Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lornetka do astronomii dla laika w dziedzinie optyki.
Autor Wiadomość
Marcin94 
Nowy

Wysłany: Pią 22 Cze, 2012   Lornetka do astronomii dla laika w dziedzinie optyki.

Witam :mrgreen:
Zastanawiam się nad wyborem lornetki do astronomii. Limit cenowy to góra 400 zł. Jak na razie mam 2 typy:
-Celeston Sky Master 15x70
-Nikon 10x50 ACTION VII
Bądź:
-Nikon 12x50 ACTION VII

Mieszkam ok.40 km za Warszawą, niebo mam dość ciemne ( sądzę że zasięg gwiazdowy jest ok.5mag.).

Która z nich była by lepsza?
Inne propozycje mile widziane :)

Pozdrawiam.

Reklama

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Sob 23 Cze, 2012   

Chyba jednak Skymaser da najwięcej sposród proponowanych ale ja bym kupił Nikona VII 10x50.

Marcin94 
Nowy

A jak jest z aberracją chromatyczną w Nikonie? Czy faktycznie jest aż tak rzucająca się w oczy jak piszą na forach? I czy jest ona zauważalna przy obserwacjach astronomicznych?

Pozdrawiam :)

goornik 
Optyczny

Marcin94 napisał/a:
A jak jest z aberracją chromatyczną w Nikonie? Czy faktycznie jest aż tak rzucająca się w oczy jak piszą na forach? I czy jest ona zauważalna przy obserwacjach astronomicznych?

Pozdrawiam :)

Skoro pytasz o abarrację chromatyczną, to nie taki z Ciebie laik. To dobrze, zawsze łatwiej się dogadać.
Przez Actiona VII na nocne niebo nie patrzyłem, ale i tak brałbym największą możliwą lornetkę o rozsądnej jakości. Celestrona lub Deltę Sky Guide 15x70.

No i statyw obowiązkowy!

Marcin94 
Nowy

No aż takim to w sumie nie. :grin: O aberracjach układów optycznych co nieco czytałem. W końcu trzeba mieć jakieś pojęcie o optyce. :twisted: A moje pytania kieruję z powodu iż moją jedyną lornetką jaką daawno temu miałem to była jakaś podróbka dawnych russia z rynku za 40zł której jakość znacząco odbiegała od przyzwoitości (dzieciak byłem bo jak ją kupowałem to miałem 12 lat i się nie znałem totalnie na optyce). I tak ogólnie nie miałem styczności ( na jakiś dłuższy czas) z lornetką która by dawała przyzwoite obrazy i nie miałem nigdy okazji spojrzeć przez lornetkę na gwiazdy. A wybór padł na te dwa modele ponieważ na forach w przedziale tym jaki podałem powyżej najczęściej padały te marki i modele. :smile:

[ Dodano: Sob 23 Cze, 2012 20:58 ]
A co do statywu, to mam "zacięcie" techniczne i majsterkowicza więc zapewne sam coś skonstruuje. Pewnie za pomocą zdjęć z internetu zbuduję żurawia który chyba był by lepszym rozwiązaniem niż statyw :)

goornik 
Optyczny

Jeśli lubisz majsterkować, to Celestron 70mm + stabilny montaż "self made" będzie przepaścią jakościową w stosunku do "atrap lornetek", o jakich piszesz.
A gdy zasmakujesz lornetkowania, już nie będzie odwrotu; przepadniesz jak Arek, Kivirovi, Abs, 3mnich czy ja....

Marcin94 
Nowy

No to właściwie jestem już coraz bliżej wyboru :) A co do Celestona to mam kilka pytań jak do kogoś kto już miał styczność z wieloma typami ( wnioskuję po poprzednim poście). Czy przy takiej aparaturze plastikowa obudowa i tubusy dobrze będą trzymać to wszystko w całości? I jak z optyką stoi w tej marce, tym modelu?

goornik 
Optyczny

Wysłany: Nie 24 Cze, 2012   

Marcin94 napisał/a:
I jak z optyką stoi w tej marce, tym modelu?

Bardzo proszę :wink:
http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=2541

Jeśli miałbyś troooochę więcej pieniędzy, namawiałbym cię na lornetkę 70mm ze stajni Fujinon lub Nikon (słyszałeś o modelu 10x70SP? :mrgreen: ). Ale przy twoim budżecie nic lepszego nie znajdziesz.

