Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Sro 10 Wrz, 2008
Mortal Kombat
Autor Wiadomość
Allan 
Maniak

Wysłany: Pon 26 Maj, 2008   Mortal Kombat

Jak juz kiedys napisalem, bardzo rzadko uzywam raw bo jestem na tyle sprawny w obrobce jpegow ze moge
je wyprowadzic z "na ludzi" z ciezkich nawet opresji. Ale to co mnie spotkalo dwa dni temu to byla prawdziwa walka na smierc i zycie.
Tu musialem uzyc raw i to jeszcze z nim ciezko powalczyc na PC
...Sala do tanca: sufit ciemno fioletowy, podloga w kolorze srednio-brazowej sraczki, sciany w kolorze wsciekle czerwono-wisniowym.
Na scianach "dla ulatwienia" wisialy gesto na zmiane lustra i postery reklamowe przykryte szklem.
Swiatlo oczywiscie zgaszone, tylko z sufitu wystawaly male lamki dajace niezidentyfikowane kolorowe swiatelka.
White balance ustawiam zwykle w ciagu 2-3 minut. Tutaj zajelo mi to 25 minut i nie moglem sie wbic w srodek pasma.
W desperacji kliknalem jako zdjecie wzorcowe dwa niebieskie balony wiszace na tej czerwono wisniowej scianie i okazalo sie ze jest to najblizsze prawdy.
Ale to dopiero poczatek przygody....
Uzywajac difuser "szklany" Gary-Fong uzyskuje sfere swiatla zastepujaca mi uzywanie studio setup albo drugiego flesza
Okazalo sie jednak ze swiatlo z difusera wsiaka w sale jak w czarna dziure, zwiekszenie mocy powodowalo rowniez zwiekszenie refleksow ze scian
i redukowalo zmiany a czasu na indywidualne ustawienia kazdej ekspozycji bez sprzezenia nie mialem szansy bo...
...moim zadaniem na zyczenie klienta bylo robienie portretow tanczacych par na duze postery ktore zamawiajacy chcial sobie powiesic na scianie...
W tym momencie nie moglem ustawic ISO wiekszego od 400, ekspozycja na +2, flesh taki byl jaki byl, i co mi zostalo? jak myslicie
A no otwarcie przyslony na 3.2 lub max 3.5
A teraz uwaga juz ostatnia atrakcja,...wiekszosc ujec z 70-200 musialem robic pomiedzy 140 a 200 mm z mniej wiecej 3-4m co dawalo mi
do dyspozycji "rewelacyjna" glebie ostrosci od 3 do 5 cm!
Oczywiscie lapac to musialem w tej ciemnicy na AF bo na MF bym nie nadazal.
Po prostu Mortal Kombat!
Ostatnio zmieniony przez Allan Pon 26 Maj, 2008, w całości zmieniany 2 razy  

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Pon 26 Maj, 2008   

Jak to jest Mortal Kombat to ja jestem widać zaprawiony w bojach bo często mam równie koszmarne warunki. Już wiesz czemu robię zawsze RAW-y, czemu tak lubię jasne szkła i czemu tak psioczę na AF w 5D :mrgreen:

kijos 
Entuzjasta

Allan, samo przeczytanie tego co napisałeś to Mortal Kombat ;)

Allan 
Maniak

No, troche juz wiem z tym ze AF na 24-70 jest jednak minimalnie szybszy niz 70-200
a czasami ten ulamek sekundy decydowal o tym czy mialem na twarzy modelki czyjs lokiec czy nie :grin:
Ostatnio zmieniony przez Allan Pon 26 Maj, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Ja czasami w takich warunkach włączam AI SERVO i jadę na centralnym. Coś się zawsze trafi. Jak padaka straszna to zostaje mi zawsze szeroki kąt, lekkie domknięcie i wysokie ISO.

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Benzyna i zapałki napewno pozwoliłby podgrzać atmosfere i dodały by niezapomnianych efektów świetlnych.

jaad75 
Klub Pierdzieli

A wystarczyło zamiast Lightsphere postawić zażelowaną lampę na statywie i strzelać przez parasolkę... Szybkie, proste i wygodne...

kijos 
Entuzjasta

mnich, to już byłyby Fatality!
Ostatnio zmieniony przez kijos Pon 26 Maj, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

komor 
Moderator

Allan, a nie mogłeś sobie z tymi lustrami poradzić tak, jak Bruce Lee poradził sobie w słynnej scenie pod koniec kultowego „Wejścia smoka”?

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

kijos napisał/a:
mnich, to już by były Fatality

Raczej Blitzkrieg :)
Wszystkie problemy się rozwiązują.

Allan 
Maniak

Zsumujmy,
Bezyna, zapalki, zel, parasolka, AI SERVO, wejscie smoka
Na nastepna impreze bede juz przygotowany
:lol: :lol:
Ostatnio zmieniony przez Allan Pon 26 Maj, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

kijos 
Entuzjasta

mnich napisał/a:
Blitzkrieg

Eee to nie ta gra ;P

kijos 
Entuzjasta

Allan napisał/a:
Zsumujmy,
Bezyna, zapalki, zel, parasolka, AI SERVO, Bruce Lee

Jakbym potrzebował fotografa to raczej nie skorzystam ;)

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Allan napisał/a:
Zsumujmy,
Bezyna, zapalki, zel, parasolka, AI SERVO, wejscie smoka

i koniecznie Miś Przekliniak. On zawsze wychodzi cało z tarapatów. :D :mrgreen:

Allan 
Maniak

Problem a jednoczesnie moj blad polegal na tym ze nie przeprowadzilem "wywiadu gospodarczego" nie znajac tej sali... :twisted:

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi