Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon EF 28-70mm Paprochy, paprochy i jeszcze raz paprochy.
Autor Wiadomość
lechwarg 
Nowy

Wysłany: Pon 21 Maj, 2012   Canon EF 28-70mm Paprochy, paprochy i jeszcze raz paprochy.

Witam, podczas zmiany obiektywu (Canon EF 28-70mm f/ 3,5 - 4,5 II) spojrzałem przez niego i zauważyłem 2 dość spore paproszki. Przepatrzyłem fotki w aparacie, zrobione na przysłonie 3,5 i było czysto jak powinno być. Ustawiłem f22 strzeliłem serie w niebo, i do moich plamek na matrycy (sprawdzane na innych obiektywach, wiec na pewno matrycowe) dołączyły cuda jak na załączonych zdjęciach. Ciekawi mnie fakt ze każde z 3 zdjęć są zrobione na tym samym parametrze z ostrością na nieskończoność a efekty są różne. na jednym są plamki matrycowe na kolejnym paprochowe. Nie chcą spaść ze szkła a jak widać na fotkach przemieszczaja się. Jakie są patenty na usuniecie zanieczyszczeń? Znajdują się w środkowej części grup szkieł. Są dość spore :sad:

czyste.JPG
czyste f22
Plik ściągnięto 3323 raz(y) 310,54 KB

co to kuwa jest.JPG
Najbródniejsze jakie wyszło. Ten sam parametr co wczesniej
Plik ściągnięto 3323 raz(y) 302,72 KB

bród.JPG
Przemieszczone paprochy bez krecenia fokusem.
Plik ściągnięto 3323 raz(y) 312,21 KB

Ostatnio zmieniony przez lechwarg Pon 21 Maj, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

dcs
[Usunięty]

Wysłany: Pon 21 Maj, 2012   

lechwarg napisał/a:
códa
:?:
lechwarg napisał/a:
załoaczonych

lechwarg napisał/a:
napewno
:?:

ashley 
Bywalec

Ja bym to do National Geographic podeslal albo NASA i powiedzial ze ufo pstryknalem ;)
Ale bylaby beka.
A tak powaznie to chyba bez rozbiorki raczej sie nie obedzie. Ktos kiedys pisal o czyszczeniu samodzielnym, nawet byly foki jak rozebrac po kolei ale nie pamietam gdzie. :( Poszukam moze sie znajdzie.

lechwarg 
Nowy

Przepraszam za błędy. Z tego co nawet teraz zauwarzyłem to szkła się lekko obróciły, bo układ pozostał podobny. Tylko czemu raz byly a innym razem nie?

ashley 
Bywalec

Cytat:
zauwarzyłem

Teraz to i mnie ruszylo. Ludzie kolejny dyslektyk?!?
Rozmyslilem sie. Najpierw do szkoly a potem poszukaj po necie. Albo do serwisu

lechwarg 
Nowy

Przyłożę się, i obiecuję że nie będzie już takich wpadek. Jestem ciekaw, jak samemu ( w miarę możliwości) można się pozbyć takich defektów. Internet jest pełen różnych informacji na ten temat, lecz z braku doświadczenia nie jestem w stanie oszacować co jest dobre. Nigdy mi się to nie przydarzyło. A z tego co widzę to są ogromne.

dcs
[Usunięty]

lechwarg napisał/a:
Przyłożę się, i obiecuję że nie będzie już takich wpadek.Jestem ciekaw, jak samemu ( w miarę możliwości) można się pozbyć takich defektów. /.../ Nigdy mi się to nie przydarzyło.

-Włącz słownik. :wink:
Ostatnio zmieniony przez dcs Pon 21 Maj, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

krisv740
[Usunięty]

lechwarg, wyczyść matrycę, szkło zostaw w spokoju!

lechwarg 
Nowy

Trochę chęci i wszystko się da :wink: Aparat zaniosę do serwisu. Co do obiektywu to się zastanowię. Posiadam go od 2 dni, więc będę mógł reklamować co będzie najlepszą opcją. Model dość rzadko spotykany w stanie b. dobrym. Jeżeli coś takiego istnieje. Wiadomo że nawet L coś zaciągają.Coś mogło się odkleić od obudowy podczas przesyłki, jeżeli wierzyć że wcześniej było czysto. Przeglądając Internet napotkałem artykuły na temat przedmuchiwania. Dosyć odważne… Nie wspominając o sprzężonym powietrzu, które nadaje się tylko do zewnętrznej soczewki.

[ Dodano: Pią 25 Maj, 2012 13:53 ]
A więc problem już rozwiązany. Śmieci były pod filtrem UV, więc bezproblemowo wyczyściłem. Matryce wyczyściłem sam gruszką kupioną w aptece. Dzwoniłem do 4 "pseudo'' serwisów i tylko w jednym zajmowali się czyszczeniem . Swoją drogą dobry temat na dyskusję. Niby serwis ale tylko cyfrówkami się zajmują…

Odpowiedz do tematu