Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
D90 czas na zmiany , która opcja ?
Autor Wiadomość
spinoo 
Początkujący

Wysłany: Nie 10 Cze, 2012   D90 czas na zmiany , która opcja ?

Pytanie jest trochę może przewrotne ale ze wzgledu na ograniczone srodki do wydania potrzebuje porady . Dla porządku podam, ze focę tylko raczej na kocich wystawach, swiatło jest rózne z przewaga kiepskie. Do tego konieczość niekiedy robienia z pewnej odległości , bywa ze właściciel nie życzy sobie flesha. Moje zdjecia to forma reportażu . Nie mam miejsca ani czasu na zdjecia ustawiane w optymalnym oświetleniu itd ,
Obecnie dysponuję
D90 , nikkor"50" 1,8 ,kit nikkor 18-105 , lampa SB700 .
Kwota do wydania max 5000 zł / nie ma możliwosci dołożenia chocby 100 zł
co bedzie bardziej optymalne
zostac przy D90 nikkor"50" 1,8 ,kit nikkor 18-105 , lampa SB700 i dokupić sigma 70-200 f2.8 apo ex dg os hsm
czy zostac przy dotychczasowych obiektywach i kupic D7000 któy ma wyższe parametry a co za tym idzie wiele wybaczy moim słabym obiektywom?

Reklama

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Nie 10 Cze, 2012   

skoro swiatlo f/1.8 ci nie wystarcza to 70-200/2.8 tym bardziej nie zalatwi sprawy. moze dokup lepiej Nikon AF 85 f/1.4D? i lepsze ciut swiatlo i dluzszy o polowe. jeszcze dluzszy bylby tylko o ciutke ciemniejszy Nikon AF 105 f/2D DC

spinoo 
Początkujący

"50" jest ok jeżeli złapie kota przy klatce, ale wiekszość robie w tzw ringu i bez zooma ani rusz. / ciągły ruch , brak miejsca /Dlatego pomyslałem o jasnym zoomie.

dcs
[Usunięty]

spinoo,
Jaka max. i min. odległość?
Zdjęcia ciasno wykadrowanego kota, czy szersze kadry?

mozer 
bo Pentax

spinoo, myśmy ten temat kiedyś obgadywali chyba - zoomy bez lampy będą raczej za ciemne do takich zastosowań. Zmiana aparatu niewiele wg mnie pomoże.
Może do tego 50/1.8 dokup stałkę do sytuacji kiedy nie możesz podejść? Może nawet coś pokroju 100/2, 135/2? Tylko nie wiem, czy są takie współczesne Nikkory.

dcs
[Usunięty]

Na drugie body D5100 + nową 85/1.8G i ewentualny kadrowanie z tego.
Na DC 105/135 /na D90/ + D5100 -nie starczy kasy.

mozer 
bo Pentax

A to ma być drugie body? Nie załapałem tego, myślałem, że chodzi o wymianę.

moronica 

Pomogła: 106 razy

pomysl z drugim korpusem nie jest glupi. choc mysle, ze nie byloby wielkim problemem przy klatkach miec jedno szklo podpiete a na ring przypinac drugie

dcs
[Usunięty]

mozer,
Ja zrozumiałem, że jest 5 tysiów do wydania.
moronica,
Na obu mogą być np. stałki. W D5100 jest z czego przyciąć, choć DC byłyby lepsze.

spinoo 
Początkujący

Wysłany: Pon 11 Cze, 2012   

Zatem tak. W poscie ustalilem sobie granice . Kwote oraz ze pozostane przy jednym body. Co do lampy owszem doswietlam ale widze tez ze sa osoby ktore robia bez i do tego chcialbym się zblizyc. Dlatego myslalem o jasniejszm zoomie. poniewaz moj D90 jest gorszy od D7000 wymyslilem sobie ze moze pracujac na wyzszym iso zostawilbym dotychczasowy kit. Zatem uscislam pytanie , wg was ktorą wesje byscie wybrali . Co do odległości , to różnie od 1-4 m .

sigmiarz 
Optyczny

sprzedać d90 i kupić d7000, zważając na to że d90 absurdalnie trzyma cenę (ale jak pojawi się coś nowego nikona w aps-c to cena spadnie) możliwe że sprzedasz go za 2k, wtedy Twoje zakupy to Nikon d7000 i Sigma 70-200 f2.8

dcs
[Usunięty]

spinoo,
spinoo napisał/a:
Co do odległości , to różnie od 1-4 m .
Na wybiegu?
Robisz z wysokości oka, czy z kociej wysokości?

spinoo 
Początkujący

Kocie wystawy to nie psie wiec koty są trzymane na rękach . Oceniane są na stolikach. Tyle ze nie zawsze mozna podejsc bezposrednio .

dcs
[Usunięty]

spinoo,
Czyli 5tys. zł po sprzedaniu D90?

spinoo 
Początkujący

Wysłany: Sro 13 Cze, 2012   

sigmiarz napisał/a:
Twoje zakupy to Nikon d7000 i Sigma 70-200 f2.8

To niestety przekroczy limit D7000 /4000zł/ a sigma 4700zł i jeszcze nie ma jej w sklepach a nie kupie czegoś czego nie moge sprawdzic w necie za tyle / jak dla mnie / kasy

Odpowiedz do tematu