Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Body dla Canon 35 1.4 L? Mam C50D, czy zmieniać na 5DMkII?
Autor Wiadomość
nofast 
Nowy

Wysłany: Nie 22 Lip, 2012   Body dla Canon 35 1.4 L? Mam C50D, czy zmieniać na 5DMkII?

Witam. Posiadam taki zestaw C50D i C 35mm 1.4 L. Z rezultatów jestem bardzo zadowolony. Natomiast brakuje mi szerszego obiektywu na wakacje do zwiedzania. Zastanawiam się nad kupnem Canona EF-S 10-22 lub Tokiny AT-X 11-16. I tu mam problem. Obiektywy te są pod APS-C. Nie wiem czy w sytuacji, gdy posiadam drogą L 35mm nie zainwestować i przesiąść się na FF i od razu kupować szeroki obiektyw pod FF.

Dylemat ma oczywiście jak to często w fotografii bywa wymiar finansowy. Różnica w nakładach to lekko 10 tys (FF + szeroka stałka kontra szeroki obiektyw pod APS-C) i nie wiem czy różnica w rezultatach będzie tego warta. Dodam, że jestem amatorem i fotki robię dla siebie.

Dodam, że niestety w Katowicach nie ma możliwości wypożyczenia FF Canona na próbę.

Reklama

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

Wysłany: Nie 22 Lip, 2012   

nofast napisał/a:
czy różnica w rezultatach będzie tego warta.

No więc zdecydowanie NIE WARTA :!: Zwłaszcza, że jak piszesz,
nofast napisał/a:
jestem amatorem i fotki robię dla siebie

Różnica w cenie sprzętów obydwu (pod)klas, czyli FF i APS, sprowadza się głównie do marży, jaką producenci doliczają do jednej i drugiej :idea: . Byłbyś zwykłym frajerem, nabijając im kasę i ratując w ten specyficzny a zarazem drogi sposób z objęć wszechogarniajacego kryzysu finansowego. Wiesz co? Ja fotografuje lustrzanką APS-C (Sony Alfa 700) ale w tym tygodniu uzupełniłem sprzęt o... KOMPAKTA! Kupiłem Fuji X-S1 i dla moich potrzeb - powiększam max 25x35 cm - nie widze różnicy, która by wynikała z wielkości matryc. Reasumując: NIE BĄDŹ GŁUPI, inwestuj lepiej w porządne szkła do APS-C! :cool:

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Soniak10, czyli uważasz, że niezawodowi użytkownicy FF to debile? ;)

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Kolega robi zdjęcia lustrzankami Sony, więc różnicy z kompaktem nie widzi :mrgreen:

Nie wiem czy jakość z 50D wystarcza. 5D Mk II to jednak spora różnica jakościowa na plus. To wręcz mała przepaść. 35L dogaduje się z tym korpusem znakomicie.
Czy warto? Nie wiem do czego tego potrzebujesz. Może kup szeroki kąt na pełną klatkę a później zmienisz sobie korpus?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Soniak10 napisał/a:
Kupiłem Fuji X-S1 i dla moich potrzeb - powiększam max 25x35 cm - nie widze różnicy
Powiększasz? Tzn ... jaki wycinek matrycy i jakie DPI? Inna sprawa, że sposób działania AF w tym aparacie doprowadzał mnie do szewskiej pasji.. Co ciekawe w X-Pro1 też tak było. Dla mnie porażka.

nofast 
Nowy

MM napisał/a:
Może kup szeroki kąt na pełną klatkę a później zmienisz sobie korpus?

Myślałem o tym, konkretnie o Canon 14 L USM. Znalazłem używany w cenie 3-4 tys ale brak opini o tym szkle na optycznych. Testowany jest 14 L USM II ale to za drogie szkło. Mógłby Pan polecić jakąś stałoogniskową alternatywę z konkurencji do Canona? Od razu piszę, że Samyang 14 mm 2.8 odpada ze względu na dystorsję. Moje oko niestety widzi każde zakrzywienie. Szkło, które dobrze leży na 50D a można wkręcić na FF ewentualnie.

mozer 
bo Pentax

nofast, według mnie to jedyne znaczące ograniczenie formatu APS-C to brak jasnych, szerokich stałek. Jeśli takowe nie są Ci wyjątkowo potrzebne, to nie ma sensu brnąć w FF.
Będzie git jak jeszcze Canon w końcu dogoni Sony w produkcji matryc najnowszego typu...

nofast 
Nowy

mozer napisał/a:
nofast, według mnie to jedyne znaczące ograniczenie formatu APS-C to brak jasnych, szerokich stałek. Jeśli takowe nie są Ci wyjątkowo potrzebne, to nie ma sensu brnąć w FF.

stąd te dylematy. Chociaż patrząc z drugiej strony szkła na szczęście nie tracą dużo na wartości więc na kupnie tego Canona EF-S czy Tokiny nie można za wiele stracić. Gdyby chociaż ten Canon 14 mm miał super opinie ... to sprawa byłaby prostsza, nawet za tą cenę.