Marcin94 
Nowy

Ciekawy test. Dzięki ;) A to trochę to tak w przybliżeniu ile? :D
A z tym modelem się nie spotkałem :shock:

[ Dodano: Nie 24 Cze, 2012 11:28 ]
No co do tego Fujinon to zamiast niego wolał bym kupić GSO 10" de lux :D
A tego nikona za cho***ę nie mogę znaleźć w żadnym sklepie :neutral:

goornik 
Optyczny

Marcin94 napisał/a:

A tego nikona za cho***ę nie mogę znaleźć w żadnym sklepie :neutral:

Słabo szukasz

Nikon 10x70 SP → http://www.lornetki.pl/ka...hp?idProdukt=79

Jak widzisz cena tego Nikona jest mało promocyjna, ale optyka jest wybitna... Za jej cenę można kupić inne wielkie lornetki ORAZ teleskop :)
rzuć okiem na wątek "lornetkowe klasyki sprzed lat" - piszę tam o niej....
Chłopie, nie kombinuj - kup sobie tego Celestrona, zasmakuj w nocnym niebie, a potem do tego jakiś ref 5" APO i 16" Dobson :mrgreen:

Marcin94 
Nowy

No nie przeczę, że za cenę to musi mieć rewelacją optykę :)

goornik napisał/a:
Chłopie, nie kombinuj - kup sobie tego Celestrona, zasmakuj w nocnym niebie, a potem do tego jakiś ref 5" APO i 16" Dobson :mrgreen:

No i ta opcja bardziej mi "pasi" :D Nie jestem (jak na razie) jakimś koneserem optyki więc może nawet i ten Celeston mnie usatysfakcjonuje ;) A potem za jakiś rok wpadnie do kolekcji optyki GSO 10" de lux :mrgreen:

[ Dodano: Pon 25 Cze, 2012 11:24 ]
A co do obrazów obiektów DS'ów dawanych przez lornetkę o tej aparaturze to czy obraz np galaktyki w Andromedzie to będzie tylko zlana w jedną całość szara plamka, czy będzie widać jakąś strukturę tej galaktyki? I czy jest tak też w innych obiektach tego typu?
A i czy faktycznie księżyc będzie tak wyglądał przez nią jak na tych http://teleskopy.pl/produ...ywu_+_futera%B3
Zdjęciach?
Wybaczcie moje pytania, ale kiedyś miałem okazję popatrzeć u znajomego przez jakąś lunetę rosyjską (metalową) o aparaturze 20x50 i księżyc się tak świetnie nie prezentował pomimo takiej optyki, a mgławica w Andromedzie... drobna słabo widoczna plamka... :???:

goornik 
Optyczny

Wysłany: Pon 25 Cze, 2012   

Pamiętaj, że wrażenie z obserwacji zależy od zestawu "Niebo :arrow: lornetka :arrow: oko" Jeśli jesteś pod bardzo ciemnym niebem, masz lornetkę 70mm i całkowicie zaadaptowane oko, to widok M31 w Andromedzie wywoła efekt "Łoł :shock: "
Zaś z Warszawy, bez adaptacji, zobaczysz szaro-bure jądro galaktyki....

Marcin94 
Nowy

Wysłany: Pon 25 Cze, 2012   

No tak oczywiście też zależy od atmosfery czy jest akurat spokojna :grin: Jak pisałem w pierwszym poście.
Marcin94 napisał/a:
Mieszkam ok.40 km za Warszawą, niebo mam dość ciemne ( sądzę że zasięg gwiazdowy jest ok.5mag.).

W zeszłe wakacje udało mi się zauważyć Andromedę nieuzbrojonym okiem (metodą zerkania) :cool:

[ Dodano: Pon 25 Cze, 2012 12:37 ]
A ze wzrokiem u mnie chyba też nie najgorzej ponieważ bez problemu widzę Alkor i Mizar (nie wiem czy to dobre porównanie :/ )

[ Dodano: Wto 26 Cze, 2012 16:17 ]
Dzisiaj miałem okazję popatrzeć przez Celestona w Delcie i muszę powiedzieć, że nie jest aż tak źle jak to co niektórzy piszą na forach. Mechanika jak dla mnie chodzi dobrze, a co do aberracji to faktycznie delikatna fioletowa linia pojawiała się budynek ----> niebo. Aczkolwiek nie było tak źle :) Hmm.. co dalej myślałem, że dam sobie radę z tym 15 krotnym powiększeniem, ale się grubo myliłem :grin: Ciężko jest utrzymać w miarę nieporuszony obraz :mrgreen:

Odpowiedz do tematu