Warning ! cookie path is empty! Check in in the Admin Control Panel or set it in the PhpMyAdmin table: prefix_config - cookie_path row
 Forum Index

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups
RegisterRegister  Log inLog in

----- R E K L A M A -----

Previous topic «» Next topic
D90 czas na zmiany , ktora opcja ?
Author Message
spinoo
Początkujący

Posted:    D90 czas na zmiany , która opcja ? [ !!! ]

Pytanie jest trochę może przewrotne ale ze wzgledu na ograniczone srodki do wydania potrzebuje porady . Dla porządku podam, ze focę tylko raczej na kocich wystawach, swiatło jest rózne z przewaga kiepskie. Do tego konieczość niekiedy robienia z pewnej odległości , bywa ze właściciel nie życzy sobie flesha. Moje zdjecia to forma reportażu . Nie mam miejsca ani czasu na zdjecia ustawiane w optymalnym oświetleniu itd ,
Obecnie dysponuję
D90 , nikkor"50" 1,8 ,kit nikkor 18-105 , lampa SB700 .
Kwota do wydania max 5000 zł / nie ma możliwosci dołożenia chocby 100 zł
co bedzie bardziej optymalne
zostac przy D90 nikkor"50" 1,8 ,kit nikkor 18-105 , lampa SB700 i dokupić sigma 70-200 f2.8 apo ex dg os hsm
czy zostac przy dotychczasowych obiektywach i kupic D7000 któy ma wyższe parametry a co za tym idzie wiele wybaczy moim słabym obiektywom?

moronica
Temu Panu już podziękujemy

Posted:     [ !!! ]

skoro swiatlo f/1.8 ci nie wystarcza to 70-200/2.8 tym bardziej nie zalatwi sprawy. moze dokup lepiej Nikon AF 85 f/1.4D? i lepsze ciut swiatlo i dluzszy o polowe. jeszcze dluzszy bylby tylko o ciutke ciemniejszy Nikon AF 105 f/2D DC

spinoo
Początkujący

"50" jest ok jeżeli złapie kota przy klatce, ale wiekszość robie w tzw ringu i bez zooma ani rusz. / ciągły ruch , brak miejsca /Dlatego pomyslałem o jasnym zoomie.

dcs
[Deleted]

[b]spinoo[/b],
Jaka max. i min. odległość?
Zdjęcia ciasno wykadrowanego kota, czy szersze kadry?

mozer
bo Pentax

[b]spinoo[/b], myśmy ten temat kiedyś obgadywali chyba - zoomy bez lampy będą raczej za ciemne do takich zastosowań. Zmiana aparatu niewiele wg mnie pomoże.
Może do tego 50/1.8 dokup stałkę do sytuacji kiedy nie możesz podejść? Może nawet coś pokroju 100/2, 135/2? Tylko nie wiem, czy są takie współczesne Nikkory.

dcs
[Deleted]

Na drugie body D5100 + nową 85/1.8G i ewentualny kadrowanie z tego.
Na DC 105/135 /na D90/ + D5100 -nie starczy kasy.

mozer
bo Pentax

A to ma być drugie body? Nie załapałem tego, myślałem, że chodzi o wymianę.

moronica

pomysl z drugim korpusem nie jest glupi. choc mysle, ze nie byloby wielkim problemem przy klatkach miec jedno szklo podpiete a na ring przypinac drugie

dcs
[Deleted]

[b]mozer[/b],
Ja zrozumiałem, że jest 5 tysiów do wydania.
[b]moronica[/b],
Na obu mogą być np. stałki. W D5100 jest z czego przyciąć, choć DC byłyby lepsze.

spinoo
Początkujący

Zatem tak. W poscie ustalilem sobie granice . Kwote oraz ze pozostane przy jednym body. Co do lampy owszem doswietlam ale widze tez ze sa osoby ktore robia bez i do tego chcialbym się zblizyc. Dlatego myslalem o jasniejszm zoomie. poniewaz moj D90 jest gorszy od D7000 wymyslilem sobie ze moze pracujac na wyzszym iso zostawilbym dotychczasowy kit. Zatem uscislam pytanie , wg was ktorą wesje byscie wybrali . Co do odległości , to różnie od 1-4 m .

sigmiarz
Optyczny

sprzedać d90 i kupić d7000, zważając na to że d90 absurdalnie trzyma cenę (ale jak pojawi się coś nowego nikona w aps-c to cena spadnie) możliwe że sprzedasz go za 2k, wtedy Twoje zakupy to Nikon d7000 i Sigma 70-200 f2.8

dcs
[Deleted]

[b]spinoo[/b], [quote="spinoo"]Co do odległości , to różnie od 1-4 m .[/quote] Na wybiegu?
Robisz z wysokości oka, czy z kociej wysokości?

spinoo
Początkujący

Kocie wystawy to nie psie wiec koty są trzymane na rękach . Oceniane są na stolikach. Tyle ze nie zawsze mozna podejsc bezposrednio .

dcs
[Deleted]

[b]spinoo[/b],
Czyli 5tys. zł po sprzedaniu D90?

spinoo
Początkujący

[quote="sigmiarz"] Twoje zakupy to Nikon d7000 i Sigma 70-200 f2.8[/quote]
To niestety przekroczy limit D7000 /4000zł/ a sigma 4700zł i jeszcze nie ma jej w sklepach a nie kupie czegoś czego nie moge sprawdzic w necie za tyle / jak dla mnie / kasy

dcs
[Deleted]

