Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon EOS 600d czy Sony slt-a57?
Autor Wiadomość
m3ntor 
Nowy

Wysłany: Pon 28 Maj, 2012   Canon EOS 600d czy Sony slt-a57?

Witam,

zastanawiam się nad kupnem aparatu do 4000zł.

Posiadam wytwórnie muzyczną i planuję dołączyć do swojej oferty kręcenie teledysków i to właśnie do tego miałby ten sprzęt służyć. Nie mam żadnego doświadczenia i nie znam się na aparatach. Prosiłbym jednak nie pisać mi żebym się za to nie brał bo i tak nie dam rady, i tak dalej. Uważam że wszystko da się opanować.

Spędziłem dziś trochę czasu w mediamarkt na rozmowach z pracownikami i poszukiwaniu odpowiedniego sprzętu. Znajomi polecają mi canon’a 600d, z racji dostępności obiektywów oraz dlatego że jest to firma zajmująca się konkretnie tematem aparatów. Ten aparat jest dla mnie jednak dość skomplikowany, oczywiście jestem gotów podjąć jakiś kurs/naukę obsługi tego sprzętu. Wpadł mi za to w oko i ręce aparat “Sony slt-a57” ponieważ wydawał mi się prosty i dość intuicyjny.

Który z nich powinienem wybrać? A może coś zupełnie innego w tym przedziale cenowym? Co byście polecili do kręcenia teledysków?

Pozdrawiam.

Reklama

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Wysłany: Pon 28 Maj, 2012   

m3ntor, masz wytwórnię, chcesz na poważnie kręcić filmy i masz budżet 4000? Chyba sobie jaja robisz...

Jivul 
Bywalec

Wysłany: Pon 28 Maj, 2012   

Nie negując tego co napisane wyżej :D to możesz sobie poszukać teledysków kręconych przez różne aparaty, np. przez Canona 60D http://www.youtube.com/watch?v=uNS3m1zTT5c (przynajmniej na http://www.dvxuser.com/V6...uth-About-Vegas tak piszą), jest sporo teledysków kręconych przez 5dII (to już powyżej budżetu) - http://blog.planet5d.com/...eos-5d-mark-ii/

pewnie jak się uprzesz to na modelu niżej też się da nakręcić coś fajnego... jak będzie fajny obiektyw i utalentowani operatorzy.

komor 
Moderator

Wysłany: Wto 29 Maj, 2012   

m3ntor napisał/a:
Znajomi polecają mi canon’a 600d, z racji dostępności obiektywów oraz dlatego że jest to firma zajmująca się konkretnie tematem aparatów.

…aparatów, kserokopiarek, drukarek… ;)

m3ntor napisał/a:
Ten aparat jest dla mnie jednak dość skomplikowany, oczywiście jestem gotów podjąć jakiś kurs/naukę obsługi tego sprzętu. Wpadł mi za to w oko i ręce aparat “Sony slt-a57” ponieważ wydawał mi się prosty i dość intuicyjny.

Pod względem obsługi, w szczególności tego, co jest potrzebne do kręcenia filmów, obydwa są tak samo proste i skomplikowane jednocześnie.

Co do samego pomysłu na kręcenie teledysków to mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę, że kupno samego aparatu to jest dopiero początek wydatków? To tak jakby po kupnie mikrofonu chcieć zakładać studio nagraniowe.

m3ntor 
Nowy

mozer napisał/a:
m3ntor, masz wytwórnię, chcesz na poważnie kręcić filmy i masz budżet 4000? Chyba sobie jaja robisz...

Haha :) Rozumiem Cie. Ale Ty także zrozum mnie. Nie chce wydać grubej kasy na pierwszy aparat, skoro jeszcze nie wiem czy w ogóle zajmę się tym na poważnie.

komor napisał/a:
Co do samego pomysłu na kręcenie teledysków to mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę, że kupno samego aparatu to jest dopiero początek wydatków? To tak jakby po kupnie mikrofonu chcieć zakładać studio nagraniowe.