Ogólnie dzięki za rady, jeszcze się zastanowię.

mozer 
bo Pentax

nofast, albo zamień 35L na 24L - optycznie jest to podobno lepsze szkło, a pod aps-c jest bardziej uniwersalne ;)

nofast 
Nowy

mozer napisał/a:
nofast, albo zamień 35L na 24L

Pozbyć się 35L - nie ma takiej możliwości.

lotofag 
Optyczny

mozer napisał/a:
zamień 35L na 24L - optycznie jest to podobno lepsze szkło, a pod aps-c jest bardziej uniwersalne ;)

Ja bym wolał zostać przy standardzie :wink:

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

mozer napisał/a:
czyli uważasz, że niezawodowi użytkownicy FF to debile?

No, wiesz, różne są motywacje ludzkie, ale... w tym co napisałeś zapewne jest sporo racji :grin:
hijax_pl napisał/a:
jaki wycinek matrycy i jakie DPI?

Obcinam, oczywiście, najmniej jak to możliwe, liniowo jakieś 10-20%. Tyle tylko, żeby pozbyć się drobnych elementów, które niepostrzeżenie znalazły się na obrzeżach obrazka.
A tak w ogóle to przeprowadziłem wśród znajomych test: powiększyłem 12 zdjęć tej samej sceny z imaging resource do formatu 15x21 (w fotokiosku w sklepie dla idiotów), każde wykonane innym aparatem, i dałem do rozpoznania, żeby określili które uważają za lepsze - w domysle: wykonane lepszym aparatem, lustrzanką - a które za gorsze, wykonane kompaktem. Rozbieżności były tak duże, że świadczyły jedynie o zupełnym braku związku między faktyczną jakością odbitki a aparatem, którym je wykonano :idea: Większość respondentów, głównie ci głębiej siedzący w fotografii na codzień, zaczynali test od stwierdzenia, że "właściwie to wszystkie wygladają tak samo i są nie do odróżnienia". Jak opracuję wyniki, to na pewno umieszczę w necie - być może nawet na tym forum. :cool:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Soniak10, tak po prawdzie nie wiem co chcesz udowodnić.
W tych samych typowych warunkach a w szczególności kontrolowanych warunkach studyjnych dzisiejsze aparaty (nieważne czy to kompakt czy lustro) zrobią bardzo porównywalne. Różnice uwodocznią się w szczególnych sytuacjach.
A porównywanie odbitek 15x22 zakrawa już o niepoważne traktowanie sprzętu...

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Pon 23 Lip, 2012   

nofast napisał/a:
Mógłby Pan polecić jakąś stałoogniskową alternatywę z konkurencji do Canona?

Po pierwsze nie Pan :wink:
Po drugie stałkę będzie cięźko. Ja na FF używam 16-35/2.8 L II.
Musisz mieć światło f/2.8?

nofast 
Nowy

Wysłany: Pon 23 Lip, 2012   

MM napisał/a:

Musisz mieć światło f/2.8?

Bardziej niż na świetle zależy mi na prostych liniach. Coraz bardziej skłaniam się do EFS 10-22mm 3.5-4.5:) Budżetowy, superszeroki, z dobrymi opiniami, kupując używany za wiele nie stracę. Chodzi mi jeszcze po głowie wspomniana wyżej Tokina 11-16 2.8 ale tu loteria z AF więc musi być do kupienia w okolicy.

Trudno FF na razie odpuszczę. Głównym argumentem przejścia na FF były obecne rezultaty - po prostu zdjęcia z tym 35 są niesamowicie plastyczne i 3D. Podobają się. Pomyślałem, że jak zmienię body to w ogóle będzie kosmos. Cóż... trzeba zejść na ziemię.

Sample 10-22
http://www.pixel-peeper.com/lenses/?lens=12955

Sample 11-16
http://www.pixel-peeper.com/lenses/?lens=12955

Odpowiedz do tematu