Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 27 Sie, 2012 Macro - jak osiągnąć fajny efekt za nieduże pieniądze?
Witam!
Nie jestem za bardzo rozeznany w sprawach technicznych, dlatego chciałbym na konkretnym przykładzie poradzić się ludzi którzy się na tym bardziej znają
Jestem szczęśliwym posiadaczem lustrzanki Nikon D60.
Mam dwa obiektywy:
1. AF-S DX Zoom-Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6G ED II
2. Helios 44M-4 (adapter M42 do Nikona)
Chciałbym rozpocząć przygodę z macro, lecz nie wiem za co się zabrać. Zastanawiałem się nad soczewkami i pierścieniami pośrednimi. Jak to się ma do jakości zdjęć? Który z obiektywów lepiej wyposażyć i w co?
Jest opcja, żeby kupić obiektyw macro, z moimi możliwościami w cenie ok. 700 zł, lecz pytanie, czy przypadkiem okaże się to nie wiele lepsze od pierścieni. Kolejne zagadnienie, to czy zadowolą mnie p.pośrednie z allegro za 40 zł, czy lepiej kupić te przenoszące AF. A może soczewki? Jestem zielony. Proszę o pomoc
No tak, do apteki na pewno wpadnę. Szkoda byłoby roztrzaskać Nikona o kamień
Zastanawiam się tylko czy wszystko będzie działało. Np. mój Helios nie jest za bardzo kompatybilny z moim Nikonkiem, tzn ostrzy mi tylko z bliskiej odległości, zdjęcia obiektów dalej już nie łapie. Dziwne jest to, że inna osoba zamontowała mój obiektyw do Canona i śmigał bez problemu - łapał ostrość na dowolnym punkcie.
Dlatego mam obawę, czy przypadkiem nie będzie problemów z ostrością na linii Helios-Nikon.
W ogóle to od czego to zależy? Obiektyw ten sam, mimo wszystko ma inne właściwości przy innej lustrzance.
matzh, tak juz jest ze przejsciowki m42>nikon dodaja kilka mm wiecej miedzy korpusem a obiektywem i stad nie mozna ostrzyc na nieskonczonosc, chyba ze uzywajac przejsciowki z dodatkowa soczewka (co nie jest dobrym pomyslem a dlaczego no to juz o tym bylo czesto na forum). w canonie roznica w srednicy tych dwoch mocowan jest na tyle duza ze da sie skonstruowac przejsciowke, ktora zachowa taka sama odleglosc
Zastanawiam się tylko czy wszystko będzie działało. Np. mój Helios nie jest za bardzo kompatybilny z moim Nikonkiem, tzn ostrzy mi tylko z bliskiej odległości, zdjęcia obiektów dalej już nie łapie. Dziwne jest to, że inna osoba zamontowała mój obiektyw do Canona i śmigał bez problemu - łapał ostrość na dowolnym punkcie.
Dlatego mam obawę, czy przypadkiem nie będzie problemów z ostrością na linii Helios-Nikon.
To normalne - w Nikonie masz większą odległość od matrycy, niż w Canonie. Aby Ci ostrzył na nieskończoność musiałbyś kupić adapter z soczewką, co pogarsza obraz. Z tej przyczyny duet Nikon i stare manuale M42 jest taki se.
Jeszcze chciałbym nawiązać do tych obiektywów macro typu Tamron 70-300 mm f/4.0-f/5.6 Di LD Macro/Nikon. Czy mogę takim obiektywem osiągnąć ciekawe efekty w postaci świetnie widocznych szczegółów np na owadach? Czy różnica między moim podstawowym obiektywem 18-55 a macro 70-300 daje się mocno we znaki? W końcu to kategoria tych tańszych obiektywów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13