Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Galeria internetowa *** Digart.pl ***
Autor Wiadomość
maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Wysłany: Wto 24 Lip, 2012   

Jak wskażesz, gdzie powiedział, to co się pytasz czego nie powiedział, to zrobię sobie z gipsu Twój pomnik i codziennie będę stawiał przed nim świeże kwiaty ;) .

P.S. Przez rok.

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Wto 24 Lip, 2012   

maziek napisał/a:
P.S. Przez rok.
Jak tylko przez rok, to mi się nie opłaca... :razz:

90s 
Optyczny
www.s999art.com

Wysłany: Sro 25 Lip, 2012   

maziek, sprawdziłem kilka serwisów z cytatami itd.
wszędzie pisze że autorem tych słów jest Stanisław Lem.
nawet tutaj masz ten cytat:
http://pl.wikiquote.org/wiki/Stanis%C5%82aw_Lem

Ale by nie było to przeszperałem też czy gdziekolwiek pisze że nie jest, "niestety" nic nie znalazłem.

komor napisał/a:
nie chcę zamykać bo może jednak ktoś znajdzie jakąś super-poradę?

Z tego co przeczytałem w autora postach to już w 2008 chciał taki zabieg przeprowadzić, a wszelkie możliwe sposoby uzyskał x 4 w tym też rady od samych adminów serwisu.

Jak widać przez 4 lata z żadnej rady nie skorzystał.

Druga sprawa , autorowi tak naprawdę nie chodzi o odzyskanie zdjęć tylko o komentarze i oceny jakie uzbierał na digarcie.

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Jak wskażesz drukowany tekst, który wyszedł spod ręki Lema, wywiad z Lemem, nagrany czy spisany, słowem, jeśli znajdziesz dowód na to, że Lem tak powiedział - będziesz wielki :) . Oczywiście nie ma żadnego dowodu, że tak nie powiedział. Chodzi o to, że nie ma żadnego dowodu, że tak powiedział, więc najprawdopodobniej ten cytat został wymyślony bądź "skompilowany twórczo" i jako taki jest fałszywy - gdyż nie ma źródła. A ponieważ powtarzany jest na lewo i prawo i jeśli jest jakaś dyskusja o internecie bądź o idiotach to jest cytatem dyżurnym pierwszego wyboru, bo jest w dobrym tonie dać znać, że czytywało się Lema - to powoli staje się najlepiej utrwalonym nieprawdziwym cytatem z niego :) .

komor 
Moderator

maziek, na Wikiquotes jest niby jakieś źródło, trza by tylko dotrzeć do wersji papierowej, bo na online nie liczę… 

Źródło: "Życie Gospodarcze", Wydania 1-18, Polskie Wydawn. Gospodarcze, 1996, s. 52.

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Komor, w moim wiki to jest źródło cytatu "nikt nic nie czyta, a jeśli czyta, to nic nie rozumie, a jeśli nawet rozumie, to nic nie pamięta."

A pod interesującym nas cytatem jest napisane "przypisywane".

?

90s 
Optyczny
www.s999art.com

maziek napisał/a:
Jak wskażesz drukowany tekst, który wyszedł spod ręki Lema, wywiad z Lemem, nagrany czy spisany, słowem, jeśli znajdziesz dowód na to, że Lem tak powiedział - będziesz wielki :) . Oczywiście nie ma żadnego dowodu, że tak nie powiedział. Chodzi o to, że nie ma żadnego dowodu, że tak powiedział, więc najprawdopodobniej ten cytat został wymyślony bądź "skompilowany twórczo" i jako taki jest fałszywy - gdyż nie ma źródła. A ponieważ powtarzany jest na lewo i prawo i jeśli jest jakaś dyskusja o internecie bądź o idiotach to jest cytatem dyżurnym pierwszego wyboru, bo jest w dobrym tonie dać znać, że czytywało się Lema - to powoli staje się najlepiej utrwalonym nieprawdziwym cytatem z niego :) .

maziek, Zważ tylko że cytaty to są zdania wyrwane z kontekstu i mogą być wymawiane w prywatnym gronie, więc brak dowodów w postaci publikacji lub nagrani nie zmienia faktu kto może być ich autorem.
Bo Lem mógł tak powiedzieć siedząc w domu i czytając komentarze na onecie. I raczej śmieszne byłoby by leciał na bloga czy swój profil w Wikiquotes i sobie cytat zaklepywał.
Lub by ktoś z jego bliskiego grona latał za nim z dyktafonem.

Druga sprawa że wystarczy poczytać inne wypowiedzi Lema by stwierdzić że pasuje do jego stylu.
np.
"Pol­ska jest, za przep­rosze­niem, cy­wili­zacyj­nym za­dupiem, które tak nap­rawdę nie liczy się w świecie. "

Można też poszukać kiedy po raz pierwszy pojawił się ów cytat w sieci i porównać go z datą śmierci Stanisława Lema.

Ale myślę że to strata czasu.