Jestem gotów na większe koszta, ale od czegoś trzeba zacząć. Już na początku nie wiedząc wiele o aparatach jak i kręceniu filmów domyślam się że będzie potrzebny statyw i chociażby portretówka. Do tego jakiś legalny program do montażu. Co do anegdotki o mikrofonie - studio nagraniowe mam u siebie w domu, zacząłem od mikrofonu za 2000 (Rode K2), przedzierając się przez nowego peceta (3000), głośniki odsłuchowe (krk gp8, 3000) a na samym intefejsie audio (3500) kończąc. Budżet został już i tak mocno naciągnięty.

Problem w tym że nie wiem co wybrać, dlatego zjawiłem się na Waszym forum. Liczę na konkretne odpowiedzi podparte konkretnymi argumentami.

Pozdrawiam.

mozer 
bo Pentax

m3ntor, potrzebujesz sprawnego body (np. 5DII, 5DIII), jasnych obiektywów z płynną regulacją przysłony, oświetlenia (i modyfikatorów, statywów itp. itd.)...
A jakich obiektywów, to już będzie zależało od konkretnego projektu filmowego.

Myślę, że minimum budżetowe to 60D/7D, ale jednak pełna klatka byłaby uniwersalniejsza.

m3ntor 
Nowy

Myślę, że warto wspomnieć że chodzi o teledyski w stylu hip-hop. Kiedy oglądam większość klipów hiphopowych, nie widzę w nich nic szczególnego, aczkolwiek prawdę mówiąc nie mam na ten temat pojęcia. Bawiąc się aparatem Canon EOS 600d na podglądzie ujęcia wyglądały na tyle ładnie aby zmontować z nich klip który spełniłby moje wymagania.

Canon EOS 5D Mark II (bo rozumiem że o nim mowa) to już koszt rzędu 7000zł [body]. Do tego napisałeś "obiektywów"...załóżmy że będą to 2 obiektywy średniej jakości co dobija nam koszt do 10.000zł. Wymieniłeś jeszcze trochę dodatków, a to znacznie przekracza mój budżet na dzień dzisiejszy.

Chciałbym zacząć od czegoś tańszego, dokupić dodatki uniwersalne - w razie gdyby body uległo wymianie np. po roku używania. Coś co da ładny efekt tanim kosztem. Ostatnio odwiedzili mnie goście z innej wytwórni aby nakręcić parę ujęć u mnie w studiu, i mieli EOS'a 550d. Dlatego taką uwagę przywiązuje do EOS 600d. Jestem amatorem, przez co już ten EOS 550d zrobił na mnie duże wrażenie.

Jaka jest różnica pomiędzy Canon EOS 600d, a Canon 60D/7D?

Czy powinienem wybierać szczególnie pomiędzy Canon'ami?

Tak jak pisałem, chodzi o muzykę hip-hop - te klipy nie są specjalnie wymagające. Spójrzmy na klip znanych polskich artystów: http://www.youtube.com/watch?v=W06duUvIgtk . Dodaje jeszcze link do "making of" tego klipu: http://www.youtube.com/watch?v=_zmFIPF97LI . Fakt, akurat w tym klipie chłopaki mają dodatkowe oświetlenie. Myślę że póki co korzystałbym z "blendy" na rzecz zakupu dodatkowego obiektywu.

Edit: Co masz na myśli mówiąc "pełna klatka"?

Dzięki za rady i odpowiedzi.

mozer 
bo Pentax

m3ntor, długo czegoś takiego nie dam rady oglądać, ale po szybkim zerknięciu, choć nie jestem profesjonalistą, widzę:

- zastosowanie obiektywu typu fish-eye (rybie oko)
- zastosowanie obiektywu o dużej jasności (pewnie coś typu 24/35 mm 1.4/1.8) - mała głębia ostrości
- doświetlenie aktora złotą blendą bądź doświetlenie sztuczne (sceny na tle zachodu słońca)

Pełną klatką nazywamy aparaty o matrycy odpowiadającej wielkości małego obrazka analogowego. Pozwalają one uzyskać takim samym obiektywem mniejszą głębię ostrości ("wyciągnięcie" aktora z tła) i zminimalizować szumy w słabym świetle.

To tak pokrótce, musiałbym się jeszcze poprzyglądać.

[ Dodano: Wto 29 Maj, 2012 22:00 ]
m3ntor napisał/a:

Czy powinienem wybierać szczególnie pomiędzy Canon'ami?