[b]spinoo[/b],
To weź Sigmę /II/ lub Tamrona 70-200/2.8 bez stabilizacji i monopod.
Na zmianę korpusu starczy.

sigmiarz
Optyczny

[quote="spinoo"]To niestety przekroczy limit D7000 /4000zł/ a sigma 4700zł i jeszcze nie ma jej w sklepach a nie kupie czegoś czego nie moge sprawdzic w necie za tyle / jak dla mnie / kasy[/quote]

Sigmę możesz kupić używaną, poprzednią mkI

Aszex
[Deleted]

D90 i D7000 do 3200 mają prawie taki sam szum:

[img]http://i.imgur.com/GFqE3.png[/img]

[URL=http://tiny.pl/hp3jz]źródło[/URL]

Porównywarka 1 na 1: http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM

D7000 wyszedł 2 lata temu, w tym roku spodziewany jest następca. Mówi się o pełnoklatkowym d600 za 1500$, ponoć też o d400. To są wyższe modele, ale wpłyną na ceny. No i ma być następca d5100, a patrząc na to co nikon zrobił z d3200 w stosunku do d3100 to będzie się sporo działo... ;) Moim zdanie teraz jest najgorszy moment na zmianę lustrzanki... D5100 i d7000 dają taki sam obrazek, no ale ten pierwszy ma mniej guziczków i ekranów. ;)

http://mansurovs.com/is-nikon-d600-on-the-horizon
http://mansurovs.com/nikon-d400-announcement-this-fall

hijax_pl
Moderator
click-o-matic!

[quote="Aszex"]D90 i D7000 do 3200 mają prawie taki sam szum: [/quote]Porównujesz [i]Print [/i]a nie [i]Screen[/i]. No chyba, że jesteś zadeklarowanym zwolennikiem kadrowania przez wizjer a nie docinania w kompie ;)

Bobby
Rozmowny

[quote="moronica"]moze dokup lepiej Nikon AF 85 f/1.4D?[/quote] To jest kupa kasy za jedno szklo, a przy wiekszych odleglosciach nie jest to znowu tak dluga ogniskowa.

[quote="mozer"]Może nawet coś pokroju 100/2, 135/2? Tylko nie wiem, czy są takie współczesne Nikkory.[/quote] Sa, 105/2 i 135/2. I chyba kazdy z nich tanszy od 85/1.4.

Ale skoro na kocich wystawach jest duzo ruchu, chyba jednak 70-200 mialoby wiecej sensu. Ja bym bral Tamron 70-200/2.8 i kombinowal zeby ewentualnie wymienic D90 na D7000, albo dodac D5100.

[quote="Aszex"]D7000 wyszedł 2 lata temu, w tym roku spodziewany jest następca. Mówi się o pełnoklatkowym d600 za 1500$, ponoć też o d400.[/quote] Yeah, right! D90 wyszedl grubo dawniej niz D7000 a ponoc nastepcy jeszcze nie doczekal sie (niektorzy twierdza, ze D7000 to nie nastepca D90). Pelnoklatkowy D600 za $1500? ha, ha, ha!!! D400 moze bedzie, ale pewnie tez nie w tym roku i napewno tez nie za $1500, czy to pelnoklatkowy czy nie. Popatrzcie co sie dzieje - D800 juz byl, a praktycznie wciaz go nie ma... Sa natomiast jakies z nim problemy, mniejsze czy wieksze.

mozer
bo Pentax

[b]Bobby[/b], rozumiem, że wg Ciebie jest normalne, że najtańszy pełnoklatkowy korpus jest ok. 2 razy droższy niż porządny korpus APS-C klasy D7000/K5 itp?

Ja wiem, że zoom jest wygodniejszy, ale jak kolega upiera się na foceniu bez lampy, to nie wiem czy 2.8 go zadowoli.

sigmiarz
Optyczny

zdecydowanie jakieś 70-200 2.8, może być używany, już to pisałem.
Według Ciebie 2.8 i 1.8 to jest taka duża różnica ? tak wiele zmienia ?

Aszex
[Deleted]

[b]Bobby[/b], porównaj sobie domniemaną specyfikację d600 i d400 i d700. U nas 1500, to jakieś min 6000 pln (po starymkursie). D600 jest już na zdjęciu.

[quote="Bobby"]Yeah, right![/quote]
:roll:

mozer
bo Pentax

[quote="sigmiarz"]Według Ciebie 2.8 i 1.8 to jest taka duża różnica ? tak wiele zmienia ?[/quote]
Ponad dwukrotnie więcej światła to mała różnica? To może być decydujące przy uzyskaniu nieporuszonego zdjęcia.
Ale może masz rację, może przesadzam - ludzie na f/2.8 robią sporty halowe i jakoś sobie radzą.

hijax_pl
Moderator
click-o-matic!

[quote="mozer"]Ale może masz rację, może przesadzam - ludzie na f/2.8 robią sporty halowe i jakoś sobie radzą.[/quote]Bo w dzisiejszych czasach ISO3200 jest czymś zupełnie normalnym, a ii ISO6400 daje radę ;)

[ REPLY ]
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: