Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zdjęcia koncertowe - szeroko czy wąsko?
Autor Wiadomość
jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pon 11 Cze, 2012   Zdjęcia koncertowe - szeroko czy wąsko?

Dyskusja wydzielona z wątku Nikon D7000 czy Sony a57 czy Sony a65.

Sunders napisał/a:
Zestaw nr1 prezentuje się najlepiej, tylko dokup sobie coś o dłuższej ogniskowej do koncertów
Zależy od koncertów, ale akurat ta ogniskowa jest zdecydowanie bardzo przydatna. Duuużo bardziej, niż coś dłuższego.
Ostatnio zmieniony przez komor Wto 12 Cze, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Pon 11 Cze, 2012   

jaad75 napisał/a:
Duuużo bardziej, niż coś dłuższego.

Niekoniecznie :razz:

\

Omawialismy ten temat wielokrotnie, jak ktoś chce złapać emocje to nawet nie wskazane, zresztą sporo zależy od rodzaju muzyki, kiedy fotografuje się biegających dinozaurów rocka z zadyszką to jak najbardziej szeroki kąt bardziej się przydaje.

jaad75 
Klub Pierdzieli

kozidron napisał/a:
Omawialismy ten temat wielokrotnie, jak ktoś chce złapać emocje to nawet nie wskazane
Jak ktoś chce złapać detale. Jak chcesz złapać kontekst i klimat, czasem i 35, to mocno za wąsko.
kozidron napisał/a:
zresztą sporo zależy od rodzaju muzyki
Niewątpliwie. I miejsca z którego się fotografuje.
kozidron napisał/a:
kiedy fotografuje się biegających dinozaurów rocka z zadyszką to jak najbardziej szeroki kąt bardziej się przydaje.

Ci akurat zazwyczaj grają na sporych scenach, więc niekoniecznie aż tak. Szeroki najbardziej przydaje się na małych klubowych scenach, podobnie jak ryba. Tyle, że 35mm na APS-C, to żaden szeroki, tylko dość uniwersalny standard.

kozidron
[Usunięty]

jaad75 napisał/a:
Jak chcesz złapać kontekst i klimat, czasem i 35, to mocno za wąsko.

chyba za szeroko, miałeś na myśli

jaad75 napisał/a:
Niewątpliwie. I miejsca z którego się fotografuje.

oj tak, nie często fotografuje się ze sceny

Cytat:
Szeroki najbardziej przydaje się na małych klubowych scenach, podobnie jak ryba. Tyle, że 35mm na APS-C, to żaden szeroki, tylko dość uniwersalny standard.

Wszystko zalezy od tego co chcemy fotografować, jeżeli mamy w zamyślę objąć całą scenę to oczywiście, jeżeli jakieś "wydarzenie" to 50 na aps-c wydaję się optymalne nawet w małych klubach.

Mimo wszystko polecałbym autorowi d7000 +35G, pozostałe aparaty moim zdaniem (z tymi wizjerami) mogą zniechęcić przy fotografii koncertowej.

jaad75 
Klub Pierdzieli

kozidron napisał/a:
chyba za szeroko, miałeś na myśli
Zdecydowanie miałem na myśli to, co napisałem... :razz: IMHO same detale i wąskie kadry rzadko kiedy oddają nastrój wydarzenia.
kozidron napisał/a:
oj tak, nie często fotografuje się ze sceny
35-tka na APS-C, to i z fosy jest często trochę wąsko - 24mm byłoby znacznie wygodniejsze. Zresztą chyba najfajniejsze koncertówki jakie widziałem, to była właśnie fosa i 24mm, ale na FF.
kozidron napisał/a:
Wszystko zalezy od tego co chcemy fotografować, jeżeli mamy w zamyślę objąć całą scenę to oczywiście
Mówię o zdjęciach, na których jest osoba (zajmująca znaczącą cześć kadru), w kontekście całości wydarzenia...

Np. takich:

kozidron
[Usunięty]

jaad75 napisał/a:
IMHO same detale i wąskie kadry rzadko kiedy oddają nastrój wydarzenia.

i tu się mylisz, co już dawno wyjaśniliśmy :razz:

1.

2.

3.

4.

5.

jaad75 napisał/a:
Mówię o zdjęciach, na których jest osoba (zajmująca znaczącą cześć kadru), w kontekście całości wydarzenia...

a ja mówię o emocjach :wink:
nie każdy lubi wkładać obiektyw muzykowi "w oko", poza tym nie każdy muzyk to lubi :wink:

jaad75 napisał/a:
Zresztą chyba najfajniejsze koncertówki jakie widziałem, to była właśnie fosa i 24mm, ale na FF.

Jak dobrze, że pisma i portale które czytuje i ogladam maja bardzo mało takich ujęć, wynika to na pewno ze specyfiki gatunku ale to inna para kaloszy :wink:

(wszystkie fotki to aps-c miedzy 70 a 200mm poza (3) 50mm, sorry za manierę kadrowania "za wysoko" zdjecia są chyba z przed 2010)

jaad75 
Klub Pierdzieli

kozidron napisał/a:
i tu się mylisz, co już dawno wyjaśniliśmy :razz:
...śmy? :razz:
kozidron napisał/a:
a ja mówię o emocjach :wink:
Jak dla mnie pokazałeś zdjęcia, które absolutnie nie dają poczucia uczestnictwa w wydarzeniu (kwestię kadrowania pominę). To zresztą główna cecha (i największa wada) zdjęć tele. Reporterka teleobiektywem nie ma tej wymowy i siły przekazu, co reporterka robiona szerokim.
kozidron napisał/a:
nie każdy lubi wkładać obiektyw muzykowi "w oko", poza tym nie każdy muzyk to lubi :wink:
Owszem, zgadza się, ale takie zdjęcia dają IMHO najciekawsze efekty, więc jeśli tylko jest taka możliwość, to należy ją wykorzystywać...
kozidron napisał/a:
Jak dobrze, że pisma i portale które czytuje i ogladam maja bardzo mało takich ujęć, wynika to na pewno ze specyfiki gatunku ale to inna para kaloszy :wink:
Gatunek jest tu mało istotny - o ileż ciekawsze byłyby szerokie ujęcia np. filharmoników z perspektywy końca smyczka, zamiast nudnych statecznych kadrów z poziomu widowni...

kozidron
[Usunięty]

jaad75 napisał/a:
śmy? :razz:

:razz:

jaad75 napisał/a:
To zresztą główna cecha (i największa wada) zdjęć tele. Reporterka teleobiektywem nie ma tej wymowy i siły przekazu, co reporterka robiona szerokim.

na szczęscie ja nie musze ogladać takiej popeliny a'la na szerokim :razz:
Emocje własnie mozna pokazać lepiej na dłuzszych ogniskowych niż na szerokim kącie.
Zbyt duzo na ogladałeś się zdjęć trącących popeliną, stąd takie poglady :razz:

jaad75 napisał/a:
Owszem, zgadza się, ale takie zdjęcia dają IMHO najciekawsze efekty, więc jeśli tylko jest taka możliwość, to należy ją wykorzystywać...

nie ma takiej możliwości, chyba że robisz gwiazdeczki lub są to sceny bardziej pozowane, bądź uzgadniane wcześniej.

jaad75 napisał/a:
Gatunek jest tu mało istotny - o ileż ciekawsze byłyby szerokie ujęcia np. filharmoników z perspektywy końca smyczka, zamiast nudnych statecznych kadrów z poziomu widowni...

Byłes kiedyś w filharmonii :razz: Bo wiesz tam do środka trzeba wejść :razz:
Nie chce być złośliwcem ale udaj się, obiektywu się nie kładzie za smyczkiem :razz: . Zacznij doceniać nie tylko tych, którzy grają do kotleta kilka chwytów, szanuj muzyków, bo moze trafisz kiedyś na typa pokroju Charles'a Mingus'a a on się nie patyczkował z takimi jak Ty :wink: :razz:

komor 
Moderator

kozidron, miło się czyta Twoją przepychankę z jaad75 na temat tego, czy lepsza jest szkoła falenicka czy otwocka, ale argumenty Jaady jakby trochę bardziej merytoryczne niż Twoje. :P Postaraj się bardziej. Możesz o tym Charlsie coś rozwinąć na przykład. :)

