Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Sob 14 Lip, 2012
Poszukuje aparatu ~ 1800zł
Autor Wiadomość
Emmanuel
[Usunięty]

Wysłany: Sob 14 Lip, 2012   Poszukuje aparatu ~ 1800zł

Witam wszystkich!
Potrzebuję pomocy w wyborze aparatu. Nie znam się kompletnie na fotografii. Mogę przeznaczyć na ten cel około 1800zł i chciałbym żeby robił jak najładniejsze zdjęcia kolorystycznie i jakościowo. Po przeczytaniu kilku artykułów myślę że lustrzanki odpadają bo trzeba dokupować do nich dodatkowe szkła i myślę że sobie nie poradze z obsługą. Małe kompaktowe aparaty też raczej odpadają. Jakoś kojarzą mi się z chińczykami pstrykającymi zdjęcia swoimi malutkimi aparacikami :) Dlatego szukam czegoś wyglądem i jakością przypominającego lustrzankę ale bez wymiennej optyki. Zdjęcia jakie będe robił to przeważnie wakacje, imprezy rodzinne, ludzie, krajobrazy itp :) widziałem zdjęcia robione fuji hs20 i były słabej jakości. szukam czegoś podobnego robiącego lepsze jakościowo zdjęcia.
czekam na propozycje. firma na obecnym etapie nie ma dla mnie znaczenia bo i tak będe jeszcze w sklepie macał aparaty który dobrze leży w dłoni :)

Reklama

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Sob 14 Lip, 2012   Re: Poszukuje aparatu ~ 1800zł

Emmanuel napisał/a:
Dlatego szukam czegoś wyglądem i jakością przypominającego lustrzankę ale bez wymiennej optyki.

I piszesz o tym akurat w dziale Cyfrowe aparaty bez lustra z wymienną optyką ;)

Tak BTW, wiem że to truizm, ale aparat to tylko narzędzie - on sam nic nie robi. Tzn. albo efekt będzie taki na jaki pozwolą ograniczenia techniczne i przede wszystkim sprawność operatora. Albo jesli zdasz się na pełną automatykę efekt będzie "jakiś", bliżej nieokreślony, i albo Ci się to spodoba, albo będziesz marudził "X jest do doopy, nie robi dobrych zdjęć, muszę szukać dalej" ;)

Dalej, co do "radzenia sobie z obsługą" - automat to automat, a ekspozycję od dziesięcioleci ustawia się tak samo - co najwyżej typ i umiejscowienie manipulatorów się zmieniało.
Lustrzanka to nie jest "aparat z milionem bliżej nieokreślonych 'funkcji', do którego obsługi potrzeba studiowania wiedzy tajemnej, dodatkowo popartego 7-letnią medytacją w Szaolin, a im lepsza/droższa tym więcej 'funkcji'"
Inna sprawa, że jest to raczej rozwiązanie dla tych którym się po prostu "chce". Inaczej często efekty mogą być frustrujące.

TS
[Usunięty]

lotofag napisał/a:
Lustrzanka to nie jest "aparat z milionem bliżej nieokreślonych 'funkcji', do którego obsługi potrzeba studiowania wiedzy tajemnej, dodatkowo popartego 7-letnią medytacją w Szaolin

Fakt, typowo używa się tylko kilku. Ale trzeba wiedzieć jak działają pozostałe. Znam kogoś, kto wziął lustrzankę na piękne i drogie wakacje na drugiej półkuli. Oglądam jego zdjęcia, ponad połowa nieostra... W pewnym momencie coś mnie tknęło - wziąłem aparat, no i niestety na obiektywie przełącznik AF/MF ,,się przestawił'' :( . Na szczęście ta osoba miała drugi obiektyw, więc coś się uratowało.

Jeśli ma być maksymalnie uproszczona obsługa i niezła jakość na auto, to polecam któryś z najtańszych bezlusterkowców z kitowym obiektywem. Większość funkcji będzie schowana bezpiecznie głęboko w menu ;) .

elnino 
Bywalec

Wysłany: Sob 14 Lip, 2012   

TS napisał/a:
Jeśli ma być maksymalnie uproszczona obsługa i niezła jakość na auto, to polecam któryś z najtańszych bezlusterkowców z kitowym obiektywem

Dokładnie. Olympus E-PL1 w zestawie z 14-42mm będzie w sam raz, "robi ładne zdjęcia na auto" i takie tam :)

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

Wysłany: Sob 14 Lip, 2012   

Emmanuel napisał/a:
Mogę przeznaczyć na ten cel około 1800zł i chciałbym żeby robił jak najładniejsze zdjęcia kolorystycznie i jakościowo

