architektura.
no wszystko, co napisales, sie zgadza. dodatkowo d90 ma lepszy wizjer (pentapryzmat, nie pentalustro), gorny wyswietlacz, jest wiekszy (generalnie lepiej sie trzyma, zwlaszcza facetowi) i nie wiem, czy w ogole jest to dla ciebie kryterium, ale ma wbudowany silnik AF wiec bedzie lepiej wspolpracowal ze szklami AF i AF-D. czy 18-55 czy 18-105 to taki dylemat krotkoterminowy, jak sie wciagniesz to i tak poszukasz czegos innego
no wszystko, co napisales, sie zgadza. dodatkowo d90 ma lepszy wizjer (pentapryzmat, nie pentalustro), gorny wyswietlacz, jest wiekszy (generalnie lepiej sie trzyma, zwlaszcza facetowi) i nie wiem, czy w ogole jest to dla ciebie kryterium, ale ma wbudowany silnik AF wiec bedzie lepiej wspolpracowal ze szklami AF i AF-D. czy 18-55 czy 18-105 to taki dylemat krotkoterminowy, jak sie wciagniesz to i tak poszukasz czegos innego
Rozumiem że zdecydowanie polecasz d90 +18-105mm VR?
Wysłany: Sob 09 Cze, 2012 Dwie możliwości - podobna cena, co wybrać?
Witam,
zdecydowałem się kupić lustrzankę i przeczytałem masę wątków na forum. Wybrałem dwa aparaty od Nikona: D90 lub D5100. Wiem, że w ogromnym stopniu różnią się między sobą (filmowanie, ergonomia itp.). Jestem amatorem i będzie to jednorazowy zakup, jednak istnieje także możliwość, że dokupię kiedyś dodatkowy obiektyw, ale to wszystko. W jednym ze sklepów znalazłem dwie opcje i nie wiem, która jest bardziej korzystna (chcę go kupić na raty, dlatego proszę o pomoc tylko w tych dwóch opcjach):
1. Nikon D5100 body + 18-55 mm VR + 55-300 mm VR za 3649zł
2. Nikon D90 + AF-S DX 18-105 mm VR Kit za 3595 zł
Chcę robić zdjęcia zarówno w plenerze - wycieczki, jak i w domu - zdjęcia portretowe i zwierząt (np. kot - akurat mam jednego na stanie:)). Chciałem nakręcać też czasem filmy - podobno 5100 lepiej to wychodzi, ale mam nadzieję, że d90 też da radę (oby była to nieduża różnica...). Wyczytałem też, że w d90 zmiana ustawień jest dużo prostsza i nie trzeba za każdym razem wchodzić w menu, a 5100 jest bardziej "zbajerzony". Wiem też , że lepiej byłoby kupić oddzielny obiektyw np. Tamrona 18-55 i tu pytanie, czy będzie mi on potrzebny w opcji 2?? Czy raczej poradzę sobie tym obiektywem z zestawu? - chodzi mi o jasność zdjęć oraz ich rodzaj.
Czy dla amatora d90 nie będzie zbyt profesjonalny? Jestem gościem, który szybko sie zajawia i boję się, że znowu kupię coś, czego i tak w pełni nie wykorzystam...
Lasq, takich pytań było już od groma. Wystarczyło poszukać. Scalam Twoje pytanie do jednego z istniejących już wątków.
Inny duży wątek: Nikon D90 czy D5100, ponadto: D90, D5100 czy coś innego?.
Wiem, że było dużo, ale nie chciałem prosić o porównanie aparatów, tylko cena - opłacalność... Czytałem te posty, które zamieściłeś. Wybrałem te dwie opcje, ale to dość dużo kasy i chcę się upewnić czy dobrze wybieram.. szczerze to zamówiłem już d90 do sklepu, ale teraz mam wątpliwości odnośnie tych filmów.. w ofercie d90 jest też z obiektywem AF-S DX 18-55 mm VR za 3100 zł, ale ja nawet po przeczytaniu setki postów nie będę w stanie ocenić, który jest dla mnie lepszy, bo będzie to moja pierwsza lustrzanka..
[ Dodano: Sob 09 Cze, 2012 14:36 ]
mógłbyś cofnąć to scalenie postu? muszę kupić aparat w ciągu 3-4 dni..
Filmowanie w lustrzankach w kontekście robienia tego przez amatorów proponuję traktować jako ciekawostkę. To nie jest takie łatwe, miłe i przyjemne jak w amatorskich kamerkach.
Wiem, ale skoro już mam kupić taki sprzęt chciałebym, żeby był wielofunkcyjny:)
Co do samego body, to skłaniam się ku d90 z powodu porad na forum, ale ta "super" matryca ciągle mnie nurtuje.. Ponadto nie wiem, który obiektyw mam wziąć... w tych zestawach z moich poczatkowych postów są w zestawie i boję się, że mogą okazać się za ciemne... Niedługo wyjeżdzamy na seszele (tam akurat będzie jasno:)), ale póżniej wiadomo zdjęcia w plenerze (np. las), budynakch, okazyjne...
W gotowych zestawach jasnych szkieł nie uświadczysz. D90 filmowanie i jego jakość ma cieniutką. 18-105 VR to najlepszy tani amatorski i uniwersalny zoom. Tyle.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9