jaad75 
Klub Pierdzieli

kozidron napisał/a:
Emocje własnie mozna pokazać lepiej na dłuzszych ogniskowych niż na szerokim kącie.
Nie o to chodzi - dłuższe ogniskowe sytuują Cię w pozycji biernego obserwatora, a nie uczestnika zdarzeń. W tym właśnie tkwi siła szerokiego kąta, że pozwala oglądającemu poczuć się jakby tam był, a nie tylko oglądał suchą relację w telewizji. Zresztą, co ja tłumaczę - to oczywistości znane od dziesięcioleci... :roll:
kozidron napisał/a:
Zbyt duzo na ogladałeś się zdjęć trącących popeliną, stąd takie poglady :razz:
Popeliną nazwałbym raczej bezpieczne proste ujęcia z tele - to zrobić najłatwiej... :razz:
kozidron napisał/a:
nie ma takiej możliwości, chyba że robisz gwiazdeczki lub są to sceny bardziej pozowane, bądź uzgadniane wcześniej.
Niekoniecznie. Nie każdy musi męczyć się z nadętymi gwiazdami jazzu... :razz:
kozidron napisał/a:
Byłes kiedyś w filharmonii :razz: Bo wiesz tam do środka trzeba wejść :razz:
No co Ty? Serio?... :razz:
kozidron napisał/a:
Nie chce być złośliwcem ale udaj się, obiektywu się nie kładzie za smyczkiem :razz:
Nie zrozumiałeś, czy tylko udajesz i jak zwykle spierasz się dla zasady?
kozidron napisał/a:
Zacznij doceniać nie tylko tych, którzy grają do kotleta kilka chwytów, szanuj muzyków
Weź mnie nie rozśmieszaj... :lol:

kozidron
[Usunięty]

komor napisał/a:
Możesz o tym Charlsie coś rozwinąć na przykład. :)

Nie, bo regulamin foruma raczej tego zabrania, jest google. W Polsce podobną scenę widziałem tylko raz.

jaad75 napisał/a:
np. filharmoników z perspektywy końca smyczka, zamiast nudnych statecznych kadrów z poziomu widowni...

komor, widziałeś jak obiektyw się kładzie za smyczkiem w filharmonii ? Wyobrażasz sobie takie coś ? To tak a propos merytoryczności :razz:

edit.

jaad75 napisał/a:
Niekoniecznie. Nie każdy musi męczyć się z nadętymi gwiazdami jazzu... :razz:

te czasy się już skończyły jakieś 25 lat temu :razz: Jesteś do tyłu

jaad75 napisał/a:
Nie zrozumiałeś, czy tylko udajesz i jak zwykle spierasz się dla zasady?

Nie zrozumiałeś jaka jest rzeczywistość, czy udajesz, że nie rozumiesz ? Chcesz się ustawić 30cm za smyczkiem :razz: ?

jaad75 
Klub Pierdzieli

kozidron napisał/a:
Nie zrozumiałeś jaka jest rzeczywistość, czy udajesz, że nie rozumiesz ? Chcesz się ustawić 30cm za smyczkiem :razz: ?
Czyli jednak nie zrozumiałeś... A myślałem, że tylko się zgrywasz... :razz:

kozidron
[Usunięty]

jaad75 napisał/a:
Czyli jednak nie zrozumiałeś... A myślałem, że tylko się zgrywasz... :razz:

Oceniam to jako kadr życia :razz: a czy się zgrywam okażę się za kilka postów :razz:

jaad75 
Klub Pierdzieli

Nie chce mi sie dzisiaj bawić z Tobą w przepychanki słowne, zwłaszcza, że wyraziłem się wystarczająco precyzyjnie, a do tego rozmawiamy o sprawach absolutnie oczywistych. Przynajmniej dla mnie.

kozidron
[Usunięty]

jaad75 napisał/a:
zwłaszcza, że wyraziłem się wystarczająco precyzyjnie, a do tego rozmawiamy o sprawach absolutnie oczywistych.

Nie wyraziłeś sie precyzyjnie, do tego to ustawienie się za smyczkiem oderwane jest od rzeczywistości, nie ważne czy to pomysł na kadr zycia czy nie, fizycznie bez sensu, pomijając pracę ręki na instrumencie.
Preferujesz nudne szerokie kadry wynikajace z jakis wyimaginowanych uprzedzeń do ogniskowych pomiedzy 50 a powiedzmy 70 czy nawet 135mm(na aps-c), nie wiem skąd się bierze lansowanie takich tez u kogoś kto mimo wszystko lubi fotografię portretową, aż dziw bierze, że nie możesz dostrzec, że na takich ogniskowych można pokazać emocje zamiast tego co własnie pokazałeś na zalinkowanym przez siebie zdjeciu.

Odpowiedz do tematu