A ja bym jeszcze radził pomacać w najbliższym sklepie Fuji X10, zwłaszcza jeżeli priorytetem ma być jakość zdjęć - i wykonania samego aparatu zresztą również :idea: - natomiast jeżeli koniecznie musi przypominać wyglądem lustrzankę (SLR-like), to w tym przedziale cenowym może warto przyjrzeć się Panasonicowi FZ150 (nowy) lub jeszcze lepiej - używanemu FZ50 - wtedy za znacznie niższą cenę. No a z mojej ulubionej Fuji - jeżeli nie HS30 EXR, to może któryś z serii SL: SL260 albo SL300?
Wybór jest spory, a więc, jak mawiali starożytni Rosjanie: WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE! :wink:
Ps, tu masz porównanie kilku modeli, które radzę wziąć pod uwagę:
http://www.optyczne.pl/po...=1496&add4=1437

lotofag 
Optyczny

TS napisał/a:
[Znam kogoś, kto wziął lustrzankę na piękne i drogie wakacje na drugiej półkuli. Oglądam jego zdjęcia, ponad połowa nieostra... W pewnym momencie coś mnie tknęło - wziąłem aparat, no i niestety na obiektywie przełącznik AF/MF ,,się przestawił'' :( .

Ty tak na serio z tą historyjką? I niby gość nie widział braku działania AF i na podglądzie miał wszystko ok? Chyba, że można być aż takim "pstrykaczem" co w ferworze walki z iluś-tam-setnym ujęciem nie zwraca tak naprawdę uwagi co i jak fotografuje ;) Bo przecież po to zapłacił za aparat żeby ten go w tym wyręczył.

TS
[Usunięty]

lotofag napisał/a:
I niby gość nie widział braku działania AF i na podglądzie miał wszystko ok?

No właśnie widział - i brak potwierdzenia ostrości, i lekką nieostrość na LCD (niewielką, bo nie powiększał). Ale uznał, że pewnie aparat wie lepiej, tak musi być i na monitorze wszystko będzie dobrze. Mnie to nie dziwi, skoro ktoś w ogóle nie rozumie jak to wszystko działa?

Co do HS20 - jeśli jakość zdjęć nie zadowala, to pewnie z każdego innego aparatu typu superzoom również. Dlatego nie polecałem nic tej klasy.

kingaimartyna 
Nowy

Wysłany: Sro 18 Lip, 2012   

Witaj ;)
Mam na sprzedaż aparat FUJIFILM finepix s2960 w bardzo dobrym stanie bez żadnych wad ;)
Aparat służył mi ponad rok i jestem z niego bardzo zadowolona ;) Jeśli chcesz zacząć swoją przygodę z fotografią to naprawdę polecam :)
Jeśli jesteś zainteresowany to pisz na numer gg : 40121060.
Odpowiem na wszystkie pytania ;)

juras2012 
Nowy

Wysłany: Wto 11 Gru, 2012   Re: Poszukuje aparatu ~ 1800zł

Witam wszystkich w pierwszym "pisanym" :)

[quote="TS"]
lotofag napisał/a:
... Co do HS20 - jeśli jakość zdjęć nie zadowala, to pewnie z każdego innego aparatu typu superzoom również. Dlatego nie polecałem nic tej klasy.

Fakt ze jakosc zdjec moze nie byc w pelni satysfakcjonujaca z Fuji HS ale superzoom'u to kompromis.
Przykladowe fotki z HS30 EXR
Zapewne lustrzanka wyjda sporo lepsze etc... ale tym Fuji wychodza jakie wychodza.
Jakosc czesciowo zalezy od fotografa (wieksza czesc) ale i od sprzetu tez...

Mam go od niedawna wiec nie mialem czasu "cyknac" wiecej zdjec i dopiero "ucze sie go".
Potrzeba "chwile" czasu na ogarniecie jak i co, kiedy jaki tryb uzyc itp. itd. zeby szybko i dobrze operowac tym sprzetem. Jest to jednak kompakt a nie lustro.

Pozdrawiam

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Wto 11 Gru, 2012   

Kolego juras2012, niezły z ciebie górnik :)
Poza tym,
Cytat:
Zapewne lustrzanka wyjda sporo lepsze etc... ale tym Fuji wychodza jakie wychodza.
"Zapewne" nawet z najgorszym "zabawkowym" szkłem.