Canony dobrze się sprawdzają jeśli chodzi o filmowanie, choć oczywiście nie jest to jedyny wybór.

m3ntor 
Nowy

Jasne. Sam nie słucham polskiego hip-hopu także nie wiem co mogę pokazać, więc wybrałem coś z polskiej "górnej półki".

Może to:
http://www.youtube.com/watch?v=cDvKEXLsozw
http://www.youtube.com/watch?v=c5m24ao0U9o

Ten pierwszy zrobiony schludnie. Drugi dużo efektów, natomiast spowodował szum w środowisku jako klip ciekawy.

Jak widać chodzi o dość proste filmy.

Jaki więc sprzęt powinienem kompletować, biorąc już pod uwagę jeden lub ewentualnie dwa dodatkowe obiektywy, do tego jakiś statyw (rozumiem że się przyda?). Czy dodatkowe światło będzie konieczne? Jaki jest koszt takiego doświetlenia?

Jaki więc aparat powinienem wybrać na początek jako amator z dużymi ambicjami?

Pozdrawiam.

mozer 
bo Pentax

Wysłany: Sro 30 Maj, 2012   

m3ntor napisał/a:
Jak widać chodzi o dość proste filmy.

To się tak wydaje. Byle głupi przejazd z kamerą wymaga chociażby steadicama (a może nawet wózka?) - a to już są spore koszty.
Na oświetleniu filmowym to się nie znam, więc nie odpowiem.
Natomiast do lustrzanki myślę, że warto dokupić wizjer na ekranik - coś typu http://www.cyfrowe.pl/apa...-do-filmow.html - żeby nie filmować na zombie.

Do filmowania dobrze jest szukać obiektywów tego typu:
http://www.optyczne.pl/24...Video_DSLR.html

m3ntor 
Nowy

Steadicam to super sprawa. Jednak muszę wybrać jakiś tańszy model, Flycam 3000 się nadaje?

Ten wizjer, ciekawa rzecz, i to się sprawdza? Nie potrafię sobie wyobrazić jak to funkcjonuje.

Samyang 8mm f/1.4 czy 8mm f/3.5 ?
Czy jest znacząca różnica pomiędzy 8mm a 85mm?

kasiakaaz 
Optyczny
wciąż jasnozielona

Pomogła: 15 razy

m3ntor napisał/a:
Samyang 8mm f/1.4

A gdzie taki znalazłeś?

[ Dodano: Sro 30 Maj, 2012 09:29 ]
Cytat:
Czy jest znacząca różnica pomiędzy 8mm a 85mm?

Ty sobie dalej dworujesz?
TU

[ Dodano: Sro 30 Maj, 2012 09:35 ]
Ale tu nie ma o czym dyskutować, sprawdź sobie tutaj jaki kąt widzenia da Ci jeden i drugi. A światło? Im jaśniej, tym lepiej, tyle że tego nie możesz odnieść do tych dwóch obiektywów.

m3ntor 
Nowy

Racja, jest tylko 85mm f/1.4, myślałem że obydwa to fish-eye, wybacz.

Rozumiem że moim wymaganiom sprosta Samyang 8mm/f3.5?

Zapraszam do dyskusji

kasiakaaz 
Optyczny
wciąż jasnozielona

Pomogła: 15 razy

Chyba któryś Mod wywalił ostatniego posta m3ntora, w związku z czym ostatnia część mojej wypowiedzi nie trzyma się ni kupy ni...

m3ntor 
Nowy

Mam więc:

*Samyang 8mm/f3.5
*Flycam 3000

Nie mam jednak podstawy, czyli body. O sony nawet nie rozmawiamy, więc może:

Canon 600D / Canon 60D / Canon 7D

Zależy mi na wysokiej jakości oraz na zachowaniu jak najniższego przedziału cenowego.

kasiakaaz, wybacz - usunąłem odpowiedź na rzecz innego sformułowania mojej wypowiedzi, licząc na to że jeszcze jej nie przeczytałaś :)

[ Dodano: Sro 30 Maj, 2012 10:43 ]
Canon 7D wyeliminowany z powodu ceny.

Test Canon 600D vs. Canon 60D: http://www.optyczne.pl/po...=1182&add1=1221

Wybór wydaje się oczywisty - Canon 60D.

Co o tym myślicie?

Pozdrawiam.

Odpowiedz do tematu