Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Metz AF-50 słabo dopala?
Autor Wiadomość
komor 
Moderator

Wysłany: Pią 06 Lip, 2012   

paul80 napisał/a:
w ogóle nie myślałem o świetle zastanym ponieważ było sztuczne oświetlenie

Lampkę można lekko zażelować i sztuczne oświetlenie nie jest już takie straszne (choć problemy oczywiście są), a przynajmniej tło nie jest takie ciemne. Przy deficycie mocy i światłosiły obiektywu też mógłbyś z 1/125 zejść np. na 1/100, w końcu to nie wesele i nie tańczą :)

jaad75 napisał/a:
otwórz przysłonę jeszcze bardziej

Kolega paul80 ma EF-S 17-85, jak wynika ze zdjęcia, więc niespecjalnie ma jak otworzyć. Na takie okazje to ja bym jednak wolał choćby i Tamrona 17-50.

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

paul80, to nie na tym polega - zastane (w tym również oświetlenie żarowe/sztuczne, czy jakiekolwiek) możesz rejestrować na dłuższym czasie, zwykle są to i tak elementy tła czy ludzie, ale już w bokeh. Lampa mrozi ruch na planie, który oświetla, więc jeśli nie przesadzisz ze stosunkiem zastane/błyskowe poruszeń nie będzie widać. Różnice w temperaturze barwowej światła błyskowego i zastanego (np. żarowego) niwelujesz odpowiednimi żelami (np. CTO/CTS).

[ Dodano: Pią 06 Lip, 2012 16:51 ]
komor napisał/a:
Kolega paul80 ma EF-S 17-85, jak wynika ze zdjęcia, więc niespecjalnie ma jak otworzyć.
A, no tak. Nie zwróciłem uwagi...

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

paul80 napisał/a:
i wszyło super, tylko góra żółta
Nastepnym razem zalóż filtr na lampę i bedzie super bez żółtej góry.

Miałem dziś tę lampę ale na G12 i nici wyszły z eksperymentów, bo nie udalo mi sie zmusić aparatu do TTL w trybie M :oops: . Mimo to uważam, że Twoja jest calkowicie sprawna.

[ Dodano: Pią 06 Lip, 2012 17:05 ]
Jak się godzinami szuka ą, ę i ł to tak wychodzi...

paul80 
Maniak
Optyczny

No dobra 125/s to krótki czas, ale tak mi radzono w ogólnym sensie, czyli uważacie że można było wydłużyć czas. To jaki czas stosować bez filtra CTO, aby nie było żółtych kolorków u góry? A teraz jaki jest bezpieczny czas na takim ślubie cywilnym, powiedzmy zakładają obrączki?

Ps. Na pewno kupie filtry CTO, bo to jest super sprawa, lubię naświetlać do zastanego;), fotki są o wiele lepsze naturalniejsze i lepiej doświetlone zazwyczaj.

jaad75 
Klub Pierdzieli

paul80, czas naświetlania odpowiada za zastane, błysk mrozi ruch. To tak w wielkiej ogólności... :wink:
1/125s to bezpieczny czas, jeśli chcesz mrozić ruch w zastanym, ale Ciebie interesuje mrożenie go błyskiem, więc śmiało możesz wydłużyć czas, niedoświatlając zastane na drabince ekspozycji.

[ Dodano: Pią 06 Lip, 2012 17:16 ]
A kolory zależą od proporcji zastane-błysk. Jeśli wyrównasz temperatury barwowe, to problemów z kolorami nie będziesz miał.

paul80 
Maniak
Optyczny

Właśnie taki był zamiar, jedyne źródło światła to lampa. Z tego co widzę to żyłowałem lampę i niewiele to dało, nie uzyskałem takich efektów jak chciałem chociaż tragedii nie ma bo w raw :mrgreen: . Błysk mrozi ruch jeżeli dominuje nad zastanym?, bo przecież jak będa szli to przy 1/30 będzie "poruszone"?

jaad75 
Klub Pierdzieli

paul80 napisał/a:
Błysk mrozi ruch jeżeli dominuje nad zastanym?, bo przecież jak będa szli to przy 1/30 będzie "poruszone"?
Błysk (odpowiednio krótki, ale to temat na inną rozmowę) zawsze mrozi ruch. Jeśli jednak zastane naświetlone jest wysoko, a czas jest długi, to tworzą się wyraźne "duchy", poza konturem postaci zamrożonej fleszem, stąd cząsto przy dłuższych czasach naświetla się na drugą kurtynę.

komor 
Moderator

paul80, czy przyswoiłeś sobie taki poradnik jak http://foto.jasiu.pl/ ? Akurat mocno w temacie.

paul80 
Maniak
Optyczny

Tak czytałem go :wink: , ale czytać a zastosować w praktyce to dwie różne sprawy z tym że jeszcze kolega mi odradzał naświetlać do zastanego bo wychodzą numery z kolorami i odradzał filtry CTO.

Reasumując z lampą wszystko w porządku?

jaad75 
Klub Pierdzieli

paul80 napisał/a:
z tym że jeszcze kolega mi odradzał naświetlać do zastanego bo wychodzą numery z kolorami i odradzał filtry CTO.
Jeśli naświetlasz do zastanego (żarowego), bez filtra CTO (lub podobnego typu CTS, Straw Tint itd), to faktycznie wychodzą problemy z kolorami... :razz:
Mam coraz większe wątpliwości co do kompetencji Twojego kolegi...
Ogólnie, nawet jak nie trafisz z filtrem w punkt (co często się zdarza), to i tak będzie o niebo lepiej, niż bez filtra.
paul80 napisał/a:
Reasumując z lampą wszystko w porządku?
Przynajmniej na to wygląda.

paul80 
Maniak
Optyczny

Wielkie dzięki jaad75 i inni za pomoc, kolega się zna na rzeczy ale woli naświetlać bez zastanego i tyle :wink: . Ja jednak zainwestuję w filtry bo fotki są lepsze mimo wysokiego iso.

jaad75 
Klub Pierdzieli

paul80 napisał/a:
kolega się zna na rzeczy ale woli naświetlać bez zastanego i tyle
Wiesz, to się sprawdza, ale tylko w specyficznych warunkach i raczej nie z lampą na stopce. Zazwyczaj nie jesteś w stanie dobrze oświetlić jednym fleszem całego pomieszczenia...

komor 
Moderator

Wysłany: Sob 07 Lip, 2012   

Jak się ma mocną lampę, dobre wysokie ISO i jasny obiektyw, to można stosować inne zasady, ale jak się ma ciemnicę f/5.6 i lampkę i niższej liczbie przewodniej, to trzeba zacząć myśleć i rozumieć zależności, a nie stosować ślepo rady kolegów wyposażonych w lepszy sprzęt.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

komor, może jestem starej daty ;-) ale myśle, że myślenie nie szkodzi w każdej sytuacji ;-)

komor 
Moderator

hijax_pl, właśnie wczoraj zacząłem czytać książkę, której autor dowodzi, że ludzkość tak naprawdę myśli znacznie mniej, niż jej się wydaje, i bynajmniej nie chodzi o „ach ta współczesna młodzież” :) tylko tak generalnie, od plejstocenu. :)

Odpowiedz do tematu