Cytat:
Jakosc czesciowo zalezy od fotografa (wieksza czesc) ale i od sprzetu tez...
Jeśli mowa o tym co zostało uwiecznione na zdjęciu - jakości artystycznej, to zależy wyłącznie od umiejętności fotografa lub fotografika, ale nie koniecznie od każdego fotografującego bo to należy rozróżnić. Słowa fotograf za bardzo się nadużywa. Jakość optyczna zależna od fotografa? Raczej od grafika, który to spróbuje naprawić :) To jak stwierdzenie, że od pracza, który tylko wrzucającej pranie do pralki zależy jak dobrze zostanie wyprane pranie.

juras2012 
Nowy

Nie no, pol roku jeszcze nie minelo :)
Tak powaznie to mialem na mysli glwonie to, ze to kompakt i tak nalezy go rozpatrywac (wszystkie kompakty) a uwazam ze nie ma sensu porownywac do lustra.
Maly samochod miejski, auto sportowe czy SUV -ktory jest lepszy?
Kazdy dobry zaleznie od potrzeb i takie sa kompakty, maja byc "smart" to sa a to czesto wymaga kompromisow i juz.

Kod:
* fotografik - to artysta, jego fotografie to artyzm poparty rzemiosłem czyli fotografia artystyczna. Co w sumie zgadza się z pierwotnym celem wprowadzenia tych dwóch określeń czyli rozróżnieniem między artystą robiącym dzieła a pstryczaczem robiącym zdjęcia rzemieślnikiem. Poza tym Art. 2. 4. Ustawy o rzemiośle mówi, że artysta w tym przypadku artysta fotograf nie może być zrzeszony w samorządzie gospodarczym (cechu rzemieślników).
* Fotograf to każdy z nas, kto robi zdjęcia, czasem może nawet więcej więcej artystycznych zdjęć niż sam fotografik

Pzdr.

Wojmistrz 
Obserwator

No tak, mam aparat więc jestem fotografem, a jak kupię skrzypce będę skrzypkiem - jakie to proste.
Z fotografem to jest prawda przez wyparcie nieprawdy.
Osoba fotografująca, to jak sama nazwa mówi osoba wykorzystująca (uprośćmy) aparat - do wykonywania zdjęć, niezależnie od zawodu i umiejętności.
Fotograf to rzemieślnik (zawód), którego pracą i źródłem utrzymania się jest wykonywanie zdjęć, powielanie, wykonywania odbitek zdjęć osób trzecich itd.
Fotografik to artysta (zawód wolny) utrzymujący się z wykonywania i sprzedaży wykonanych zdjęć artystycznych.
Dziś w erze fotografii cyfrowej wszystkie te podziały umierają, ale nadal istnieją.

juras2012 
Nowy

Jestes kierowca czy moze osoba prowadzaca pojazd mechaniczny?
Gdy prowadzisz pojazd wowczas jestes kierowca, ale mozesz byc tez kierowca wykonujacym zawod kierowcy i niekoniecznie w danej chwili prowadzic jakikolwiek pojazd ...
No, ale nie ma sensu licytowac sie poniewaz niczego to nie zmienia.
Sa wyrazy wielo-znaczne itd i moze to byc zarowno zawod jak tez okreslenie osoby wykonujacej jakas, konkretna czynnosc min. fotograf, kierowca etc...
Nie zmienimy tego ani Ty ani ja - jezyk ewoluuje :)

Pzdr.

komor 
Moderator

Wojmistrz napisał/a:
Fotografik to artysta (zawód wolny) utrzymujący się z wykonywania i sprzedaży wykonanych zdjęć artystycznych.

A od kiedy to artysta musi utrzymywać się z wykonywania swojej sztuki?

Wojmistrz 
Obserwator

juras2012 napisał/a:
Jestes kierowca czy moze osoba prowadzaca pojazd mechaniczny?
Gdy prowadzisz pojazd wowczas jestes kierowca, ale mozesz byc tez kierowca wykonujacym zawod kierowcy i niekoniecznie w danej chwili prowadzic jakikolwiek pojazd ...

No nie najlepszy przykład :D
Tak, jest zawód kierowcy potocznie szofer i ogólne pojęcie kierowcy, ale nie oznacza każdego kto prowadzi auto. W myśl prawa kierowcą jest osoba UPRAWNIONA do kierowania pojazdem silnikowym, a co za tym idzie nabrał uprawnień do wykonywania tego zawodu.

Cytat:
A od kiedy to artysta musi utrzymywać się z wykonywania swojej sztuki?

Nikt nie musi utrzymywać się z jednego źródła utrzymania. Chodzi o sens zarobkowania po przez sprzedawanie praw do swoich prac.

Czy jeśli na pół etatu pracuję na kuchni jako młodszy szef kuchni, 2-3h siedzę "na taksówce", 2-3h dziennie doglądam mojej firmie poligraficznej, jeśli mam zlecenia serwisuję komputery, drukarki i inny osprzęt, w zależności od zlecenia naprawiam instalacje elektryczne oraz od czasu do czasu mój agent sprzeda coś co spłodziłem moim chorym umysłem, to kim jestem? Kucharzem, szefem kuchni, kierowcą, biznesmenem, drukarzem, grafikiem, informatykiem, serwisantem, elektrykiem czy artystą?

Odpowiedz do tematu