Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Macro - jak osiągnąć fajny efekt za nieduże pieniądze?
Autor Wiadomość
matzh 
Nowy

Wysłany: Pon 27 Sie, 2012   Macro - jak osiągnąć fajny efekt za nieduże pieniądze?

Witam!
Nie jestem za bardzo rozeznany w sprawach technicznych, dlatego chciałbym na konkretnym przykładzie poradzić się ludzi którzy się na tym bardziej znają :)

Jestem szczęśliwym posiadaczem lustrzanki Nikon D60.
Mam dwa obiektywy:
1. AF-S DX Zoom-Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6G ED II
2. Helios 44M-4 (adapter M42 do Nikona)

Chciałbym rozpocząć przygodę z macro, lecz nie wiem za co się zabrać. Zastanawiałem się nad soczewkami i pierścieniami pośrednimi. Jak to się ma do jakości zdjęć? Który z obiektywów lepiej wyposażyć i w co?
Jest opcja, żeby kupić obiektyw macro, z moimi możliwościami w cenie ok. 700 zł, lecz pytanie, czy przypadkiem okaże się to nie wiele lepsze od pierścieni. Kolejne zagadnienie, to czy zadowolą mnie p.pośrednie z allegro za 40 zł, czy lepiej kupić te przenoszące AF. A może soczewki? Jestem zielony. Proszę o pomoc :)

Pozdrawiam!
Matzh

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pon 27 Sie, 2012   

Kup pierścienie pośrednie M42 (do dostania za paręnaście złotych), które wkręcisz między Heliosa a adapter.

Dzięki temu będziesz miał skalę odwzorowania w okolicach 1:1.
Wtedy jedyne co pozostanie to solidne podparcie, odrobina zapału i cierpliwości ;)

pes
[Usunięty]

Nic dodać nic ująć :D Zabawa jest przednia, polecam.

nienietaktak
[Usunięty]

polecam jeszcze coś na uspokojenie, więc do apteki też warto zajrzeć :cool:

matzh 
Nowy

Wysłany: Wto 28 Sie, 2012   

No tak, do apteki na pewno wpadnę. Szkoda byłoby roztrzaskać Nikona o kamień :)

Zastanawiam się tylko czy wszystko będzie działało. Np. mój Helios nie jest za bardzo kompatybilny z moim Nikonkiem, tzn ostrzy mi tylko z bliskiej odległości, zdjęcia obiektów dalej już nie łapie. Dziwne jest to, że inna osoba zamontowała mój obiektyw do Canona i śmigał bez problemu - łapał ostrość na dowolnym punkcie.
Dlatego mam obawę, czy przypadkiem nie będzie problemów z ostrością na linii Helios-Nikon.
W ogóle to od czego to zależy? Obiektyw ten sam, mimo wszystko ma inne właściwości przy innej lustrzance.

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

matzh, bo do Nikona trzeba mieć adapter z soczewką, a do Canona wystarczy bez.

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

matzh, tak juz jest ze przejsciowki m42>nikon dodaja kilka mm wiecej miedzy korpusem a obiektywem i stad nie mozna ostrzyc na nieskonczonosc, chyba ze uzywajac przejsciowki z dodatkowa soczewka (co nie jest dobrym pomyslem a dlaczego no to juz o tym bylo czesto na forum). w canonie roznica w srednicy tych dwoch mocowan jest na tyle duza ze da sie skonstruowac przejsciowke, ktora zachowa taka sama odleglosc

kasiakaaz 
Optyczny
wciąż jasnozielona

Pomogła: 15 razy

matzh napisał/a:
Zastanawiam się tylko czy wszystko będzie działało. Np. mój Helios nie jest za bardzo kompatybilny z moim Nikonkiem, tzn ostrzy mi tylko z bliskiej odległości, zdjęcia obiektów dalej już nie łapie. Dziwne jest to, że inna osoba zamontowała mój obiektyw do Canona i śmigał bez problemu - łapał ostrość na dowolnym punkcie.
Dlatego mam obawę, czy przypadkiem nie będzie problemów z ostrością na linii Helios-Nikon.

To normalne - w Nikonie masz większą odległość od matrycy, niż w Canonie. Aby Ci ostrzył na nieskończoność musiałbyś kupić adapter z soczewką, co pogarsza obraz. Z tej przyczyny duet Nikon i stare manuale M42 jest taki se.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

matzh napisał/a:
Zastanawiam się tylko czy wszystko będzie działało.
W macro - będzie działało. Przy pracy "normalne" - adapter do nikona powinien być z soczewką korygująca (adapter eos-m42 jest bez soczewki)

dcs
[Usunięty]

:lol:

matzh 
Nowy

Ok, już coś zaczynam rozumieć :) To by było na tyle teorii, czas zainwestować i czekać na efekty :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

matzh napisał/a:
i czekać na efekty
O taaak.. Dużo samozaparcia i.. nie poddawaj się po 10 sekundach :D

A i przydałoby się dobre oświetlenie. Pewnie zrozumiesz z czasem dlaczego...

matzh 
Nowy

Szczerze mówiąc jestem tak napalony na to macro, że raczej nie prędko spocznę na laurach :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

W takim razie życzę jakichkolwiek laurów (byś mógł na nich spoczywać :) )...

matzh 
Nowy

Jeszcze chciałbym nawiązać do tych obiektywów macro typu Tamron 70-300 mm f/4.0-f/5.6 Di LD Macro/Nikon. Czy mogę takim obiektywem osiągnąć ciekawe efekty w postaci świetnie widocznych szczegółów np na owadach? Czy różnica między moim podstawowym obiektywem 18-55 a macro 70-300 daje się mocno we znaki? W końcu to kategoria tych tańszych obiektywów.

Odpowiedz do tematu