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

90s, nie osłabiaj mnie. Ja rozumiem, że wszystko można dyskutować do upadu, ale chodzi o prosty fakt. Prosty fakt jest taki, że źródło tego "cytatu" nie jest jak na razie znane. Od złotych myśli wymaga się potwierdzonego autorstwa, o ile mają mieć jakikolwiek sens poza tym, że są ładnymi bon motami nieznanego poety. Ja też mogę powiedzieć, że ktoś znany coś powiedział i nawet mogę to powtórzyć tyle razy że w końcu ktoś to wpisze do wiki - ale jaką to miałoby wartość dla spuścizny po tym człowieku, poza tym, że by ją w istocie fałszowało?

Oczywiście, Lem dość dużo pisał w tym tonie, dlatego nazwałem to "twórczą kompilacją", a jako człek starej daty potrafił nie owijać w bawełnę wbrew politycznej poprawności, stąd w jego wypowiedziach sporo debili, kretynów czy idiotów, także gdy wypowiadał się o internecie - tym niemniej od CYTATU wymaga się, jak się go podaje, ŹRÓDŁA. Lem mógł to powiedzieć (i ja osobiście dość długo sądziłem, że owszem tak), ale nie ma żadnego dowodu, że powiedział.

Znam przypadek pracy, w której student podparł się tym "cytatem" - i zwyczajnie został poproszony o jego udokumentowanie. Przetrząsnąwszy solidnie, wzdłuż i wszerz, za pomocą grupki znajomych siedzących w temacie, słowo drukowane i internet, po drodze zahaczając o sekretarza Lema p. Zemka - musiał się poddać. Wg Twego zdania powinien był w bibliografii napisać "brak dowodów w postaci publikacji lub nagrania nie zmienia faktu kto może być ich autorem, mógł tak powiedzieć siedząc w domu i czytając komentarze na onecie. I raczej śmieszne byłoby by leciał na bloga czy swój profil w Wikiquotes i sobie cytat zaklepywał. Lub by ktoś z jego bliskiego grona latał za nim z dyktafonem"? Wolne żarty, nie wiem, czy profesor najpierw umarłby ze śmiechu, czy dostał apopleksji ;) ...

mozer 
bo Pentax

maziek, myślę, że koledze raczej chodziło o to, że pewne fakty przekazywane są w mowie, a dopiero dużo później spisywane. Oczywiście można gdybać co jest bardziej wiarygodne, ale autor słowa pisanego też może zmyślić dany cytat/relację.

Ale rzeczywiście ta dyskusja jest bezsensowna ;)

jaad75 
Klub Pierdzieli

maziek napisał/a:
Wolne żarty, nie wiem, czy profesor najpierw umarłby ze śmiechu, czy dostał apopleksji ;) ...
A jeśli napisałbym, że powiedział to mi osobiście w prywatnej rozmowie, to oczywiście musiałbym mieć dowód w postaci nagrania?... :razz:

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

W FAKCIE na pewno by to wydrukowali na tej podstawie ;) ... no i zaraz by się pojawiło źródło w wiki.

90s 
Optyczny
www.s999art.com

maziek napisał/a:
Od złotych myśli wymaga się potwierdzonego autorstwa

to prawda ale cytat to nie złote myśli ani przemyślenia to wycięty fragment z czyjeś wypowiedzi jak już wcześniej pisałem.

maziek napisał/a:
Oczywiście, Lem dość dużo pisał w tym tonie, dlatego nazwałem to "twórczą kompilacją", a jako człek starej daty potrafił nie owijać w bawełnę wbrew politycznej poprawności, stąd w jego wypowiedziach sporo debili, kretynów czy idiotów, także gdy wypowiadał się o internecie

Więc w czym jest problem? skoro cytat zgadza się z jego tokiem rozumowania to jeśli nawet nie on jest autorem to niczego to nie zmienia w jego wizerunku oraz tym jak go odbieramy.

Druga sprawa to nie masz żadnych podstaw by zakwestionować że jest nie autorem cytatu bo brak wpisuj to za mało, więc można spytać jeśli nie on to kto, gdzie i kiedy? pokaż dowodu, wpisy, itd.

Poza tym kto i w jakim celu miałby te słowa przypisać Lemowi?

maziek napisał/a:
Ja rozumiem, że wszystko można dyskutować do upadu

Masz racje więc ja na tym zakończę i jeśli kiedyś udowodnisz swoją teorie to ja ci wybuduje pomnik i będę kwiaty przez rok składał :mrgreen:
pozdrawiam :smile:

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

90s napisał/a:
Poza tym kto i w jakim celu miałby te słowa przypisać Lemowi?
W celu dokonania tegoz cytatu nobilitacji. Dosc nagminna praktyka.

komor 
Moderator

maziek napisał/a:
Komor, w moim wiki to jest źródło cytatu "nikt nic nie czyta, a jeśli czyta, to nic nie rozumie, a jeśli nawet rozumie, to nic nie pamięta."

A to nie o tym cytacie rozmawiamy? :oops:

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Nie, rozmawiamy o idiotach ;) ...

Odpowiedz do tematu